Prethodni članak
Sljedeći članak

Brojni glazbenici održali večer bluesa i jazza Mikiju u čast


Jedanaest godina nakon iznenadnog odlaska Mikija Knezića njegovi stari prijatelji i zagorski glazbenici nisu zaboravili na svojeg dobrog gitarskog duha Mikija te su organizirali još jedan memorijalni koncert Mikijev štim.

Dvanaesti po redu memorijalni koncert u čast preminulog iznimnog stubičkog gitariste održan je 3. studenoga 2023. godine u caffe baru TIN u Donjoj Stubici kao završnica mnogobrojnih svirki svih glazbenika i organizatora tokom ljeta i jeseni, a nakon protekla tri memoriala koji su održavani i u vrijeme pandemije corona virusa napokon su se glazbenici i posjetitelji mogli nauživati dobre glazbe u još jednom  “uživo” izdanju.

Miki Knezić je posljednje godine svojeg života podredio iskjučivo glazbi koju je toliko jako volio pa je u svojoj kući vježbao i po nastupima promovirao mnoge mlade glazbene nade i talente zagorskog kraja, ali i u Zagrebu koji se danas pasivno ili aktivno bave glazbom (a pojedini i od nje žive) pa je stoga i ovaj memorijal pokrenut od strane upravo tih njegovih prijatelja, glazbenika, caffe bara TIN te Multimedijalnog centra STUB-KLUB kao glavnog organizatora obzirom da su mnoge probe i svirke bile upravo u prostorijama ove udruge gdje je Miki rado navraćao, a mladi tamo redovito vježbaju te stvaraju glazbu i danas.

Ove godine je glazbenike i Mikijeve prijatelje sa kojima je nekad svirao u pojedinim bendovima okupio gitarista Dobrivoj Posavec – Fric, stari Mikijev “frend” iz nekad poznatog autorskog benda Gnu (svirali su odličan funky blues) koji je ujedno bio moderator i okosnica ovogodišnje glazbene svirke čitave večeri.

Uz Danka Petrina (Koliba bend) na basu na pozornici su zasvirali i svestrani glazbenik Robert Vnuk te poznati grafički dizajner Igor Vranješ (Gnu) na akustičnim gitarama, a čitav session je pratio Krešo Oremuš – zagorski virtuoz na usnoj harmonici koji je također svirao sa Mikijem na mnogobrojnim projektima i postavama i kojeg strani glazbenici svako malo zovu u prijateljske svirke na sve 4 strane svijeta.

Ulogu glavnog vokala te večeri imala je zagrebačka blues, soul i jazz pjevačica Valerija Nikolovska poznata između ostalog po suradnji sa grupom Mayales i Songkillers, a sa Mikijem je nekad surađivala i pjevala u zagrebačkom Blues power bendu te se rado odazvala na ovaj memorijal.

Društvo je te večeri sviralo svjetske klasike bluesa, rocka, rocka i jazza, a prisjetili su se i autorskih pjesama grupe Gnu koje su odsvirali Posavec, Vranješ i Oremuš. U publici su također bili Mikijevi prijatelji iz Stubice i Zagorja, a i pojedini izvođači sa ranijih memorijala koji su uživali u dobroj svirci.

Kao i svake godine sve vizuale memorijala je izradila Anja Knezić, Mikijeva kćerka, a pokrovitelji ovogodišnjeg memorijala su bili Središnji državni ured za demografiju i mlade, Krapinsko-zagorska županija i Grad Donja Stubica.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook