Prethodni članak
Sljedeći članak

BERNARDIĆ: 'Datumi blagdana se mijenjaju, korupcija ostaje, to je bio i ostao zaštitni znak ove HDZ-ove Vlade'

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je u subotu, na Dan državnosti, kako je jedina reforma koju je provela Vlada Andreja Plenkovića reforma datuma blagdana i praznika


Predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio je u subotu, na Dan državnosti, kako je jedina reforma koju je provela Vlada Andreja Plenkovića reforma datuma blagdana i praznika.

Ta će vlada jedino po tome ostati upamćena, „po jedinoj bitnoj, dubinskoj reformi za građane, reformi datuma blagdana i praznika“, rekao je Bernardić koji je građanima čestitao Dan državnosti napominjući da se odlukom aktualne Vlade taj dan opet slavi 30. svibnja.

„Datumi blagdana se mijenjaju, korupcija ostaje, to je bio i ostao zaštitni znak ove HDZ-ove Vlade“, izjavio je dodajući kako se ne može oteti dojmu da su uhićenja u aferi Vjetroelektrana napravljena po političkom nalogu ne bi li se skrenula pažnja sa „najnovijih afera Bošnjaković, Ćorić i Ina“ i stvorio dojam da se pred izbore nešto radi.

 

„Svi dobro znaju da je ovo najkorumpiranija vlada u hrvatskoj povijesti i da je iz nje, zbog sumnje u korupciju, moralo otići 11 ministara“, naveo je šef SDP-a na Mirogoju gdje je sa čelnicima Restart koalicije položio vijence kod Zida boli.

„To nam je nebitna tema“, uzvratio je novinarima na pitanje hoće li, kad dođe na vlast, mijenjati datume blagdana. „Najbitnija tema u ovom trenutku je kako spasiti radna mjesta, povećati plaće, vratiti preko 150 tisuća onih koji su u mandatu ove vlade napustili zemlju“, rekao je Bernardić.

Brzu smjenu Josipe Rimac i Ane Mandac s mjesta državne tajnice, odnosno pomoćnice ministra tumači kako pokušaj stvaranja dojma da se pred izbore radi nešto na pitanju korupcije.

„Ne mogu se oteti dojmu da su uhićenja u ovom trenutku još jedna spin ne bi li se sakrile afere Bošnjaković, Ina i Ćorić“, opetovao je, apostrofirajući trenutak u kojemu se sve to događa.

„Tri godine smo gledali državnog odvjetnika (Dražena Jelenića), koji je na neki način i štitio korupciju, tri godine se po tom pitanju nije radilo apsolutno ništa, a onda se radi mjesec pred izbore ne bi li se sakrile afere“, kazao je, apostrofirajući i činjenicu da je novu državnu odvjetnicu Hrvatski sabor imenova zadnji dan zasjedanja.

„To se ne radi“, kazao je, pa podsjetio kako je je Zlata Hrvoj Šipek bila Jelenićeva zamjenica. Bernardić je upitao – zašto Državno odvjetništvo nije radilo tri godine, zašto ona nije radila? „Ovdje je, manje-više, sve jasno“, ustvrdio je Bernardić.

„Ako se ovako nastavi, HDZ neće imati ljudi za liste, moguće da neće popuniti sve izborne jedinice“, dodao je Goran Aleksić (Snaga).

Predsjednik SDP-a procjenjuje da će se za pomoć EU-a od 10 milijardi eura za spas gospodarstva, Hrvatska teško boriti.

„Taj novac mora proći određene instance, dakle to je tek prijedlog Europske komisije i za njega će se sasvim sigurno čekati, Hrvatska je na žalost prespavala predsjedanje EU i sreća je da od 1. srpnja Njemačka preuzima predsjedanje Unijom“, kazao je.

„Uz ovako pasivnu ulogu Hrvatske, kakva je bila za našeg predsjedanja, mi ćemo se za taj novac teško boriti“, izjavio je, navodeći kako je (Restart koalicija) nakon što oformi stabilnu vladu, u potpunosti spremna.

„Imamo jak pregovarački tim kako bi prenamijenili sredstva EU koja nam stoje na raspolaganju za pomoć građanima, spas gospodarstva i radnih mjesta“, tvrdi Bernardić i poručuje kako je u ovom trenutku najvažnije u iskoristiti dio novca koji je ostao nepotrošen zahvaljujući nesposobnosti vlade. Hrvatska na raspolaganju ima 50 milijardi sredstva koje nije iskoristila zbog ove vlade, kazao je predsjednik SDP-a.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook