Prethodni članak
Sljedeći članak

Biskup Gorski blagoslovio je obnovljeni zvonik i toranj Bazilike Majke Božje Bistričke

U Mariji Bistrici proslavljena Svetkovina Majke Božje Bistričke


U Mariji Bistrici posebno je svečano 13. srpnja, kada se slavi Svetkovina Majke Božje Bistričke, koja je ujedno i Dan Župe, Svetišta i Općine Marija Bistrica. Ususret samoj svetkovini Majke Božje Bistričke, u nedjelju u predvečerje svetkovine održana je tradicionalna procesija sa gorućim svijećama od Crkve na otvorenom do Vinskog Vrha, gdje je prvu misu Svetkovine predslavio vlč. Ivan Vučak, upravitelj župe bl. Alojzija Stepinca u Krašiću. U procesiji su tradicionalno sudjelovale bistričke udruge, tj. apostoli, članovi Limene glazbe KUD-a ''Lovro Ježek'', Udruge kuburaša ''Marija Bistrica'', članice Udruge ''Hrvatska žena'' Marija Bistrica, te vatrogasci sva četiri društva Vatrogasne zajednice Općine Marija Bistrica (Marija Bistrica, Selnica, Laz i Tugonica-Podgrađe). Bila je to još jedna prekrasna procesija sa oko 800 sudionika, od kojih su mnogi stigli i iz udaljenijih krajeva. Na samu Svetkovinu središnju misu u 11 sati predslavio je pomoćni biskup zagrebačko mons. Mijo Gorski. No, prije same mise biskup Gorski blagoslovio je obnovljeni zvonik i toranj Bazilike Majke Božje Bistričke. Naime, radovi su pri samom kraju.

Rektor Matošević zahvaljuje na donacijama

Rektor Svetišta Majke Božje Bistričke preč. Domagoj Matošević je podsjetio da je obnova krenula u veljači, a razlog je dotrajala građa na zvoniku. ''Zapravo obnova je krenula još prije dvije godine, jer je kod oluja i nevremena dolazilo do padanja crijepa, što je ugrožavalo i hodočasnike i posjetitelje. Nakon što smo ispitalo samo krovište, koje je postavljeno davne 1880. godine, i samu obnovu je vodio Herman Bolle, zaključili smo da je građa dotrajala, na određenim dijelovima je trula i da moramo promijeniti kompletnu građu zvonika tornja, te smo onda pristupili izradi projektnih zadataka. Čitav projekt je naravno odobren od strane Konzervatorskog ureda u Krapini, jer smo sve radili u suradnji s njima, te smo u veljači ove godine započeli s radovima'' – rekao je Matošević. S obzirom na visoku cijenu potrebne skele odlučeno je da se ujedno izvrši i kompletna obnova cijelog tornja. ''To znači obnova fasade i restauratorsko kamenarskih dijelova. Tako smo od veljače krenuli u kompletnu obnovu i sada smo pri samom završetku. Malo smo duže od očekivanog čekali crjepove koji su nedostajali, no vrlo skoro radovi će biti završeni, i krenut će skidanje skele.'' Preč. Matošević je dodao kako je možda sreća, providnost i milost da su ovi radi krenuli prije korona krize ali i prije potresa koji se dogodio 22. ožujka.''Veliko je pitanje što bi se dogodilo s tornjem u potresu, da već tada nije bila skinuta dotrajala građa i crijep. Također, skela je pomogla da uočimo i mnoge štete koje je nanio potres, a koje ne bi mogli vidjeti bez skele.'' Kad je u pitanju vrijednost radova, preč. Matošević podsjeća da je ukupna vrijednost oko 5 mil. kuna. ''Zašto kažem oko? Zato što ćemo sigurno imat vantroškovničkih radova, jer nismo mogli u projektu predvidjeti sve ono što će se dogoditi, kao niti štete od potresa. U tom smislu želio bih zahvaliti svima onima koji su pomogli. KZŽ-e u dvije godine nam je pomogla sa 550 tisuća kn, Ministarstvu regionalnog razvoja sa 600 tisuća kuna, a Ministarstvo kulture sa milijun kuna. Ali naravno zahvala i svim hodočasnicima i župljanima, čiji darovi pomažu i dalje da se završi ovako veliki projekt''. Rektor našeg najvećeg marijanskog Svetišta istaknuo je i kako su Crkva i crkvene zajednice veliki investitori. ''Crkvene zajednice nisu u sustavu PDV-a i mi na kraju godine ne možemo odbiti taj PDV. To znači da nam ove donacije, na kojima smo neizmjerno zahvalni, služe upravo da se pokrije taj PDV, a sva ostala sredstva su prikupljena od naših dragih župljana, hodočasnika i donatorima, kojima i ovom prilikom zahvaljujem. Na ovom projektu rade 4 hrvatske firme, svi su redovito plaćeni, pa držim da ovako velikim projektima crkvene zajednice poriču razvoj gospodarstva, jako su dobar investitor i zato i zaslužuju ovakvu potporu i do županije i od različitih ministarstava.'' – zaključio je preč. Domagoj Matošević.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Kolnici su mjestimice vlažni i skliski. Ponegdje ima i magle. Moguća je poledica. Vozačima savjetujemo da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila. A1 Zagreb-Split-Ploče: -do 30. ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program