Prethodni članak
Sljedeći članak

Beroš: 'Uzorok rastu brojki su blagdanska okupljanja, a moguće i omikron'


U Hrvatskoj se i danas nastavio rast novozaraženih, o čemu je govorio i ministar Vili Beroš na presici. U posljednja 24 sata zabilježeno je 5845 novih slučajeva na 15.408 testiranih (udio pozitivnih od oko 38 posto), a preminulo je 46 osoba.

Ukupno imamo 28.889 aktivnih slučajeva, među kojima je 1817 osoba na bolničkom liječenju, a od toga su na respiratoru 233 pacijenta.

Ono što je posebno istaknuto jest situacija u Splitsko – dalmatinskoj županiji, koja ima 1302 zaraženih, a udio pozitivnih među testiranima je čak 59 posto.

Epidemiološku situaciju na presici su komentirali ministar zdravstva Vili Beroš i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić.

Beroš je rekao kako danas imamo porast od 54 posto gledajući na tjednoj bazi. rekao je i kako je od 46 preminulih 13 osoba bilo cijepljeno, 3 booster dozom.

-Uzroci za rast novozaraženih su okupljanja tijekom blagdana, druženja i ostvarivanja većeg broja kontakata nego što je bilo potrebno – rekao je Beroš te dodao: 'Omikron je dijelom mogući uzrok porasta zaraženih.' Napomenuo je kako imamo 113 suspektnih plus još 3 slučajeva omirkona od 1000 uzoraka te je naglasio kako je moguće da je 30 do 40 posto novih slučajeva zaraza upravo omikron.

Pozvao je na cijepljenje trećom dozom, istaknuvši kako je to i dalje najbolja zaštita od zaraze i razvoja težih oblika bolesti.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook