Prethodni članak
Sljedeći članak

Bogata povijest Oroslavja predstavljena kroz knjigu profesorice Andrijane Tomić


Prošlog je petka, u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, u Gradskog knjižnici Oroslavje održana  promocija knjige 'Banket kod Vranyczanyja'  profesorice geografije i povijesti u Osnovnoj školi Oroslavje Andrijane Tomić.

Prisutne na promociji pozdravila je na samom početku ravnateljica knjižnice Sandra Šamec te je zahvalila autorici na stvaranju izdanja o bogatoj prošlosti i povijesti grada Oroslavja.

Pozdravne govore uputili su i, u ime izdavača, ravnateljica Osnovne škole Oroslavje Sanja Šakoronja te gradonačelnik grada Oroslavja Viktor Šimunić.

Promociju su uveličale posebne gošće - hrvatske umjetnice Renata Vranyczany- Azinović i njezina sestra Marijana Muljević, praunuke Ljudevita Vranyczany - Dobrinovića, koje su otvorivši vrata svojih sjećanja i  obiteljskih arhiva omogućile da se veliki dio njihove povijesne baštine uključi u knjigu.

Stručnu prosudbu knjige dao je oroslavski povjesničar, gospodin Branko Čičko, mr.sc., s obzirom da je od prvih trenutaka  početka ovog projekta pa sve do trenutka objavljivanja ove knjige bio suradnik, izvor znanja i kritički prijatelj. Rukovodeći se svojom stručnošću i znanstvenim pristupom napisao je predgovor ovoj knjizi te joj tako dao dodatni karakter.

Vrhunac promocije bilo je obraćanje autorice koja je vrlo toplo i humoristično ispričala put nastanka Banketa, zahvalila se svima, naglasivši ulogu učiteljice Dubravke Knezić za pokretanje projekta i ravnateljici na razumijevanju i osiguravanju financijskih sredstva za tiskanje knjige te naposljetku i svojoj obitelji kao najvećoj podršci za pisanje vrijedne knjige – čuvarice bogate kulturno-povijesne baštine grada Oroslavja.

Ovu povijesno-kulturnu večer notama i riječima prošlosti začinili su gospodin Vlado Šuk čitajući odabrane ulomke iz knjige, učenici Roko Borovec i Juraj Hren scenskim nastupom o starinskim receptima i bontonu iz  18. i 19.st.

Učenice Elizabeta Đunđek i Donata Knezić te profesorice Sabina Frgec i Elizabeta Jadan bile su zaslužne za dojmljivi glazbeni ugođaj.

U završnici promocije svima prisutnima podijeljeni su starinski recepti za koje se organizatori promocije nadaju da će probuditi 'dašak prošlosti' i dati  neku novu inspiraciju za domaće kulinarske izazove.

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook