Prethodni članak
Sljedeći članak

BEROŠ: ‘Nema popuštanja. Pogledajte kakve su mjere na snazi u ostatku Europe, a kakve kod nas'

  • Patrik Macek/PIXSELL - Beroš

    Patrik Macek/PIXSELL


U tijeku je konferencija za medije Nacionalnog stožera. Ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak je rekao kako smo u ovom tjednu imali 15 posto manje novooboljelih nego prošli tjedan. - Trenutna incidencija je prosječno 173,4, najviša je u Sisačko-moslavačkoj županiji, 298,1, a najniža u Istarskoj, 48,9. Na listi 14-dnevne stope incidencija na 100.000 stanovnika Hrvatska je u EU na sedmom mjestu. Stopa smrtnosti je na 1227,8 na milijun stanovnika i trenutno je Hrvatska 19. u EU- rekao je Capak.

Nuspojave na cjepivo

- Ukupno je primljeno 535 sumnji na nuspojave na Pfizerovo cjepivo i 15 na Modernino cjepivo. Do sada su bile ukupno bile dvije ozbiljne reakcije koje su tražile primjenu adrenalina, a 24 su bile alergijske reakcije. Sve ostalo su lakše reakcije na cjepivo - kazao je Capak.

Ministar Vili Beroš pozvao je građane na strpljenje

- Zdravlje je iznad svih naših potreba jer bez njega sve pada u vodu. Razumljiva je težnja svih nas da se što prije vratimo starom načinu života, no ne smijemo biti nestrpljivi i napraviti krivi potez - kazao je.

 - Svi svjedočimo o tome što se može dogoditi u svega nekoliko tjedana. Zato bez žurenja. To je konstanta do sada. Moramo naglasiti nove izazove, nove varijante virusa, poteškoće s cijepljenjem dodatno kompliciraju situaciju. Ali imamo mjere i našu odgovornost. To su najvažniji elementi i samo kolektivnom odgovornošću možemo pobijediti. Kad govorimo o samim mjerama, treba naglasiti da smo među liberalnijim zemljama u svijetu i Europi kad je riječ o restrikcijama - rekao je Beroš i iznio podatak da 17 zemalja ima neku vrstu policijskog sata, 20 zemalja u EU, neku vrstu lockdowna.

- U nekim europskim zemljama ne možete posjećivati trgovine, ne može se biti na cestama gradova poslije nekog vremena. Ne možete se voziti ni javnim prijevozom. Sve to u RH, na osnovu odgovornosti građana i ovih mjera nije tako, ali mjesta za popuštanje nema - kazao je i godao je da treba imati strpljenja, prenosi portal  Vijesti.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook