Prethodni članak
Sljedeći članak

CAPAK: 'Sumnjamo na još 10 slučajeva nove varijante virusa, a možda ćemo imati i hrvatski soj'

  • Marko Lukunic/PIXSELL - Capak

    Marko Lukunic/PIXSELL


Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je na početku naglasio kako je danas broj novih slučajeva 388 te da prije tjedan dana smo imali 371 novooboljelog, a tjedan dana prije 549 novih slučajeva. Također je naglasio kako je ovo prvi put nakon više od mjesec dana da je dnevna broja nešto malo veća nego prije tjedan dana.

Nove varijante virusa

- Trenutna incidencija je 111.4. Najvišu ima Splitsko-dalmatinska, a najmanje Istarska - naglasio je Capak, dodavši da nižu incidenciju imaju samo Finska i Danska. - Imamo 11 potvrđenih slučajeva britanskog soja. Novo je da je HZJZ uveo screening test na nove varijante. Jučer smo testirali 17 uzoraka i imamo 10 sumnji na britansku varijantu. Potvrda se tek očekuje -rekao je.

- Sa svim akterima dogovorit ćemo se oko toga koliko će tko testova na nove varijante napraviti. Imamo kapacitet da napravimo nekoliko desetaka tih testova. Riječ je o osobi koja je bila testirana u HZJZ-u, a kolege iz Ruđera su pronašli tu jednu mutaciju. To je jedna moguća mutacija na šiljatom proteinu. Ja to ne bih nazvao brazilskim, to može biti i hrvatska varijanta - rekao je Capak, piše portal  Vijesti.hr.

Cjepivo

Capak je naglasio kako sljedeći tjedan dolazi 23.400 uzoraka Pfizera, 25. veljače 16.800 doza Moderne te da je danas stiglo 33. 600 AstraZenece. - Više od 700.000 doza do kraja ožujka bi trebalo stići. Završetak druge faze cijepljenja teško je predvidjeti -  rekao je Capak.

Načelnik stožer Davor Božinović je otkrio kako je dosad otkriveno 372 slučaja pokušaja ulaska u Hrvatsku s krivotvorenim PCR testovima.

Popuštanje mjera
- Mislim da nama ovaj pad traje više od dva mjeseca. Mi bilježimo mali, ali ipak rast i ne bih davali ocjenu toga. To može biti posljedica vala zahlađenja pa ćemo vidjeti kad zatopli kako će se kretati brojevi. Nadamo se da će se zadržati toplije vrijeme. Kad vidite pad, mi se nadamo da će to nastaviti. Irska je konstatirala da su dosegnuli plato i da neće popuštati mjere do svibnja. Nama je sljedeća prolazna točka kraj ovog i početak idućeg mjeseca. Sigurno ćemo nastaviti donositi odluke na temelju promišljanja i modela. Moramo biti svjesni da se mora zadržati oprez i da se mjere moraju nataviti provoditi disciplinirano - objasnio je Božinović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook