Prethodni članak
Sljedeći članak

BRLEK: 'Šteta na objektima je velika, a nakon procjene znat će se ima li osnove za proglašenje elementarne nepogode'

Potresi kojima smo svjedoci posljednjih dana napravili su veliku štetu i na području Grada Klanjca


Potres na klanječkom području najviše je pogodio stare zgrade u središtu Klanjca, ali i druge objekte starijeg datuma izgradnje na području grada. Stradalo je dosta dimnjaka, pa su pripadnici Javne vatrogasne postrojbe te dobrovoljnih vatrogasnih društava Klanjec i Gredice bili primorani auto dizalicama uklanjati dimnjake koji su prijetili sigurnosti građana. O stanju u Klanjcu nakon potresa izvijestio nas je gradonačelnik Zlatko Brlek.

Stradali samostan, crkva, knjižnica…

– Jedno od najvećih oštećenja bilo je na samostanu, gdje se srušio dimnjak i urušio veći dio krova, budući da je padala kiša. Mi smo promptno reagirali i odmah angažirali vatrogasce, koji su urušeni dio krovišta pokrili najlonom, a sljedeći dan već je stigla građevinska ekipa koja je taj dio samostanskog krovišta sanirala, tako da samostan sada ne prokišnjava. Imamo ogromnu štetu i na našoj crkvi Blažene djevice Marije u Klanjcu, na kojoj je urušen dio stropa te su nastale pukotine po gotovo cijelom objektu kao i na tornju crkve. Pukotine su se pojavile u zgradi Gradske knjižnice i Kulturnog centra te na upravnoj zgradi grada Klanjca. Stradalo je nekoliko stambenih objekata u samom Klanjcu, prvenstveno na Trgu Antuna Mihanovića, a imamo i jednu kuću novijeg datuma gradnje na Lepoglavcu, na kojoj su nastale dosta velike štete – rekao je Brlek.

Statičari procjenjuju štete

Konačnih podataka koliko je građana prijavilo štete nakon potresa još uvijek nema, jer se štete još uvijek prijavljuju. Grad je angažirao vlastite statičare, koji su obišli teren i razgovarali sa stanovnicima, a rezultati njihovog uvida očekuju se ovih dana. – Promptno smo reagirali da se ljudima pomogne koliko se to u datom trenutku moglo. Vlastite statičare smo angažirali prvenstveno radi toga jer su se građani bojali stanovati u nekim kućama. Statičari su ih pregledali i dali svoju ocjenu o tome jesu li kuće za stanovanje ili ne. Ljudima je u ovom trenutku najvažnije da odagnaju strah. Mislim da niti jednu kuću nisu proglasili neupotrebljivom, no na nekima je bilo potrebno obaviti sitnije radove da bi se u njima moglo i dalje boraviti. Ministarstvo graditeljstva objavilo je aplikaciju na koju građani prijavljuju potrebu angažiranja statičara Ministarstva graditeljstva, koji nakon obavljenog pregleda zgradu označavaju naljepnicom, kako bi građani saznali je li njihova nekretnina upotrebljiva. On-line obrazac za prijavu štete nalazi se i na mrežnoj stranici Grada, tako da se štete mogu prijaviti direktno statičarima koji dolaze ispred Ministarstva. Kada ćemo imati kompletnu procjenu štete, moći ćemo odlučiti ima li elemenata za eventualno proglašenje elementarne nepogode – izvijestio nas je klanječki gradonačelnik.

Najugroženijima će pomoći Grad Klanjec

– Najvjerojatnije ćemo građanima čiji su objekti teže stradali morati pomoći. Još ćemo razmotriti na koji način. Građani moraju biti svjesni razmjera šteta na području Petrinje, Gline, Siska i tog dijela Hrvatske te da se od države najvjerojatnije neće dobiti financijska potpora. Većinu troškova morat će vjerojatno podnijeti sami stanovnici, a onima najugroženijim koji su najviše stradali, a tih na području Grada ima nekolicina, morat ćemo na neki način pomoći i kao Grad – zaključio je Brlek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook