Prethodni članak
Sljedeći članak

BANKE: Uskoro velika promjena za više od milijun građana

  • bankomat mirovine umirovljenici

    Photo: Marijan Susenj/PIXSELL (Ilustracija)


Banke su u lipnju prošle godine banke potrošačima koji su imali odobrena prešutna prekoračenja poslale ponudu za ugovaranje dopuštenog prekoračenja, u istom iznosu u kojem im je odobreno postojeće prešutno prekoračenje. Do kraja ožujka 2024. godine, od ukupno 1,7 milijun potrošača koji su dobili ponude banaka, nešto više od 560 tisuća se odazvalo pozivu i ugovorilo dopušteno prekoračenje, rekli su nam iz Hrvatske narodne banke (HNB).

Ukratko, oni koji žele ugovoriti dopušteno prekoračenje – njih oko 1,1 milijun – trebaju se javiti svojim bankama do kraja ovog mjeseca, piše N1.

Ne ugovore li dopušteno prekoračenje do isteka roka – a to je 30. lipnja – korisnici više neće moći koristiti svoja prešutna prekoračenja.

“Ono što su iskoristili, to će morati vratiti. Banke će omogućiti da se taj iznos vrati u 12 mjesečnih rata”, pojašnjavaju iz HNB-a.

Naime, u skladu s odredbama Memoranduma o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu banke su definirale i rok važenja ponude za ugovaranje dopuštenog prekoračenja i u većini banaka taj rok ističe 30. lipnja ove godine, dok je u dvije banke taj rok već istekao, navode dalje iz HNB-a.

Dakle, potrošači koji ne ugovore dopušteno prekoračenje će nakon navedenog roka ostati bez prešutnog minusa, a onda će iskorišteni minus morati otplatiti.

“Banke će klijentima, koji su u određenom iznosu koristili prešutno prekoračenje i ne žele ugovoriti dopušteno prekoračenje, omogućiti otplatu u minimalno 12 rata pri čemu kamatna stopa neće biti viša od one koja se primjenjuje na dopuštena prekoračenja”, pojasnili su nam iz Hrvatske udruge banaka (HUB).

 “Ako i nakon toga banke odluče odobravati prešutna prekoračenja, moći će ih odobravati maksimalno do iznosa jedne plaće (mirovine) i po kamatnoj stopi koja može biti viša od one za dopuštena prekoračenja jer se na prešutna prekoračenja više neće primjenjivati ograničenje efektivne kamatne stope”, ističu iz HNB-a, piše N1.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook