Prethodni članak
Sljedeći članak

Arhitekt Gorički: 'Oroslavje i Zabok spajamo u jedan veliki grad'


Danas je u centru Zaboka, u Parku Milana Prpića, postavljen posljednji element na mostu, točnije, nadvožnjaku preko željezničke pruge, koji se gradi u sklopu Biciklističke rute Zabok – Oroslavje, a čiji je tijek radova posljednih nekoliko mjeseci zastao zbog problema koje je izvođač imao oko nabave čelika.

Kako je pojasnio zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek, osim samog mosta preko pruge, završavaju se i drugi dijelovi spomenute biciklističke staze.

- Nakon što je završen most preko rijeke Krapine i nakon što je asfaltirana dionica od mosta do Oroslavja, danas završava asfaltiranje finim slojem dionica od mosta preko rijeke Krapine kroz Lug Zabočki. Ostaje još samo postavljanje horizontalne i vertikalne signalizacije, a evo, približili smo se završetku i ovog najznačajnijeg objekta, a to je čelični pješačko – biciklistički most preko željezničke pruge u Zaboku. Danas je postavljen završni element i kreće završna faza, postavljanje ograde, završetak platforme za prilaz mostu, a dakako, postavit će se i led rasvjeta koja prati čitavu dužinu mosta. Uz sve poteškoće koje su nas pratile u posljednjih godinu dana, vezano za nabavu čelika i promjene cijena, sada smo uspjeli i vjerujem da nema razloga da u naredna dva mjeseca ne dođe do konačnog završetka tog projekta – rekao je gradonačelnik Hanžek dodajući kako očekuje da će se do kraja godine svečano otvoriti čitava biciklistička staza sa svim njenim dionicama.

Glavni arhitekt čitave priče, Božidar Gorički, istaknuo je kako je ovaj nadvožnjak najzahtjevniji objekt spomenute biciklističke rute, koja je svojevrsni nastavak projekta osmišljenog još davne 1934. godine, a koji je imao cilj povezivanje Oroslavja i Zaboka. – Ovime ćemo dva grada, koja su udaljena samo dva i pol kilometara, vezati u jedan grad. Stvaramo os, svojevrsni zagorski Zrinjevac, uz kojeg ćemo postaviti sve važne buduće objekte u Zagorju i time napraviti jedan novi velik grad, koji će biti al pari Velikoj Gorici, Samoboru, Sesvetama i činiti jedan veliki krug gradova oko Zagreba – istaknuo je Gorički.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook