Prethodni članak
Sljedeći članak

Brlek: 'U posljednjih desetak godina dodatno ulažemo u vatrogastvo'

Obnova vanjske ovojnice vatrogasnog doma u Klanjcu čiji se završetak uskoro očekuje, bio je povod za razgovor s gradonačelnikom Klanjca Zlatkom Brlekom o radu Vatrogasne zajednice na području grada


Na području Grada Klanjca djeluje Vatrogasna zajednica koja obuhvaća četiri Dobrovoljna vatrogasna društva: Rakovec, Lučelnicu, Klanjec i Gredice, a u sklopu vatrogasnog doma u Klanjcu je i dislocirana baza Javne zagorske vatrogasne postrojbe. – U posljednjih desetak godina dodatno ulažemo u vatrogastvo i tijekom tog vremena svako je naše vatrogasno društvo dobilo novije vatrogasno vozilo. Unatoč svim poteškoćama i proizašlim posljedicama korone, i prošle smo godine za vatrogasce izdvojili 410.000,00 kuna. Puno smo ulagali u vatrogasne domove, pa danas svako društvo ima uređen svoj dom. U proteklom smo razdoblju uspjeli pomoći kompletno urediti vatrogasni dom u Rakovcu i Gredicama te pomoći oko izgradnje garaže za vatrogasno vozilo DVD-a Gredice. U Lučelnici je izgrađen novi dom koji je već pod krovom, no u njega treba još uvijek ulagati te urediti i odgovarajuće opremiti garažu. U Klanjcu je naše središnje društvo, gdje smo prošle godine promijenili krovište, a izrada fasadne ovojnice na vatrogasnom domu pri samom je kraju. Čim vremenske prilike to dozvole, treba nanijeti završni sloj. Svakako treba pohvaliti naše vatrogasce, koji su u uređenje domova uložili puno osobnog rada i slobodnog vremena. Uz ulaganje u vatrogasne domove nije se zaboravilo ulagati ni u opremu sukladno odlukama zapovjedništva Vatrogasne zajednice Grada Klanjca. Svi su opremljeni u skladu s minimalno propisanim zakonskim obvezama, a tijekom sljedećih godina svakako ćemo nastaviti ulagati u njihovo opremanje najsuvremenijom opremom – izvijestio je Brlek o ulaganjima u vatrogastvo na klanječkom području.

"Na vatrogasce uvijek možemo računati"

Gradonačelnik ističe zadovoljstvo radom Vatrogasne zajednice Grada Klanjca. – Vatrogasci su ona operativna snaga na području Grada na koju uvijek možemo računati i uvijek su prvi koji uskoče u slučaju nepogoda ili osiguranja tijekom događanja svih manifestacija na području Grada. Posebno moram pohvaliti angažman naših vatrogasaca u potresom pogođenog područja Banovine, gdje su se angažirali oko prikupljanja pomoći, a i vlastitim angažmanom na terenu i radom oko pomoći kućanstvima na tom području. Budući da je potres prouzročio velike štete i na području našeg Grada, naši vatrogasci zajedno sa vatrogascima Javne vatrogasne postrojbe Krapinsko-zagorske županije imali su pedesetak intervencija skidajući oštećene dimnjake te prekrivajući krovove – ponosan je na vatrogasce Brlek.

"Jedini način na koji vatrogastvo može opstati je rad s mladima"

Brojna su i vatrogasna natjecanja: – Spomenimo samo međunarodno terensko takmičenje koje organizira DVD Klanjec. DVD Rakovec u suradnji s DVD Tuhelj zajednički organiziraju također terensko natjecanje, a DVD Gredice organizira natjecanja vatrogasnog podmlatka. Veseli da na tim takmičenjima sudjeluju ekipe DVD-a iz Hrvatske i Slovenije – rekao je Brlek. Gradonačelnik je posebno istaknuo važnost rada s mladima. – Rad s djecom i mladima je jedini način na koji vatrogastvo može opstati, jer se tako dobivaju budući aktivni članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava našeg Grada. Taj je segment rada jako dobro organiziran naročito u DVD Gredice i Klanjec, prvenstveno s djecom mlađeg uzrasta. Djeca DVD Gredice pobjeđuju ne samo na gradskim i županijskim natjecanjima, već i na natjecanjima Zagrebačke županije i Grada Zagreba, a malo starija generacija djece iz Klanjca među najboljima je na cijelom ovom području – podsjetio je na vrijedne rezultate klanječkih vatrogasaca Brlek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook