Prethodni članak
Sljedeći članak

Beroš: 'Moguć interventni uvoz ruskog cjepiva i bez europskog odobrenja'


Ministar zdravstva Vili Beroš danas je potvrdio da se Hrvatska raspituje o mogućnosti interventnog uvoza ruskog cjepiva protiv covida i prije nego što ono dobije odobrenje EMA-e, europske agencije za lijekove, prenosi  Index.hr.

- Jučerašnji razgovor s ruskim veleposlanikom o nabavci ruskog cjepiva nije udaljavanje od zajedničke nabave cjepiva koju provodi Europska komisija, nego traženje komplementarnih metoda koje će biti u skladu s regulativama Europske komisije i Republike Hrvatske. Razgovor koji je inicirao ruski veleposlanik bio je prijateljski te smo pričali o mogućnostima nabavke cjepiva. Kao što je priopćilo rusko veleposlanstvo, naglasili smo da je to moguća varijanta, ali ona mora biti u sklopu europske regulative i pozitivnih zakonskih propisa Republike Hrvatska, koja odlučuje kad neko cjepivo može ući na hrvatsko tržište - rekao je Beroš.

Ministar zdravstva rekao je da je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova poslalo dopis ruskoj ambasadi sa zahtjevima HALMED-a (hrvatske agencije za lijekove), koji od ruskog proizvođača cjepiva traži dokumentaciju na osnovu kojih bi procijenio sigurnost, učinkovitost i kvalitetu cjepiva. - Zamolio sam ruskog veleposlanika da se ubrza dostava te dokumentacije kako bi HALMED mogao donijeti odluku - rekao je Beroš.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook