Prethodni članak
Sljedeći članak

8. HRAŠĆINSKI ASTRO: 'Izgradnjom Astro – centra i Hrašćinski meteorit konačno će doći na zasluženo mjesto'


Pod pokroviteljstvom Krapinsko – zagorske županije, u petak je otvoren 8. Hrašćinski astro. Manifestaciju organizira Klub ljubitelja zavičajne baštine Hrašćina, a program i ove godine obiluje zanimljivim događanjima. Otvorila ga je predsjednica Općinskog vijeća Hrašćine Ljubica Mikulčić, kao izaslanica župana Kolara, a potom je održana kostimirana promenada Lidije Gašpar i Umjetničke udruge Plemićka mladež - Carica Marija Terezija prošetala je Hraščinom, a potom se program nastavio u sportskoj dvorani PŠ Hrašćina. Posjetitelji su mogli pogledati prikaz svjedočanstva pada hrašćinskog meteorita „Vuk Kukuljević i podanice baruna Trocha te „Od zbilje ka mašti”, književno – umjetnički susret, kao i izložbu astrofotografije Astronomskog društva „Meteor”.

Krapinsko – zagorska županija pomaže Klubu u pripremanju određenih projekata kako bi se valorizirala vrijedna baština, u kulturnom, povijesnom i turističkom smislu, a tako je u pripremi i veliki i značajn projekt izgradnje Astro – centra u Hrašćini, kojeg je nositelj Županija.

Načelnik Općine Branko Tukač podsjetio je da je Županija kupila velik dio zemljišta kod obilježja pada metorita. – Ove godine vjerojatno se ide u izradu građevinske dozvole. Centar bi bio smješten iza naše vijećnice, gdje bi mi kao Općina dali zemlju, a dio zemljišta pokušavamo kupiti od Župe, da to objedinimo u jedno zemljište. Astro - centar bi puno značio popularizaciji Hrašćinskog meteorita i turističkoj ponudi. Jako se veselimo tom projektu – rekao je Tukač te pohvalio rad Kluba ljubitelja zavičajne baštine, kojeg je i sam član. - Jako se trude oko ove manifestacije već osam godina, pripremaju brojne programe i zanimljive sadržaje. Hvala ponajviše predsjednici Jasni Kranjec, kao glavnom pokretaču – rekao je načelnik.


A Jasna Kranjec, predsjednica Udruge, izrazila je zadovoljstvo smjerom kojim se sve kreće. - Sretni smo i zadovoljni jer imamo osjećaj i dobru vibru da sve dolazi na svoje mjesto i da će konačno izgradnjom Astro – centra i Hrašćinski meteorit doći na zasluženo mjesto. Jer, nemjerljiv je njegov značaj i za Općinu Hrašćina i Krapinsko – zagorsku županiju, ali i cijelu Hrvatsku. Poznat i vrlo priznat u svijetu, i zanstveno istraživan, Hrašćinski meteorit ovdje je bio dugo zanemarivan. Trudimo se svake godine privući goste i mislim da glas o Hrašćinskom astru ide puno dalje. Vjerujemo da smo Hrašćinskim astrom i nekim drugim sadržajima konačno ozvorili vrata jednoj lijepoj priči o Hrašćinskom meteoritu i da su ta vrata otvorena u svijet. pripremamo zanimljive programe, predavanja, izložbe, glazbene izvedbe, dramske večeri, kako bismo privukli što više ljudi. Ljudi nam prilaze i rado se vraćaju, sve to ima dobar odaziv u astronomskim društvima u cijeloj Hrvatskoj, povezali smo se s mnogima i vjerujem da ćemo tu suradnju održavati i širiti – rekla je Jasna Kranjec.


A za one koji možda još ne znaju, podsjetimo - Hrašćinski meteorit je željezni meteorit koji je 26. svibnja 1751. pao kod Hrašćine. Tog su dana na polje u selu Domovcu pala dva meteorita, težine 39,76 i 8,96 kg. Veći se danas čuva u Prirodoslovnom muzeju u Beču. Polirana pločica od tog meteorita (mase svega 0,56 grama) nalazi se i u Zagrebačkom prirodoslovnom muzeju. Bio je to prvi ikad dokumentiran pad metalnog meteorita popraćen zapisnikom.



 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook