Prethodni članak
Sljedeći članak

Čistačica podigla kantu pa je presjeklo u križima. Dobit će veliku odštetu


Čistačica je naglo podigla kantu s vodom pa ju je presjeklo u leđima. Bolnica joj mora platiti oko 10.000 eura.

Kako je u petak presuđeno, čistačica je bila zaposlena u Kliničkoj bolnici Dubrava u Zagrebu. Tvrdi kako je kobnog dana digla kantu s 20 litara vode, što svakodnevno radi, pa ju je “presjeklo u lumbosakralnom dijelu kralježnice te je osjetila jake bolove”, piše Danica.hr.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje to joj nije priznao kao ozljedu na radu uz obrazloženje da kod nje “postoje ranije predispozicije bolesti te druge degenerativne promjene kralježnice”. Čistačica je na sudu ispričala kako takvu kantu s vodom diže po sto puta s obzirom da na odjelu bolnice ima 20 soba koje treba počistiti po dvaput dnevno svaku.

“Kanta se stavlja u jedno kućište iz kojeg ju je potrebno, nakon što se natoči voda, izvaditi van i staviti na kolica koja su na podu. Dok sam vadila kantu jako me je presjeklo i u tom položaju sam ostala. Pružali su mi pomoć na hitnoj”, ispričala je žena koja je u vrijeme ozljede imala 38 godina. Medicinski vještak dr. Božidar Šebečić rekao je kako je u tom događaju žena zadobila akutni bolni sindrom slabinske kralježnice koji ne predstavlja bolest nego sindrom, a uzrok može biti mehanička ozljeda slabinske kralježnice ili degenerativne promjene, odnosno hernija diska.
“Žena je od ranije imala verificiran bolni sindrom slabinske kralježnice koji je bio posljedica protruzije diska. Dizanje većeg tereta predstavlja tipični mehanizam koji može dovesti do pojave akutnog bolnog sindroma slabinske kralježnice.

Nakon pojave bolova pregledana je od strane neurokirurga. Liječena je mirovanjem, injekcijama kortikosteroida i analgetika. Provela je fizikalnu terapiju. Na bolovanju je bila četiri i pol mjeseca. Od 2014. godine povremeno se liječila zbog bolnog sindroma slabinske kralježnice.

Zbog ozljede kod tužiteljice je došlo do pogoršanja funkcionalnog stanja slabinske kralježnice, bolovi su postali intenzivniji a pokretljivost slabinske kralježnice se dodatno umanjila”, naglasio je medicinski vještak, piše Danica.hr.
Bez obzira što joj HZZO to nije priznao kao ozljedu na radu, sud je ovaj tjedan čistačici dosudio odštetu od 4400 eura te troškove postupka od 3100 eura. Postane li presuda pravomoćna, morat će joj obračunati i kamate koje teku od 2017. godine.

S kamatama bi ukupan iznos mogao biti oko 10.000 eura. Kako je KB Dubrava osigurana od takvih događaja, odštetu će platiti Croatia osiguranje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook