Prethodni članak
Sljedeći članak

BRAVO: Zabočka profesorica Irena ide u Bruxelles po Europsku nagradu godine


Profesorica biologije i kemije u Gimnaziji Antuna Gustava Matoša Zabok, Irena Futivić, ide u Bruxelles po Europsku nagradu godine, objavili su iz Gimnazije.

Kako je istaknula ravnateljica Bibijana Šlogar, profesorica Futivić već se dugi niz godina bavi razvojem i provođenjem eTwinning projekata i mnogi od njih su prepoznati te nagrađeni nacionalnom ili europskom nagradom kvalitete.

Ovogodišnji projekt “Natural is good, chemical is bad”? pobjednik je u kategoriji Initial vocational education and training (IVET), jednoj od pet dobnih kategorija i između čak 1284 prijavljenih projekata.

Provodio se u suradnji s turskim, grčkim i srpskim školama, a nositelji projekta bile su Kemijsko-prehrambena tehnološka škola iz Beograda i Gimnazija Antuna Gustava Matoša iz Zaboka.

"Kao predstavnica i voditeljica projekta iz Hrvatske, Irena će nagradu za ovaj projekt primiti na svečanosti u listopadu u Bruxellesu, zajedno s odabranim članovima projekta. Bravo, Irena, Čestitamo na ovoj iznimnoj i kreativnim radom zasluženoj europskoj nagradi!", poručila je ravnateljica zabočke Gimnazije, Bibijana Šlogar.

Podsjetimo, riječ je o međunarodnom projektu kojem su se početkom prošle školske godine učenici učenici 4B razreda zabočke Gimnazije, Fran Kržak, Lucija Tišljar, Ivana Telišman, Anja Petrinec i Lana Zanoški, pod vodstvom, dakako, spomenute profesorice Irene Futivić.

Cilj projekta bio je jačanje svijesti o hrani koju jedemo, a aktivnosti su bile podijeljene u nekoliko projektnih zadataka.

Prvi zadatak bio je istražiti točnost informacija o hrani koja je dostupna na internetu te upoznati koje se kemikalije dodatnu hrani kako bi ona bila određeno vrijeme dostupna potrošačima (kupcima). Na primjerima hrane koju jedemo učenici su istražili kemijski sastav hrane, te su svoje istraživanje predstaviti ostalim sudionicima projekta. Koristeći digitalne alate učenici su izradili zajedničke plakate kojima su prezentirali svoje istraživanje.

- Jedna od aktivnosti u projektu bila je istraživanje medija i prepoznavanje pogrešnih informacija o hrani. Na temu “Fake news” učenici su izradili postere. Tijekom projekta učenici su istraživali sastav hrane i vrste aditiva koji se dodaju hrani. U jednostavnim eksperimentima dokazali su prisustvo tanina u čaju i benzojevu kiselinu u pićima. Posebno su bile interesantne prirodne boje u čajevima koje su mijenjale boju ovisno o pH vrijednosti zbog čega se čajevi mogu koristiti i kao pH indikatori - pojasnila je ukratko profesorica Futivić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook