Prethodni članak
Sljedeći članak

12,4 mil. kuna za hitnu obnovu dvorca Stubički Golubovec:' Obnova dvorca od potresa neće usporiti provedbu projekta Znanstveno edukativnog zabavnog centra'

Na području grada Donja Stubica prijavljena su tri objekta, ukupne vrijednosti 22 mil. kuna. Dvorac Stubički Golubovec, zgrada Pučkog otvorenog učilišta te crkva Presvetog Trojstva i pred nama je intenzivno razdoblje počevši od projektiranja do izvršenja radova – najavio je gradonačelnik Nikola Gospočić


Krapinsko – zagorska županija dobila je 12,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava od Ministarstva kulture i medija za pripremu projektne dokumentacije  i provedbu mjera zaštite i radova hitne sigurnosne sanacije dvorca Stubički Golubovec, oštećenog u potresu u ožujku 2020. godine. Tim je povodom danas održana i konferencija za medije.

 

Ugovor je potpisan s ministricom kulture i vrijedi od 15. travnja ove godine do 25. svibnja 2022. – rekao je na konferenciji za medije župan Željko Kolar, dodavši da konstruktivna obnova dvorca neće usporiti provedbu projekta Znanstveno edukativnog zabavnog centra.

- Mi smo ishodili lokacijsku dozvolu za projekt ZEZ i sve pripremili za ishođenje građevinske dozvole. Međutim, u stečajnom postupku Grad Donja Stubica i Krapinsko – zagorska županija kupili smo polovicu dvorca, a polovicu smo dobili od Vlade RH odnosno tadašnjeg ministarstva imovine na upravljanje na 40 godina. Okolno zemljište pola je bilo u vlasništvu države, a pola u stečajnom postupku.  Skrenuli pozornost Ministarstvu financija da oni u stečajnom postupku mogu naplatiti dug koji su imali i zapravo je u stečajnom postupku država stavila ruku na ovo zemljište, uknjižila kompletno zemljište ponovno na sebe i mi smo zapravo sada u postupku u kojem smo tražili od Ministarstva graditeljstva i imovine da nam se u trajno vlasništvo, a sukladno dogovoru koji smo imali s bivšim ministrom Marićem, da ako uspijemo otkupiti polovicu dvorca, da drugu polovicu dobijemo u trajno vlasništvo. Da bismo mogli vanjske postave i sve ukupne sadržaje koji će pratiti sami ZEZ izrealizirati, država nam treba u trajno vlasništvo dati i dio okolnog zemljišta. To je sve dogovoreno s ministrima Horvatom i Marićem, međutim nije realizirano jer je vrlo dugo trajao proces na Trgovačkom sudu. To je sada riješeno i vjerujem da će sve biti dogovoreno na sutrašnjem sastanku s ministrom Horvatom – pojasnio je Kolar.

Zamjenica ravnateljice Zagorske razvojne agencije Helena Matuša pobrojila je oštećenja na dvorcu. – Radi se o potpunom i djelomičnom slomu samih dimovodnih kanala, dimnjaka iznad zone krova i uslijed toga oštećenju samog krova. Unutar dvorca su dvije peći u potpunosti srušene, koje su pojedinačno zaštićene unutar kulturnog dobra. Bitno je i utječe na samu konstrukciju da su se pomaknule drvene grede, sama statika dvorca je oštećena i došlo je do odvajanja stropa i zida, pa je to uzrokovalo dodatne vertikalne i horizontalne pomake i oštećenja na zidovima dvorca – rekla je Matuša.

Projekt će se provoditi u dvije faze. - Prva faza je izrada kompletne dokumentacije koja je potrebna za konstrukcijsku obnovu, detaljna izrada elaborata postojećeg stanja te izrada idejnog i glavnog projekta sanacije. Nakon što se izradi projektno – tehnička dokumentacija,  kreće se u sigurnosnu sanaciju nosivih konstrukcija i hitne mjere preventivne zaštite. Na samim stropovima postoje i određeni oslici koji su zaštićeni te ih je potrebno preventivno zaštititi. Dodana vrijednost ovog projekta je i u tome što ćemo kompletnu Kajkavijanu, koja čuva preko 1000 vrijednih zbirki, premjestiti u privremeni depo koji će biti u Fellerovoj zgradi u Donjoj Stubici, pa je potrebno taj depo projektirati i izvesti potrebne radove da se stvore uvjeti za konzerviranje i zaštitu te vrijedne građe – rekla je Matuša.

U tijeku je priprema dokumentacije u nabavi za izradu projektno tehničke dokumentacije. Poziv za dostavu ponuda bit će objavljen do kraja ovog mjeseca, a cilj je što čim prije  započeti sa izvođenjem samih radova, s obzirom da je rok relativno kratak do svibnja 2022. godine.

Nikola Gospočić, gradonačelnik Donje Stubica rekao je da mu je izrazito drago što se kreće u realizaciju Znanstveno  edukativno  - zabavnog  centra, unatoč tome što je obnova od potresa početna točka.  - Na području grada Donja Stubica prijavljena su tri objekta, ukupne vrijednosti oko 22 mil. kuna. Dvorac Stubički Golubovec koji je prijavila KZŽ, zgrada Pučkog otvorenog učilišta koju je prijavio Grad  i crkva Presvetog Trojstva koju je prijavila Župa. Pred nama je intenzivno razdoblje počevši od projektiranja do izvršenja radova –  zaključio je gradonačelnik Gospočić.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog prometne nesreće na Jadranskoj magistrali (DC8) u mjestu Šmrika vozi se naizmjence, jednim trakom. Promet je pojačan na većini cesta u smjeru mora, a gužve su i na većini graničnih prijelaza pa vozače pozivamo na dodatni oprez i strplj...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program