Prethodni članak
Sljedeći članak

BEROŠ: 'Ponosan sam i treba zahvaliti najvećem broju hrvatskih građana i obitelji koji su poštovali naše mjere. No, treba kritizirati one koji nisu'

U RTL Danasu gostovao je ministar zdravstva Vili Beroš

  • foto: screenshot RTL danas

    foto: screenshot RTL danas


U RTL Danasu gostovao je ministar zdravstva Vili Beroš gdje je iznio najnovije informacije o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj. 

Odgovorio je na pitanje prijeti li Hrvatskoj talijanski scenarij. "Po našim promišljanjima i planovima, nastojali smo napraviti sve ono što je moguće da spriječimo takav razvoj zbivanja u Hrvatskoj. Mislim da smo odgodili početak eksplozivnog rasta broja oboljelih u Hrvatskoj i napravili nužne pripreme i reorganizaciju našeg sustava da na adekvatan način odgovori i povećanom broju oboljelih. I budimo realni, nismo mogli očekivati da virus neće ući u naš zdravstveni sustav, to je bilo izvjesno od samog početka. Jer ipak najveći dio oboljelih dolazi u bolnice. Zbog toga nije moguće na taj način otkloniti mogućnost da virus uđe u zdravstveni sustav. No zbog reorganizacije se nadam da ćemo i nadalje odolijevati mogućoj ugrozi. Moram reći da smo prije neki dan odlučili da se ljudski potencijali grupiraju u tri grupe. Trećina liječnika je u okviru zdravstvenih ustanova i pruža im akutnu zdravstvena skrb, trećina liječnika je na raspolaganju za sekundarne i tercijarne centre, a trećina liječnika je kod kuće i na neki način ih čuvamo", kazao je Beroš, prenosi Vijesti.hr.

Komentirao je činjenicu da su istraživači s Oxforda objavili da Hrvatska ima među najrestriktivnijim mjerama u svijetu te odgovorio i misli li da su mjere uveden prekasno. "Ne bih rekao da su uvedene prekasno. Naši dosadašnji rezultati pokazuju da smo među zemljama koje imaju sporiji rast broja oboljelih. Mislim da su mjere uvedene na vrijeme i vrlo pažljivo balansirane. Ne bih rekao da su među najrestriktivnijima, ali iz dana u dan procjenjujemo njihovu važnost i učinak. Za sutra smo najavili određeno smanjivanje tih mjera koje se odnose na dućane oko tržnica da bi omogićili opskrbu jer život ne smije i neće stati. Moramo pažljivo balansirati između očuvanja normalnih životnih tokova i mogućnosti da se infekcija i dalje širi", kazao je.  

- Određeni dućani oko tržnica moći će raditi. No, pod uvjetima koji vrijede u slučajevima infekcije. Epidemiolozi će točno propisati uvjete pod kojima se kupuje"objasnio je. Kazao je da je vrlo vjerojatno da će se mjere koje su na snazi produljiti i nakon 19. travnja. "Nije moguće reći na koliko", kazao je, prenosi Vijesti.hr

Na pitanje da mnogi predbacuju da je premalo testiranja u Hrvatskoj, rekao je da su stručnjaci postavili uvjete pod kojima se testira. "Rezultate koje imamo u Hrvatskoj jasno pokazuju da naše mjere djeluju i da je opseg testiranja adekvatan", kazao je Beroš i rekao da su danas radili analizu zemalja koje najviše testiraju u Europi i zaključili da nema veze između broja testiranja i broja oboljelih.

 "No naše odgovorno ponašanje je daleko važnije od testiranja. Sada u Hrvatskoj povećavamo broj mjesta gdje će se moći testirati. Mjesta testiranja spuštamo i prema Domovima zdravlja. Sve će se više testirati ljudi i zbog većeg broja oboljelih i više njihovih kontakata", kazao je Beroš i dodao da je struka definirala koga treba testirati. Kazao  je da se testiranja zdravstvenih djelatnika obavljaju tamo gdje je opravdano. "No, tamo gdje nema infekcije koronavirusom mislim da to ne bi bila adekvatna mjera", kazao je. 

"Ponosan sam i treba zahvaliti najvećem broju hrvatskih građana i obitelji koji su poštovali naše mjere i na taj način doprinijeli smanjenju broja novooboljelih. No, treba kritizirati one koji su kršili  mjere i time opstruirtali i nas i vas u borbi protiv ove epidemije", rekao je Beroš, prenosi Vijesti.hr.

Intervju s ministrom pogledajte na sljedećoj poveznici: https://www.rtl.hr/vijesti-hr/koronavirus/3671291/vili-beros-u-rtl-u-danas-odgodili-smo-pocetak-eksplozivnog-rasta-broja-oboljelih-u-hrvatskoj/

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Oprez je potreban: -zbog požara na vozilu na autocesti A1 na 460. km između čvorova Vrgorac i Ravča u smjeru Zagreba, vozi se uz ograničenje brzine 80 km/h, -zbog životinje (uočena je srna) na autocesti A4 Goričan-Zagreb na 72. km između čvor...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program