Prethodni članak
Sljedeći članak

Brusi se završni nacrt paketa blagog popuštanja mjera od 1. veljače

Ugostiteljske terase zasad se najvjerojatnije neće otvarati, piše Jutarnji list


Ugostiteljske terase zasad se najvjerojatnije neće otvarati, na stolu je pak pitanje hoće li se uopće kafićima dopustiti izdavanje kave za van, jer neki smatraju da je i to rizik, o otvaranju škola odlučivat će županije, a kada je riječ o fitness centrima i rekreativnom sportu, tu će biti određenog popuštanja, ali nije još odlučeno u kojem opsegu

Paket blagog popuštanja mjera koji ide od 1. veljače, kako se doznaje, još nije gotov i dalje se oko toga vode rasprave, jučer se o tome razgovaralo i na koalicijskom sastanku u Vladi, a epidemiolozi su u ponedjeljak održavali sastanke s resornim ministrima u čijoj su domeni zatvorene djelatnosti, donosi Jutarnji list.

Vlada će najvjerojatnije predstaviti taj paket u četvrtak na sjednici, uz to će pojasniti na koji će se način i dalje financijski pomagati one kojima je obustavljeno ili ograničeno poslovanje zbog epidemioloških mjera, a i danas će se oko toga voditi završni razgovori sa Stožerom.

Tijekom ponedjeljka održani su sastanci epidemiologa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) s predstavnicima ministarstava gospodarstva, turizma i sporta, znanosti i obrazovanja, unutarnjih poslova, a epidemiolozi su u tim razgovorima dali zadnje sugestije i rekli da treba dobro razmisliti o rizicima otvaranja na koja je Vlada spremna pristati.

Neki sugovornici Jutarnjeg lista tvrde da bi u ovom valu popuštanja ugostitelji bili izuzeti, odnosno da se kafićima neće dozvoliti niti izdavanje kave za van jer bi to značilo djelomično otvaranje kafića, čime se povećava epidemiološki rizik, dok drugi pak kažu da to još nije dogovoreno i kako je ipak moguće da će se ispraviti nepravda prema caffe barovima koji, za razliku od restorana, pekarnica, kioska i pumpi, ne mogu imati coffee to go.

Predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak kaže kako nemaju nikakvu informaciju oko mogućeg popuštanja, a imaju dojam da će se kafićima dopustiti barem izdavanje kave za van, ali traže da uz to ostanu mjere potpore kao i za restorane.

Kada je riječ o školama, na koalicijskom sastanku svi su se složili da se odluka o otvaranju prepusti županijama, ovisno o epidemiološkoj situaciji.

Nije još jasno u kojem će smjeru ići popuštanje mjera u segmentu sporta i fitness centara, ali čini se da nitko od partnera nema ništa protiv da se uz sve potrebne epidemiološke mjere teretane i fitness centri otvore, no odluku će očito na kraju morati donijeti Vlada uz upute Stožera.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook