Prethodni članak
Sljedeći članak

Četvrti put glasamo na izborima za Europski parlament, ovo su detalji

  • foto: ilustracija

    foto: ilustracija


Hrvatski birači u nedjelju četvrti put glasuju na europskim izborima. U Hrvatskoj će se u 7 sati otvoriti 6. 651 biračko mjesto, glasovanje će trajati do 19 sati, do kada je na snazi i dvodnevna izborna šutnja.

Nešto više od 3,7 milijuna birača odlučit će kojih će ih 12 hrvatskih zastupnika idućih pet godina predstavljati u Europskom parlamentu.

Na glasačkom listiću kojeg će dobiti nalazi se 25 lista s imenima 300 kandidata. Većina listi, 23, stranačke su. Nezavisne su samo dvije, europarlamentarca Ladislava Ilčića i influenserice Nine Skočak.

Glasački listić istog je formata kao i na nedavnim parlamentarnim izborima – četiri puta A4.

Jedna lista, jedan kandidat
Birač glasuje tako da na glasačkom listiću zaokruži samo jednu od ponuđenih lista, a na njoj može zaokružiti i ime jednog kandidata kojeg želi, tj. može mu dati preferencijalni glas.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) mislilo je i na gluhe i slijepe birače. Kako bi im olakšalo glasovanje, za slijepe i slabovidne birače pripremilo je zvučne snimke svih 25 izbornih lista, a za gluhe i nagluhe upute i obavijesti na znakovnom jeziku i titlovima dostupne su na mrežnoj stranici DIP-a.

Na nedjeljnim izborima na osam biračkih mjesta na samoborskom području odstupit će se od pravila da se birališta zatvaraju u 19 sati, pa će se zatvoriti sat i pol kasnije, u 20.30 sati. Zbog automobilističkog natjecanja „Zagreb Delta Rally“ tim se mjestima u nedjelju neće moći pristupiti oko sat i pol, pa je za toliko produljeno vrijeme za glasovanje.

Glasuje se i u inozemstvu
Hrvatski zastupnici u Europski parlament biraju se i u inozemstvu, u 40 država, na sto biračkih mjesta, najviše ih je u BiH (47), Njemačkoj (osam), Sjedinjenim Državama i Australiji, po četiri.

Upravo su u Australiji, u subotu u 23 sata, po hrvatskom vremenu, izbori počeli, otvaranjem tri od četiri biračka mjesta.

Za razliku od parlamentarnih, na izborima za Europski parlament u inozemstvu glasuje se samo jedan dan.

Pravo glasa na nedjeljnim izborima, u domovini i inozemstvu, ima nešto više od 3 milijuna 731 tisuću birača.

U izbornim tijelima koja će ih provoditi bit će angažirano oko 70.000 osoba, promatrat će ih 3.676 promatrača.

Izborni rezultati od 23 sata
Umjesto u uobičajenih 21 sat, prvi izborni rezultati znat će se tek u nedjelju u 23 sata, nakon što se zatvore biračka mjesta u Italiji.

Raniju objavu priječi zakon koji kaže da izborna tijela država članica EU, u našem slučaju DIP, ne smiju objavljivati izborne rezultate prije nego se zatvore biračka mjesta u državi članici Unije čiji birači posljednji glasuju.

DIP će od 20 sati objavljivati broj obrađenih biračkih mjesta i odaziv.
U dva će navrata, u podne i 17 sati objaviti koliko je birača ispunilo svoju dužnost i izašlo na birališta.

Prijevremeni lokalni izbori
Uz 12 hrvatskih zastupnika u Europski parlament, birači u Gospiću, Raši, Rabu i Otoku Dalmatinskom u nedjelju će prijevremeno birati i svoju lokalnu vlast.

Gospićani na izbore izlaze kako bi izabrali novog gradonačelnika, birači istarske općine Raša kako bi izabrali novu načelnicu, odnosno načelnika, a birači u Rabu i Otoku kako bi izabrali gradsko i općinsko vijeće.

I dok će na svim drugim biračkim mjestima, birači dobiti samo jedan glasački listić, u tim će gradovima i općinama dobiti po dva, jednog s imenima kandidata za europske, a drugog s imenima kandidata za prijevremene lokalne izbore.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook