Prethodni članak
Sljedeći članak

Član vladinog Znanstvenog savjeta otkrio koliko smo sigurni nakon cijepljenja

Zaštita cijepljenjem možda neće biti toliko učinkovita na neke od najtežih sojeva, kaže Polašek


Član Vladinog Znanstvenog savjeta Ozren Polašek rekao je kako već postoje i novi sojevi koronavirusa, no još uvijek ne predstavljaju razlog za paniku, a najviše, istaknuo je, zabrinjava da zaštita cijepljenjem možda neće biti toliko učinkovita na neke od najtežih sojeva, prenosi Večernji.hr.

"Sojevi koji u razvojnom ciklusu su brazilski i južnoafrički o kojima skupljamo podatke", rekao je Polašek za Dnevnik Nove TV. Naveo je da bi, prema preliminarnim informacijama, oni mogli biti nešto teži, no kao ono što najviše zabrinjava navodi to da zaštita od cjepiva možda neće biti toliko učinkovita na neke od ovih najtežih sojeva. Ipak, ističe da će se tehnologija koja se sad razvija moći puno brže prilagoditi i trebat će manje vremena da se cjepivo prilagodi na nove sojeve, nego je trebalo da se stvori cjepivo. Polašek je naveo da zaštita od cjepiva vrijedi od šest do osam mjeseci, a ne zna se da li i duže, s obzirom da nije prošlo dovoljno vremena otkad su cijepljeni prvi ispitanici

"Optimističniji vjeruju da bi zaštita od ovih cjepiva mogla trajati nekoliko godina", rekao je Polašek koji smatra da je jedan od najizglednijih scenarija onaj po kojem ćemo se morati docjepljivati jednom godišnje. Upozorio je da neće svi koji se procijepe uspjeti razviti imunološki odgovor na cjepivo. "To je jedan razlog više zašto nam treba visoka stopa procijepljenosti - da na neki način zaštitimo i te ljude koji će se cijepiti, a neće nužno razviti imunološki odgovor", poručio je.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook