Prethodni članak
Sljedeći članak

Cijena punog profila autoceste još nepoznanica

Iako se hrvatska Vlada složila s Odlukom Nadzornog odbora Autoceste Zagreb – Macelj, da se na dionici između Đurma


Iako se hrvatska Vlada složila s Odlukom Nadzornog odbora Autoceste Zagreb – Macelj, da se na dionici između Đurmanca i Krapine, na kojoj je bio predviđen samo jedan prometni trak, ipak krene u izgradnju punog profila autoceste, vrijeme početka tih radova, kao i njihova cijena, još uvijek su nepoznanice.



Razgovori između Vlade i koncesionaru su u tijeku, kaže član Uprave Aleksandar Čaklović. Sve je izglednije da će u konačnici autocesta Zagreb – Macelj po cijeloj svojoj dužini biti izgrađena u punom profilu, odnosno, da se ni na kojem njenom dijelu promet neće odvijati samo jednim prometnim trakom.

Inače, prema prvotnim projektima na 18,6 km dugoj dionici Autoceste Zagreb – Macelj, od čvora Krapina do Macelja, na kojoj je već izgrađeno svih šest tunela i devet viadukata, jedan njen dio dug oko 3,7 km trebao je biti poluautocesta. No, sredinom srpnja ove godine Nadzorni odbor Autoceste Zagreb – Macelj, kako nam je još tada rekao njegov član, krapinski gradonačelnik Josip Horvat, donio je odluku da se ide u izgradnju punog profila autoceste duž cijele dionice. Ovih dana Horvat je izjavio da su obavljene sve potrebne predradnje s jamcima i kreditorima, te da je potpisana suglasnost da se s radovima krene još ove godine.

Dva tunela i tri viadukta

Naime, na toj dionici, koja je trebala imati samo jedan prometni trak, nalaze se dva tunela, Sveta tri kralja (1725m) i Brezovica (590m), kao i tri viadukta, Šum (170m), Puhi (230m) i Ravninščica (350m), zbog čega mnogi strahuju da bi u vrijeme turističke sezone na tom dijelu bilo «usko grlo», koje bi zasigurno prouzročilo nepregledne kolone, odnosno, prometni kaos. Da bi se to spriječilo, konstatirano je, potrebno je izgraditi puni profil autoceste i na toj dionici, s čime se složila i hrvatska Vlada.

No, Aleksandar Čaklović, član Uprave Autoceste Zagreb – Macelj, još uvijek je oprezan glede izjava o samoj realizaciji Odluke Nadzornog odbora.

-Slijedom konstatacije da je zbog sigurnosti korisnika autoceste, kao i zbog samog kapaciteta autoceste, potrebno izgraditi taj drugi kolnik, počeli su razgovori između Republike Hrvatske koja je dala koncesiju, i koncesijskog društva koje je dobilo koncesiju. Unutar tih razgovora su napravljeni nekakvi materijali koji imaju služiti za donošenje mogućih odluka, s time da se ti materijali sada analiziraju, pa će vrlo vjerojatno te odluke biti donesene – kaže Čaklović, koji na naše pitanje o cijeni i samom početku izgradnje drugog kolnika na spornoj dionici nije dao konkretnog odgovora.

Cijena još uvijek nepoznata

-Teško mi je govoriti sada o cijeni. Postoje neke projekcije cijene, koje, međutim, nisu provjerene po obje pregovaračke strane i to tek ima biti napravljeno. Nadam se da će ti razgovori uroditi plodom i da će se uskoro početi graditi taj drugi kolnik na dijelu između Krapine i Đurmanca – rekao nam je Čaklović, ustvrdivši da gradnja tog drugog kolnika nipošto neće usporiti, niti na bilo koji drugi način utjecati na izgradnju dijela autoceste koji se sada gradi, kao ni odgoditi njezino puštanje u promet, koje je predviđeno za kraj travnja iduće godine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook