Prethodni članak
Sljedeći članak

Beroš: ‘Suglasni smo da mjere ne treba dodatno pooštravati, no o popuštanju treba dobro razmisliti’

Svi znanstveni naglašavaju kako se treba cijepiti onim cjepivom koje je dostupno, svi se slažu da su sva tri trenutno odobrena cjepiva sigurna, rekao je ministar


Završila je sjednica Znanstvenog savjeta Vlade na kojoj se razgovaralo o mogućem popuštanju mjera do kojeg bi trebalo doći 15. veljače. Danas su u Hrvatskoj potvrđeni prvi slučajevi s britanskom mutacijom koronavirusa. Cijepljenje se pak odvija usporeno zbog kašnjenja s isporukom cjepiva, a pred nama su i dani niskih temperatura. Sve će se to uzeti u obzir kod donošenja nove odluke, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, piše Večernji.hr.

Iako je epidemiološka situacija u Hrvatskoj povoljna, danas su potvrđeni prvi slučajevi s britanskom mutacijom, te je popuštanje mjera i dalje nepoznanica. One bi se trebale popustiti od 15. veljače, a za sada se vode razgovori te će se nastaviti do kraja tjedna, potvrdio je ministar Božinović. Cijepljenje se pak odvija usporeno zbog kašnjenja s isporukom cjepiva.

"Svi znanstveni naglašavaju kako se treba cijepiti onim cjepivom koje je dostupno, svi se slažu da su sva tri trenutno odobrena cjepiva sigurna", rekao je uvodno Vili Beroš na konferenciji za medije nakon sastanka Savjeta. Naveo je kako se o mjerama razgovaralo, no konačna odluka još uvijek nije donesena. Podsjetimo, trenutno važeće epidemiološke mjere, koje uključuju zabranu rada kafićima, restoranima i teretanama, na snazi su do 15. veljače. "Kao i svaki put, temeljit ćemo odluke na epidemiološkim podacima i statusu struke. Odluke ćemo donositi oprezno i zdravorazumski. Suglasni smo da ih ne treba dodatno pooštravati, no o popuštanju treba dobro razmisliti", rekao je te naveo kako će idućih dana nastaviti razmatranje situacije.

"Ovo vam je najbolja potvrda da se svakodnevno razgovara o svemu. Mi nismo mogli govoriti o novim varijantama dok nisu otkrivene i to je nešto što moramo uzeti u obzir. Otkrivanje je bilo pitanje vremena. Očekivati je da će toga biti još. Ono što je bitno jest da se taj novi moment treba uzeti ozbiljno. To ne znači automatski da je to razlog za bilo koju vrstu panike. Moramo pozorno pratiti situaciju u susjedstvu i u drugim zemljama", kazao je ranije Davor Božinović na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite. "Mi ćemo imati Znanstveni savjet gdje ćemo razgovarati, uzet ćemo i meteorološku prognozu, koju smo dobili, sljedeći tjedan sigurno, a i do kraja mjeseca će temperature biti niske. Dakle sve to ćemo uzeti u obzir. Od 20 siječnja prisutna je ova nova varijanta. U ovih nekoliko tjedana možemo konstatirati da brojevi ne rastu već padaju. Ne padaju u stopama kakve su bile u početku. To je vrlo kompleksno pitanje i opravdava činjenicu da će se o tome raspravljati na Znanstvenom savjetu, ali i razgovarat će se s ministrima do kraja tjedna kako bismo donijeli odluku koja bi u svakom segmentu morala biti racionalna, kao i u zaštiti građana, ali i u gospodarskom smislu. Trudit ćemo se da ta odluka bude primjerena našem stanju", kazao je Božinović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook