Prethodni članak
Sljedeći članak

„Branje grojzdja“ otvara se na Vinagori, a u zabavnom dijelu programa nastupaju Učiteljice, Žiga i Bandisti te Zoran Predin

Posljednjeg vikenda u rujnu u gradu Pregradi tradicionalno se održava manifestacija „Branje grojzdja“


Posljednjeg vikenda u rujnu u gradu Pregradi tradicionalno se održava manifestacija „Branje grojzdja“, posvećena grožđu i njegovoj preradi. Ove godine manifestacija bilježi svoju 48. obljetnicu. „Branje grojzdja“ trajat će od 22. do 30. rujna 2018., a kroz devet dana ponudit će različita događanja među kojima će svatko pronaći nešto za sebe.

Prošle je godine manifestacija po prvi puta otvorena na jedinstven način – u vinogradu Vinarije Zdolc u Plemenšćini. Kako pregradski kraj karakteriziraju vinogradi i dobra kapljica, ove će se godine otvorenje Branja grojzdja upriličiti na drugom brijegu, također poznatom po bogatim vinogradima – Vinagori. Tako će se u subotu, 22. rujna, manifestacija svečano otvoriti berbom u Gabrovcu, u vinogradu uz kuću za odmor Wine Hill, prvog smještajnog objekta u Pregradi vlasnika Dalibora Hajdinjaka. Uz glazbu i veselje održat će se i potraga za tajanstvenim grozdom. Naime, negdje među trsovima podmetnut će se grozd koji tamo ne pripada, a sretnik koji će ga pronaći, osvojit će simboličnu nagradu.

Kao i svake godine, u zabavnom dijelu programa, manifestacija donosi nekoliko koncerata. Sve počinje u četvrtak, 27. rujna ispred Gradske knjižnice koncertom Crnog ribara i cabaretom slovenskog kantautora Zorana Predina, koji će izvesti posebni glumačko-glazbeni program prepun glazbe, duhovitih komentara i anegdota. Petak, 28. rujna rezerviran je za festival  popularne, tradicijske i etno glazbe „Vinske popevke i napitnice“ koji organizira Kulturno-umjetničko društvo Pregrada, a nakon festivala zabava se nastavlja uz poznati međimurski etno sastav Žiga i Bandisti. Veliki koncert na Trgu Gospe Kunagorske u subotu 29. rujna održat će Učiteljice, koje će vas zabavljati svojim hitovima „Luda kuća“, „Dunav“, „Kapetane hvala“ i „Noći u Brazilu“. Ulaz je naravno besplatan.

 

Muzej grada Pregrade u potrazi za starim fotografijama manifestacije "Branje grojzdja"

Muzej grada Pregrade priprema izložbu "Branje grojzdja - retrospektiva" kojom se planira predstaviti povijesni pregled ove najpoznatije pregradske manifestacije.

Ukoliko posjedujete stare fotografije manifestacije, plakate, programe, pozivnice i slično te ste u mogućnosti posuditi ih Muzeju za potrebe ove izložbe ili ih darovati za trajnu pohranu, javite se na brojeve 049 377 050 ili 049 376 122, putem elektroničke pošte na [email protected] ili osobnim dolaskom u Muzej grada Pregrade.

Također, javiti se možete i ako posjedujete neke druge predmete vezane uz prošlost Pregrade, kao npr. rudarsko odijelo, predmete ili dokumente vezane uz rudnik ili ljekarništvo, arheološke nalaze ili nešto drugo.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook