Prethodni članak
Sljedeći članak

Bivšeg zabočkog srednjoškolca očekuje dinamičan i zahtjevan posao u jednoj od najmodernijih edukacijskih ustanova u Hrvatskoj

Ove godine počinje gradnja Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu, izabran i voditelj Centra Andrej Ivankov koji se iz Danske vratio u Zagorje


Srednja škola Zabok postaje Regionalni centar kompetentnosti za turizam i ugostiteljstvo. Najavljeno je to na početnoj konferenciji projekta početkom prošle godine. Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu za koju godinu u Zaboku će školovati kvalitetne turističke kadrove za Krapinsko-zagorsku županiju, ali i veliki dio kontinentalne Hrvatske.

Danska/ Hrvatska
Izabran je i voditelj Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok, Andrej Ivankov, diplomirani ekonomist, inače bivši učenik zabočke Srednje škole, koji se vratio iz Danske u rodno Zagorje upravo radi ovog značajnog projekta. Andrej je Začretjanec, koji je posljednjih šest godina živio u Danskoj, gdje je završio preddiplomski studij (smjer inovacije i poduzetništvo) radeći na poslovima integracije međunarodnih studenata i pomažući strancima da se uklope u dansko društvo. Prije odlaska u Dansku, u Hrvatskoj je završio diplomski studij, smjer Turistički menadžment na FMTU u Opatiji. Za posao se prijavio iz Danske. Prvo naše pitanje bilo je zašto Hrvatska, a ne Danska?

Bivši učenik SŠ Zabok
Ivankov ističe kako je njegov povratak u Zagorje potaknut s dva osnovna razloga. Oba su vezana uz projekte pod nazivom "ReCeZa – Regionalni centar Zabok" te "Regionalni centar kompetentnosti turizma i ugostiteljstva Zabok". - Prvi razlog je sama transformacija Srednje škole u centar kompetentnosti koji će omogućiti još kvalitetniju i obuhvatniju edukaciju svih polaznika centra. Drugi razlog je da je riječ o srednjoj školi koju sam i ja pohađao u razdoblju od 1999. do 2003., te imam priliku raditi s nekim od profesora iz tog doba jer znam koliko su energije, truda i znanja ulagali, odnosno ulažu, da sve srednjoškolce nauče čim više vještina potrebnih za njihova zanimanja – ispričao je Ivankov. Očekuje, kaže, jedan dinamičan i zahtjevan posao kako bi se provele sve zamišljene projektne aktivnosti na najbolji način, od fizičke transformacije zgrade, dodatnih edukacija profesora kako bi stekli još kompetenci da mogu educirati i nove programe koji će biti u centru, odnosno da mogu još bolje educirati buduće srednjoškolce te da će se uspješno pripremiti jedan fleksibilniji kurikulum za buduće srednjoškolce.
Edukacije i pripreme
- U konačnici se nadam da će se novi elementi koji će se dodati srednjoj školi (smještajni objekt, ugostiteljski objekt, turistička agencija, poduzetnički HUB te edukacije za obrazovanje odraslih osoba) biti u potpunosti samoodržive, odnosno da se ne financiraju iz budžeta županije, već da se financiraju od strane korisnika centra – kaže voditelj Centra. Trenutno su u fazi razvoja i pripreme većine aktivnosti koja će trajati do kraja 2021. godine kada se očekuje početak gradnje novog centra, događaji koji će biti fokusirani na promociju turizma, ugostiteljstva te zanimanja koje srednja škola ima, ali i početak razvoja novih kurikuluma srednjoškolskih zanimanja i priprema edukacija za obrazovanje odraslih osoba. Dio koji je već krenuo i koji će se nastaviti odvijati kroz cijelo vrijeme trajanja projekta su edukacije za profesore i mentore kako bi stekli nove vještine, ali i poboljšali trenutna znanja koje imaju. Također rade na pripremi i slanju učenika srednje škole Zabok te partnerskih srednjih škola, na natjecanja u kojima mogu demonstrirati svoje stečene vještine.


Edukacijska ustanova
- U budućnosti, kada centar bude u funkciji, očekujem da će centar biti u mogućnosti puno brže se prilagoditi uvjetima na tržištu rada, odnosno da će prilagoditi edukacije odraslih osobama stvarnim potrebama tržišta, a da će srednjoškolski kurikulumi imati mogućnost prilagodbe s novim znanjima i trendovima koji će biti aktualni u tom trenutku i primjenjivi u budućnosti. Također, centar bi morao moći imati dovoljno aktivnosti i prihoda da svake godine može kvalitetno uložiti u noviju opremu kako bi uvijek bio jedan od najmodernijih edukacijskih ustanova u Hrvatskoj i nastavio pružati najbolju moguću kvalitetu obrazovanja svojih polaznika – kaže Ivankov.
– Volio bi da naše Hrvatsko zagorje razvija svoje gospodarstvo na dobrobit svih svojih građana poštivajući održivost. U tome veliki potencijal ima upravo turizam, a u sklopu turizma i gastronomija, enologija i ugostiteljstvo. Samo trebamo pronaći nove načine prezentacije naših prirodnih ljepota i naših starih običaja, gastronomskih delicija i ostalog što nas okružuje – zaključuje.


Kabineti, trening centri, pokazni hoteli


Radovi na rekonstrukciji i dogradnji škole u Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu trebali bi početi krajem 2021., a završiti 2023.. Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu prostirat će se na više od 3.000 kvadratnih metara neto površine te će imati će više od 20 učionica za provođenje strukovne nastave u teorijskom dijelu, kabinete, trening centre u području ugostiteljstva, kuharstva, slastičarstva, sportsku dvoranu s poligonom i jedan ugostiteljski objekt Akademis - gdje će učenici moći stečeno zvanje stvarno provesti u praksi. Unutar Centra bit će i tri pokazna hotela sa smještajnim kapacitetima. Projekt se sufinancira bespovratnim sredstvima iz europskih fondova.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook