Prethodni članak
Sljedeći članak

Baka Terezija: 'Sedela sam v rmaku i Bogeka molila, to nisam doživela u 80 let'


Jutro nakon nezapamćene poplave u Rasinji u selu muk. Voda koja je na mjestima dosezala i metar, uglavnom se povukla, ali je nakon svega ostala pustoš. Osim velike količine kiše koja je pala u kratkom vremenu, neki mještani kažu – aglomeracija je postala problem, piše epodravina.

Uništene i neprohodne prometnice, porazbacani prometni znakovi i nanosi šljunka koji mještani čiste lopatama. Bunari su neupotrebljivi i neki su mještani bez pitke vode. Kako doznaje spomenuti portal, u 24 sata palo je čak 100 litara kiše, što je nezapamćena količina koju kanali nisu mogli podnijeti i bujica je nosila sve pred sobom.

Rasinjski vatrogasci od ranog jutra ispumpavaju podrume mještana i spašavaju od imovine što se spasiti da, a na terenu su i djelatnici Hrvatskih voda, njih desetak sa svom potrebnom mehanizacijom, čiji je zadatak ponovno osposobiti prometnice i omogućiti normalan život kad se voda povuče sa svih mjesta.

Baka Terezija Jakopanec (80) iz Mlinske ulice, kojoj su rasinjski vatrogasci ujutro ispumpavali podrum, kaže kako takvo što nije doživjela u 62 godine kako živi u Rasinji.

-Samo sam sedela u kuhinji i Bogeka molila. Zlo, veliko zlo. Kćer, kad je vidla kaj se dogodilo susedi, triput me zvala iz Koprivnice i rekla da nikam nejdem s kuće. Bojala se da mi se kaj ne dogodi. Struju sam iskopčala jer sam se bojala da ne bi došla do motora. Sedela sam v mraku. Dvor je bil pun vode i sve je to teklo dolje. Suprug je isto bolestan, hoda uz pomoć hodalice – kazala je baka Terezija i krivnju za ovo stanje svalila na radove prema Lukovcu, gdje su asfaltirali cestu i svu vodu pustili u Maltarićevu ulicu, pa sad bujica s brijega ide u selo.

Općinski načelnik Danimir Kolman, koji je pratio stanje na terenu i radove koje su izvodile Hrvatske vode, pak dodaje kako nije problem cesta u Lukovcu, već projekt aglomeracije.

– Nikada nije bilo ovakve poplave, ali nikad nije pala ni tolika količina kiše u kratkom vremenu. Da ste imali ne znam kakve kanale i cijevi, ne bi pomoglo. Otežavajuća je i aglomeracija jer su ostali rubovi asfalta koji su se sad dizali pod naletom bujice – kazao je Kolman. Hrvatske vode, vatrogasci i Bistra rade na sanaciji, dodaje.

– Ceste prvo treba napraviti prohodnima da ljudi mogu iz dvorišta. Problem je Grobna ulica, dio prema Prkosu, Potočna, Mlinska – zaključuje Kolman.

Neki mještani pak kažu kako sigurno nije pomogla ni činjenica što su nakon aglomeracije odvodni kanali znatno uži u profilu – pa su se brzo zapunili, a voda počela dizati, piše epodravina.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook