Prethodni članak
Sljedeći članak

Banovina će dobiti moderno uređeni park s pozornicom i multifunkcionalnim prostorom

Općinsko vijeće Općine Sveti Križ Začretje usvojilo je Proračun za 2022. godinu u iznosu od 26,8 milijuna kuna


Na svojoj posljednjoj prošlogodišnjoj sjednici svetokriški su vijećinici usvojili Proračun Općine Sveti Križ Začretje za 2022. godinu, kojisveukupno iznosi 26,8 milijuna kuna. Kako nam je pojasnio predlagatelj Proračuna, općinski načelnik Marko Kos, glavninu proračunskih prihoda čini prihod od poreza na dohodak te planirane pomoći iz EU fondova i nacionalnih ministarstava za sufinanciranje ranije realiziranih projekata. - Naime, iako je projekt izgradnje dječjeg vrtića realiziran u cijelosti i objekt je stavljen u funkciju, još uvijek nam nije isplaćena potpora za sufinanciranje Dječjeg vrtića. Isti slučaj je i sa Dječjim parkom Brezova – objasnio je Kos.

Uređenje Banovine

Iako zbog visokog stupnja razvijenosti svetokriška Općina ne ostvaruje pomoći fiskalnog izravnanja poput nekih drugih općina i gradova,kaže načelnik,u skladu s praksom iz prethodnih godinaraspodjelom proračunskih sredstava planiraju se realizirati brojni projekti. Zasigurno će Svetokrišćanima jedan od najatraktivijih biti uređenje parka na Banovini, odnosno, uređenje vanjskog prostora ispred samog objekta. - Kako je arhitektura postojećeg stanja zanimljiva, arhitekti su pomirili veliku građevinu, odnos prirode i prirodnih materijala s razvojem kreativnosti građana i naših najmlađih. Prostor se nadovezuje na dječji vrtić, a pruža mogućnost igre, razonode i plesa. Naravno, upotrijebit će se svi stari elementi koji su prisutni na svim građevinama te duh vremena u kojem je sama građevina građena. U sklopu Banovine uredit će se pozornica i multifunkcionalni prostori koji će zaokružiti priču od nastupa onog 'najmanjeg' izvođača do velikih orkestara. Kako je naša sredina poznata po njegovanju kulturne tradicije, po dovršetku uređenja Banovine dobit ćemo još jedan prostor pogodan za odvijanje raznih manifestacija i ostale društvene namjene – najavio je načelnik Kos.

Ulaganja u infrastrukturu

Od ulaganja u komunalnu infrastrukturu načelnik je istaknuo 1,2 milijuna kuna ulaganja u modernizaciju i asfaltiranje nerazvrstanih cesta na području općine, a kroz dobavu i ugradnju kamenog materijala, izvođenje zemljanih radova i postavu prometnih znakova uložiti će se i dodatnih 710 tisuća kuna. Isto tako, u planu je i sanacija klizišta na nerazvrstanoj cesti u Vrankovcu. - Naručena je izrada projektne dokumentacije te je zatraženo sufinanciranje Hrvatskih voda koje su nas do sada financijski pratile u realizaciji ovakvih vrsta ulaganja. Procjena troškova iznosi 550 tisuća kuna od čega očekujemo sufinanciranje od strane Hrvatskih voda u iznosu od 60 posto – rekao je Kos te dodao kako je u svrhu olakšanja rada poduzetnicima koji investiraju u svetokrišku Zonu malog gospodarstva, u proračunu za 2022. godinu planirano i 500 tisuća kuna za uređenje interne prometnice, koja će olakšati pristup novim poduzetničkim lokacijama. Isto tako, nakon što je prošle godine pokrenut postupak za ishođenje građevinske dozvole za izgradnju sustava oborinske odvodnje u naselju Sekirišće,za ovu je godinu planiranainvesticija od 2,5 milijuna kuna u troškove gradnje, a250 tisuća kuna planira se utrošiti u izgradnju dvaju mostova, jednog u Sekirišću i jednog u Ciglenici Zagorskoj. Nadalje, uz financiranje izgradnje trafostanice u Svetom Križu Začretju, planira se i izgradnja manjih sustava javne rasvjete u dijelovima općine gdje je trenutno nema, ali i dogradnja postojećih sustava,  za što je u proračunu predviđeno 450 tisuća kuna. - Od ostalih investicija pred nama je početak radova na izgradnji novog groblja čime će se osigurati dodatna ukopna mjesta, ali i urediti ostala infrastruktura koja je preduvjet za formiranje groblja na novoj lokaciji – rekao je načelnik Kos te najavio i asfaltiranje drugog dijela biciklističke staze prema Zaboku u što se planira utrošiti 350 tisuća kuna.

Dogradnja dječjeg vrtića

Uz 2,8 milijuna kuna koliko se izdvaja za financiranje rada Dječjeg vrtića, gotovo 800 tisuća kuna izdvojiti će se za financiranje smještaja djece u ostalim dječjim vrtićima i obrtima za čuvanje djece. - Potreba za smještaj djece predškolske dobi kontinuirano se povećava. S ciljem osiguranja dodatnih kapaciteta izrađena je projektna dokumentacija i ishođena građevinska dozvola za dogradnju zgrade vrtića. U proračunu su osigurana financijska sredstva za početak radova, a sufinanciranje izgradnje planira seiz nacionalnih izvora – rekao je načelnik Kos te dodao kako je početkom ove školske godine profunkcionirao produženi boravak u svetokriškoj osnovnoj školi gdje Općina financira plaću učiteljice. - Za ovu namjenu, kao i dodatnu financijsku pomoć za unutarnje i vanjsko uređenje naše osnovne škole u proračunu za 2022. godinu planirano je 330 tisuća kuna. Uz to, i dalje ćemo sufinancirati nabavu radnih bilježnica za osnovnoškolce, kao i prijevoz za srednjoškolce. Krajem prošle godine završen je i natječaj za dodjelu učeničkih i studentskih stipendija, gdje je odobreno ukupno njih 37. Sveukupno je za financiranje predškolskog odgoja i školstva planirano 6,1 milijun kuna, dakle, gotovo četvrtina općinskog proračuna – naglasio je načelnik Kos te napomenuo kako je gotovo 600 tisuća kuna planirano za izgradnju dječjeg igrališta u Sekirišću te nabavu dodatnih sprava za postojeća i nova igrališta, a s ciljem sigurnijeg dolaska učenika do matične osnovne škole, ishođene su i građevinske dozvole za izgradnju dvaju dodatnih autobusnih stajališta, jedno u Ciglenici Zagorskoj, a drugo u Ulici M.J- Zagorke u Svetom Križu Začretju, u vrijednosti od oko 450 tisuća kuna.

Kultura, sport i poljoprivreda

Za rad Općinske knjižnice i čitaonice, organizaciju kulturnih i sportskih događanja, pomoć u obnovi sakralnih objekata te rad udruga, u 2022. godini izdvojit će se gotovo 1,8 milijuna kuna, a od investicija u sport načelnik Kos ističe uređenje ograde oko nogometnog terena NK Jedinstva. Isto tako, u proračunu su planirana i dodatna sredstva za poticanje razvoja poljoprivrede i poduzetničkih aktivnosti. - Proračun je 'živi dokument'. On sadrži financijske okvire, no situacija na terenu mijenja se iz dana u dan i njoj se moramo prilagođavati. Iskreno se nadamo da će nas u realizaciji zacrtanih ciljeva kroz sufinanciranje malo više popratiti nadležna ministarstva, odobravanjem financijskih potpora. Nažalost, zbog ograničenih proračunskih prihoda upravo ovakve potpore daju nam vjetar u leđa i pomažu ostvarenje zacrtanih ciljeva – rekao je načelnik Marko Kos.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook