Prethodni članak
Sljedeći članak

AKTIVNI NAKON 65-E! Uključite se u projekt, poziva Općina Radoboj umirovljenike

Općina Radoboj poziva umirovljenike i osobe starije od 65 godina da se uključe u aktivnosti

  • foto: ilustracija

    foto: ilustracija


Općina Radoboj potpisala je ugovor s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku o financiranju projekta „Aktivni nakon 65-e!“. Aktivnosti ovog projekta usmjerene su na starije osobe, osobe oboljele od Alzheimerove demencije ili drugih demencija, članove njihovih obitelji te stručnjake koji s njima rade. Cilj ovog projekta je ostvariti povećanje kvalitete života osoba starijih od 65 godina putem organiziranja dnevnih aktivnosti i pružanja cjelovitih sadržaja namijenjenih mještanima Radoboja. Na taj način će se omogućiti njihovo uključivanje u život zajednice, rad na korist dobrobiti zajednice, te dobrovoljno uključivanje u zanimljive, korisne i nadasve atraktivne sadržaje koji su primjereni njihovim interesima i sposobnostima uz kvalitetno korištenje slobodnog vremena. Odobreni projektni prijedlog „Aktivni i nakon 65-e!“ trajat će dvije godine i u potpunosti se financira iz sredstava Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.476.024,37 kuna.

Sve aktivnosti besplatne

Općina Radoboj poziva umirovljenike i osobe starije od 65 godina da se uključe u aktivnosti. Projekt obuhvaća sportsko – rekreativne radionice, usluge fizioterapeuta, frizera i vježbanja u vodi u Krapinskim Toplicama, raznovrsne kreativne, likovne i keramičarske radionice, kulinarske radionice, kazališne i filmske predstave u Krapini, informatičke radionice o uporabi moderne tehnologije i ekskurzije diljem Hrvatske. Svakodnevni program Dnevnih aktivnosti održavat će se u prostorijama Vatrogasnog doma koji će Općina Radoboj namjestiti i urediti za potrebe ovog projekta gdje će na raspolaganju umirovljenicima biti dnevne novine, časopisi, raznovrsne revije, televizija te puno druženja uz raznovrsne društvene igre i takmičenja. Općina Radoboj za sve navedene aktivnosti organizirat će prijevoz, kao i za one polaznike dnevnih aktivnosti koji zbog tjelesnih poteškoća nisu u mogućnosti doći na aktivnosti. Sve aktivnosti su besplatne i u potpunosti se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u razdoblju 2014.-2020. Jedini uvjet za sudjelovanje u aktivnosti je odgovarajuća dob od 65 godina pa na više.

Partneri
U realizaciju projektnih aktivnosti uključeni su uz prijavitelja Općinu Radoboj, Centar za socijalnu skrb Krapina, Gradsko društvo Crvenog križa Krapina i Muzej Radboa koji će pružati usluge i podršku ne samo korisnicima već i članovima obitelji koje skrbe o ovisnom članu obitelji i jačanju kapaciteta stručnjaka koji rade s osobama 65+ u svrhu razvoja daljnjih socijalnih usluga. Za stručnjake koji će provoditi aktivnosti bit će organizirana dva jednodnevna seminara iz područja gerontologije te stručna ekskurzija koja će na primjerima dobre prakse pridonijeti jačanju njihovih kapaciteta. Članovi obitelji umirovljenika uključenih u aktivnosti upoznat će se s temama koje su važne za kvalitetnije provođenje treće dobi kako bi lakše uskladili radne i obiteljske obveze, te će im biti osigurana dostupnost informacija o pravima i uslugama iz sustava socijalne skrbi za starije osobe. - Projektom će se senzibilizirati i osvijestiti šira javnost, stručnjaci i članovi obitelji o potrebi i pravima starijih osoba, a starije osobe će postati pozitivnije, steći će nova znanja i vještine, biti će aktivni i osjećati se potrebnima i korisnima. Dnevne aktivnosti za starije osobe u projektu “Aktivni i nakon 65-e!“ na taj će način uvelike doprinijeti zdravom razvoju cjelokupne zajednice Općine Radoboj – kažu u Općini Radoboj.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook