Prethodni članak
Sljedeći članak

Broj teško ozlijeđenih u prometnim nesrećama u Zagorju 90% veći nego lani

Brzina i nepopisano kretanje vozila po kolniku su najčešći uzroci prometnih nesreća


Fotografija je ilustrativnog karaktera

Policijski službenici PU krapinsko-zagorske su tijekom četiri mjeseca ove godine obavili očevid kod 205 prometnih nesreća što je za 12,0 posto više nego u prva četiri mjeseca 2021. godine. Evidentirana je jedna prometna nesreća s poginulom osobom, u 54 nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je 21 osoba teže, a 59 osoba je lakše ozlijeđeno, dok je u 150 prometnih nesreća nastala materijalna šteta, podaci su koje je objavila PU krapinsko - zagorska.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine broj prometnih nesreća s poginulim osobama je isti, nesreća s ozlijeđenim osobama više je za 54,3 posto, a broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta više za 2,0 posto.

Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama broj poginulih osoba je isti, teže ozlijeđenih osoba više je za 90,9 posto, a lakše ozlijeđenih osoba više je za 63,9 posto. Ukupno je u prometnim nesrećama nastradala 81 osoba što je u odnosu na prva četiri mjeseca 2021. godine povećanje za 68,8 posto. Najviše nastradalih osoba životne je dobi od 20 do 40 godina u kojoj dobnoj skupini je nastradao je 35 sudionika od kojih je deset osoba teže, a 25 osoba je lakše ozlijeđeno. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama najviše ih je također životne dobi od 20 do 40 godina (168 sudionika) ili 40,6 posto od ukupnog broja sudionika u prometnim nesrećama.

Brzina i nepopisano kretanje vozila po kolniku su najčešći uzroci prometnih nesreća. Naime, po 51 nesreća ili 24,9 posto ukupnog broja nesreća izazvano je zbog neprilagođene/neprimjerene brzine uvjetima na cesti i u prometu i zbog nepopisanog kretanja vozila po kolniku. Zbog nepropisne i neprilagođene brzine ozlijeđeno je 28 sudionika od kojih je osam osoba zadobile teške, a 20 osoba je zadobilo lakše tjelesne ozljede. Zbog nepopisanog kretanja vozila po kolniku ozlijeđeno je 20 osoba od kojih je šest osoba zadobilo teške, a 14 osoba je zadobilo lakše tjelesne ozljede. Prema vrstama prometnih nesreća najviše je bilo slijetanja vozila s ceste također - 51 prometna nesreća. Prilikom slijetanja vozila ozlijeđeno je 30 osoba od kojih je deset osoba zadobilo teške, a 20 osoba je zadobilo lakše tjelesne ozljede.  Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bila je nedjelja s 44 obavljena očevida, te subota sa 33 obavljena očevida, a najsigurniji bio je utorak s 18 obavljenih očevida. Kritično vrijeme u toku dana je razdoblje između 14-15 sati sa 15 obavljenih očevida, zatim između 15-16 sati, između 16-17 sati i između 18-19 sati sa po 15 obavljenih očevida, a najsigurnija razdoblja bila su između 01-02 sata, između 02-03 sata i između 05-06 sati kada su obavljena po dva očevida prometne nesreće.

U prometnim nesrećama sudjelovalo je 414 sudionika od čega je bilo 300 vozača, 104 putnika i deset pješaka, a pod utjecajem alkohola u trenutku prometne nesreće bila su 54 vozača. Slijedom navedenog proizlazi da je u trenutku prometne nesreće 18,0 posto vozača bilo pod utjecajem alkohola. Naime, lani je u 183 prometne nesreće sudjelovao 381 sudionik od čega je bilo 280 vozača, 97 putnika i četiri pješaka, a pod utjecajem alkohola u trenutku prometne nesreće bio je 47 ili 16,8 posto vozača pod utjecajem alkohola. U prva četiri mjeseca ove godine došlo je do povećanja broja vozača u prometnim nesrećama za 20 vozača ili 7,1 posto, ali i do povećanja udjela alkoholiziranih vozača u prometnim nesrećama za 1,2 posto.

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu u prva četiri mjeseca 2022. godine evidentirali 4991 prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu - 2089 prekršaja što iznosi 41,9 posto od ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Zatim slijede prekršaji nekorištenje sigurnosnog pojasa u vožnji (566) prekršaja i prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (246). Utvrđeno je i 219 prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom, 155 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, 54 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 29 prekršaja upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, 28 prekršaja odbijanja alkotestiranja, 15 prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom, te devet prekršaja nekorištenja zaštitne kacige itd.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program