Prethodni članak
Sljedeći članak

'Činimo Mariju Bistricu boljom i ljepšom te s nestrpljenjem čekamo nove prilike i projekte'

Dan Župe Uznesenja BDM Marija Bistrica, Svetišta MBB, ali i Dan Općine Marija Bistrica slavi se 13. srpnja. Tim smo povodom, razgovarali s načelnikom Općine Marija Bistrica Josipom Miličkim


ZL: Zasigurno najradosniji kapitalni projekt Općine Marija Bistrica u završnoj je fazi, a riječ je o izgradnji novog Dječjeg vrtića, na prostoru uz bistričku obilaznicu? Nije bilo lako stići do ove faze?

Milički: Da, svakako nije bilo lako. Trebalo je najprije otkupiti zemljište, prilagoditi prostorni plan, izraditi projektnu dokumentaciju, dobiti građevinsku dozvolu. Nakon toga je naravno trebalo i iznaći sredstva, jer bi iz vlastitoga proračuna teško mogli realizirati takav projekt. Uspjeli smo sve to odraditi, sve je završilo kako smo i zamišljali i naš novi vrtić je pri kraju. Bitno je naglasiti da ćemo novim vrtićem, ali i uz korištenje starog, koji je obnovljen i uređen sredstvima Ministarstva za demografiju, riješiti listu čekanja naše djece. Na vrijeme će se raspisati i natječaj za nove odgajateljice, a vjerujem da će u listopadu vrtić biti spreman za početak rada. Inače, projekt je, podsjetimo, prošao na Mjeri 7.4.1. Dobili smo maksimalan intenzitet potpore 7,4 mil., kuna, a ukupan projekt je vrijedan preko 10 mil. kuna.

 

ZL: Još jedan veliki kapitalni projekt u građevinskom dijelu kreće uskoro? Riječ je o izgradnji nove mrtvačnice i proširenju groblja?
Milički: Da, to je još jedan projekt itekako potreban žiteljima Marije Bistrice. I nova mrtvačnica, ali i novo groblje. Da napokon imamo ispraćaj svojih najdražih na dostojanstven način. Veselimo se tom projektu, jer ipak je to problem, koji smo morali na neki način riješiti. I sada je jasno da smo uspjeli. Vrijednost projekta je 9,5 mil. kuna, a EU komponenta je 6 mil. kuna, također da naglasim, maksimalan iznos potpore. Dakle, ako zbrojimo ova dva projekta, vrijednost je skoro 21 mil. kuna, a naša komponenta oko 6 mil. kuna. Na jesen očekujemo i raspisivanje dodatnog natječaja preko ministarstva Regionalnog razvoja, preko kojega bi našu komponentu na osnovu indeksa razvijenosti smanjili za 40 %, pa bi nam ostalo oko 3,5 mil. kuna, što bi na kredit na 10 godina iznosilo oko 350.000, 00 kn, pa to Općina bez problema može servisirati. Naglasio bih da s novim grobljem dobivamo 2000 novih ukupnih mjesta. Mnogi mještani već pokazuju interes za kupnju novih mjesta. Za desetak dana uvodimo u posao izvođače, a početkom slijedeće godine raspisat ćemo poziv za iskaz interesa, da znamo koliko bi mjesta izgradili u prvoj fazi. Samo groblje će se prostirati na nekoliko terasa, uređenih stazama, obuhvatit će ceremonijalni trg, mrtvačnicu, dodatne servisne prostore, a unutar terasa je plan izgrađivati okvire i to onako kako treba biti, a ne kao na starom groblju, gdje se do nekih grobova ne može doći. Rok za izgradnju je 18 mjeseci. Moja procjena je da bi mrtvačnica u funkciji mogla biti već na proljeće.

 

ZL: Svijetla je budućnost pred Marijom Bistricom, ali da se malo našalimo svijetla je i sadašnjost. Razlog je projekt Newlight, koji je donio modernizaciju javne rasvjete u Općini?
Milički: U taj projekt smo ušli zajedno s REGEA – om i u samom startu prije 3-4 godine iskaz je pokazala većina općina i gradova. No, kako je vrijeme odmicalo, neki su odustali. Mi smo ostali do kraja u projektu i de facto smo prvi uz Donju Stubicu uspjeli zamijeniti svu postojeću javnu rasvjetu novom ekološki prihvatljivijom i štedljivijom led rasvjetom. Rasvjetom se pametno upravlja, noću se spušta intenzitet na 20 %. Iz ušteda se projekt sam financira. Također ima i dodatnih ušteda koje se odnose na održavanje, jer svjetiljke mijenja koncesionar. Imamo dakle s jedne strane novu učinkovitu led rasvjetu i uštedu, pa smo si napokon mogli priuštiti da na području cijele Općine rasvjeta gori cijelu noć.

Dom kulture obnovljen, besplatan Internet, uskoro uređenje trga…

ZL: U Mariji Bistrici važna je i kultura, a centar kulture je Dom kulture, koji je doživio veliku obnovu?
Milički: Da, s Ministarstvom kulture RH smo sklopili tzv. okvirni sporazum, prema kojem je bilo u planu kroz tri godine kompletno obnoviti Dom kulture. Vrijednost projekta je 5,5 mil. kuna, i zahvaljujem Ministarstvu kulture koje je kroz tri godine financiralo projekt sa 4,5 mil. kuna. Obnovili smo prostorije koje koristi KUD, prebacili Općinsku knjižnicu na kat, dobili novu rasvjetu, razglas u dvorani grijanje, zapravo je to kompletna obnova, koja je uključila i nove moderne stolce, fotelje, za koje je zbog nekih vantroškovničkih troškova malo usfalilo sredstava, pa su za sad u dvorani 74 takva nova stolca, uz korištenje starih mobilnih. No, i tu nam je Ministarstvo uskočilo s 200.000 kn u ovoj godini pa bi kroz 2-3 mjeseca trebalo stići i preostalih 300-njak stolaca. Sada imamo jednu od najmodernijih dvorana u Zagorju.

ZL: I u Domu kulture i na Trgu Pape Ivana Pavla II i na još nekim lokacijama, od nedavno postoji novi besplatni Internet?

Milički: Riječ je o EU projektu koji je omogućio besplatan wifi u naselja, za one koji su se javili. Sustav je bio baziran kao najbrži prst na području cijele Europe. Ušli smo odmah u 1. krug. Vaučer iznosi 15.000 eura, s kojima smo mogli proširiti zonu i to najnovijom tehnologijom. Pokriva od samog centra, pa po Zagrebačkoj ulici, do tzv. Donjeg trga i završavan na parkiralište uz obilaznicu i jako je brz.

ZL: Kad već spominjemo središnji bistrički trg i njega čeka obnova?
Milički: Kroz LAG Zeleni bregi prošla nam je rekonstrukcija Trga, jer su nam granitne ploče stare 20 godina popucale, a također u sklopu projekta planirana je i zamjena kompletne rasvjete. Projekt je vrijedan 250.000 kn, a komponenta sufinanciranja 150.000 kn.

 

ZL: Već više od godinu i pol dana Općina Marija Bistrica kroz svoje Komunalno poduzeće ''Lijepa Bistrica'' sama gospodari svojim otpadom?
Milički: I to gospodari izvrsno, iako se pokretanje toga činilo na početku kao nemoguća misija. Nismo baš imali u bližoj okolici ''frendly'' poduzeća, pa smo pomoć potražili malo dalje. No, kontaktirali smo s najboljima i baznu ideju smo pokupili od najjačih, a povezali smo se i s firmom Tehnix, koja nam je svojim rješenjima i inovacijama puno pomogla. Prva vozila (smećar 16 kubika, i jedan manji 7.5 kubika) smo preko leasinga nabavili baš od njih. A sada smo itekako dobro iskoristili dugoočekivani natječaj preko Fonda za zaštitu okoliša za nabavku novih komunalnih vozila. Opet se radilo o najbržem prstu. Bili smo 10. po prijavi u cijeloj Hrvatskoj. Znamo koliko imamo u Hrvatskoj firmi i jačih, tako da sam jako ponosan na svoj tim. Nabavit ćemo dva vozila vrijedna skoro 1,7 mil. kuna, a EU komponenta je 85 %. Imat ćemo najmlađi vozni park u RH. Radi se o nabavci smećara 10 kubika i jednog tzv. podizača.

 

ZL: Sa 85 % prihvatljivih troškova je financiran i još jedan projekt, a to je izgradnja Reciklažnog dvorišta?
Milički: Mogu reći da je to jedno od najljepših reciklažnih dvorišta u Hrvatskoj. Ono je u građevinskom dijelu gotovo i spremno. Sad još treba odraditi edukacije, također posložiti još neke sitnice vezane uz samu funkcionalnost, no vjerujem da ćemo u drugoj polovici kolovoza krenuti s radom. Vrijednost projekta je ukupno 4,5 mil. kuna, a valja napomenuti da će mještani Marije Bistrice moći u njemu ostavljati 48 sekcija raznog otpada.

ZL:Prometna je infrastruktura iznimno važna za svako mjesto, a posebice za Mariju Bistricu, koju godišnje posjeti gotovo i milijun hodočasnika ili turista?
Milički: Da, očekujemo i dovršetak dokumentacije za nastavak izgradnje brze ceste koja je već stigla do naše općine, a slijedi 3,6 km duga i jako važna dionica između čvorova Zlatar Bistrica i Marija Bistrica. Do kraja godine očekujemo i nastavak izgradnje nogostupa prema Tugonici, a u planu je i izgradnja kružnog toka na ulazu u Mariju Bistricu iz smjera Laza.

ZL: Već dugi niz godina u Mariji Bistrici se postavlja pitanje kada će Zagorski vodovod preuzeti kompletnu vodoopskrbu?
Milički: Da, spominje se ova godina, ali opet sve kasni, sada i zbog korone, pa još nisu jasni detalji. No, u sklopu projekta Aglomeracije Zlatar, kojem je nositelj Zagorski vodovod, na području Općine Marija Bistrica planira se izgraditi 25,4 km sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda, u prvoj fazi 16,7 km, vrijednosti više od 25 mil. kn. Zagorski vodovod nositelj je i investicije izgradnje nove vodospreme u Cerinama za potrebe budućeg vodoopskrbnog sustava Globočec i Poljanica, a koja je završena u listopadu. Vrijednost radova je 3,2 mil. kuna, a dio sredstava osiguran je preko Hrvatskih voda. Završena je i izgradnja vodospreme vodoopskrbnog sustava Hum Bistrički, vrijednosti 1,4 mil. kuna, a krenuli su i radovi vezani uz vodoopskrbni sustav Laz.


ZL: Tehnomehanika nekada je bila ponos Marije Bistrice, a nakon godina borbe ova je godina donijela lijepe vijesti po pitanju upravljanja kompleksom bivše velike firme?
Milički: Da, na sjednici Vlade RH lani u Krapini donijeta je odluka da se Općini Marija Bistrica daruje cijeli kompleks pogona bivše Tehnomehanike u svrhu stavljanja u funkciju poduzetničke zone, a za darovane upravne zgrade u planu je korištenje u društvene svrhe. Nadamo se investitorima, a mi ćemo sve odraditi kako bi ih privukli. A da dobro radimo, potvrđuje i nedavna petica za transparentnost Instituta za javne financije, koja nam je na ponos i čast.

ZL: Poruka za kraj?
Milički: Svim žiteljima čestitam Dan Općine, ali i svima koji nam dolaze kao turisti ili hodočasnici. Marija Bistrica je jedno prekrasno mjesto ovdje u pitomim bregima zagorskima, a naša obveza je da je činimo još boljom i ljepšim. I svi ovi projekti, uvjeren sam čine Mariju Bistricu boljom i ljepšom. S nestrpljenjem čekamo nove financijske omotnice, nove prilike i nove projekte.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog jakog vjetra autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica zatvorena je za sav promet. Obilazak je državnom cestom DC3 kroz Gorski kotar. Pred naplatom Delnice u smjeru Rijeke (A6) kolona je oko 5 km te se prekida promet u ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program