Prethodni članak
Sljedeći članak

Ban: Odluka Općinskog vijeća od strane Ministarstva potvrđena je kao nezakonita

Općinsko vijeće predmetnom Odlukom željelo je ukinuti ovlasti općinskog načelnika o imenovanju Upravnog vijeća Dječjeg vrtića i iste prenijeti na sebe, kaže načelnik Darko Ban


Načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban dobio je od Ministarstva pravosuđa i uprave pisanu Oduku koja potvrđuje da je  Statutarna odluka o izmjenama i dopunama Statuta Općine koju je donijelo Općinsko vijeće protivna zakonu.

Vezano uz tom načelnik se javnosti obratio priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

'Ministarstvo pravosuđa i uprave donijelo je Odluku kojom se potvrđuje da je Statutarna odluka o izmjenama i dopunama Statuta Općine koju je donijelo Općinsko vijeće protivna zakonu. Naime, Općinsko vijeće predmetnom Odlukom željelo je ukinuti ovlasti općinskog načelnika o imenovanju Upravnog vijeća Dječjeg vrtića i iste prenijeti na sebe što nije u skladu sa Zakonom o lokalnoj i regionalnoj samoupravi.

Ja kao općinski načelnik uvijek naglašavam da je suradnja temelj za napredak i razvoj. No isto tako, svaki postupak, svaka odluka ima određenu zakonsku proceduru i zakonsku težinu. Kao načelnik odgovoran sam prije svega štititi zakonsku proceduru te interese i prava svojih sumještanka i sumještana i upravo zato moram naglasiti da ovakav rad Općinskog vijeća a osobito ponašanje pojedinih vijećnika i vijećnica nikako ne predstavlja smjer koji bi bio temelj daljnjeg razvoja općine već upravo suprotno.

Unatoč upozoravanju da se odluka kosi sa zakonom te da ulaze u ovlasti općinskog načelnika, vladajući u Općinskom vijeću nisu odustali od donošenja iste. Nažalost, čini mi se da je rad vladajućih u vijeću usmjeren isključivo protiv mene kao općinskog načelnika a ne u cilju razvoja općine i poboljšanja kvalitete življenja. Na ocjenu zakonitosti upućena je i posljednja odluka Općinskog vijeća koja se odnosi na udio u cijeni za dječji vrtić koji plaćaju roditelji. Kao načelnik ne mogu dopustiti da se sav dosadašnji rad i trud zasjeni trenutnim „cirkusom“ koji se događa u Općinskom vijeću. Zar su naši sumještani nakon brojnih izbornih obećanja, zaslužili ovakvo ponašanje predstavničkog tijela? Umjesto rješavanja stvarnih problema i podizanja kvalitete življenja suočavamo se s donošenjem odluka protivnim zakonu, pokušajem oduzimanja zakonskih ovlasti općinskom načelniku i ponašanjem gdje pojedinci misle da su iznad zakona. Dokle ćemo ovakvo ponašanje trpjeti? Dokle će rješavanje stvarnih problema trpjeti zbog politiziranja?

Još jednom, pozivam na suradnju, pozivam na rad sukladno svim zakonskim aktima kako bi se svi zajedno mogli usmjeriti na rješavanje stvarnih problema naših sumještana. Jer jedino je to način da osiguramo bolju sadašnjost i budućnost za sve nas, a osobito za našu djecu' - stoji u priopćenju. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook