Prethodni članak
Sljedeći članak

[100% ZAGORSKO NA JELAČIĆ PLACU] 'Zagrepčani su naši najvjerniji kupci i najbrojniji gosti'

U Zagrebu se danas i sutra održava 10. izdanje manifestacije 100% zagorsko


Danas točno u podne svečano je otvoreno 10. jubilarno izdanje manifestacije 100%zagorsko u Zagrebu. Ove godine na manifestaciji sudjeluje 104 izlagača koji će na Trgu bana Jelačića predstaviti zvukove i mirise zagorske tradicije, poljoprivredne proizvode uzgojene na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način, kao i proizvode tradicijskih obrta Krapinsko-zagorske županije.U ponudi će se naći bučino ulje, med, medenjaci, zagorski mlinci, povrće, voće, rakije i likeri, sir, sokovi, vina i voćna vina, suhomesnati proizvodi, licitari i tradicijske igračke, a posjetitelji će moći uživati i u zagorskim štruklima te tradicionalnim babičinim kolačima. Neizostavni dio ponude su i tradicionalne drvene igračke i licitari iz Marije Bistrice koje su na popisu UNESCO-ve baštine.


Da je veza Zagreba i Zagorja važna, rekao je župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar. - Zagrepčani i Zagrepčanke su naši najvjerniji i najbrojniji gosti, a mnogi Zagorci i žive ovdje u Zagrebu. Zato je ova manifestacija obaveza i vrlo je važna. Naša zajednička suradnja na brojnim projektima je vrlo dobra, ali i suradnja u promociji turističkih proizvoda – naglasio je krapinsko – zagorski župan dodajući kako je ovo prilika da zagorski proizvođači i OPG – ovi dođu do svojih vjernih kupaca. Kolar je naglasio kako ga veseli veliki interes posjetitelja za, kako je rekao, ono najbolje što Zagorje nudi. – Želimo skrenuti pažnju na naše vrijedne Zagorce, ali i i na našu kulturu i baštinu te ono što Zagorje pruža i što želimo da bude u budućnosti. Postavili smo si jako visoke ciljeve, a njih ne možemo doseći bez odlične suradnje sa Gradom Zagrebom – rekao je Kolar uz zahvale Milanu Bandiću na odličnoj suradnji i potpori.


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da je sa zadovoljstvom otvorio ovu manifestaciju na Jelačić placu. - Za mene Zagorje znači kao i Zagreb, ne bi bilo Zagreba bez Zagorja, a isto tako ni Zagorja bez Zagreba. Ja to svjedočim osobno doma, najbolje sam se u to uvjerio, i zato želim da ova jubilarna manifestacija 1000 % zagorsko uspije u pravom smislu riječi – rekao je Bandić.


Potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić prisjetio se 2009. Godine kada je čitava manifestacija i započela. – Zamislili smo to događanje kao potporu zagorskim OPG – ovima i malim proizvođačima i drago mi je da se čitava priča razvila do ove razine. Sada 100% zagorsko gostuje u Rijeci i po Dalmaciji – istaknuo je Hajdaš Dončić.


Valja reći da tijekom dva dana na središnjem zagrebačkom trgu posjetitelje očekuje bogat kulturno - glazbeni program sa tristotinjak izvođača i animatora, uz uprizorenje života krapinskih neandertalaca, borbe i mačevanja vitezova u kasnom srednjem vijeku Družbe vitezova zlatnog kaleža, mimohod Keglevićeve straže i prezentaciju starih zaboravljenih zanata i običaja udruge Gotali. Trajanje manifestacije 100% Zagorsko u Zagrebu: u petak (20. rujna) od 8 do 20 sata, a u subotu (21. rujna) od 8 do 20 sati.

FOTOGALERIJU S DOGAĐANJA MOŽETE POGLEDATI NA LINKU:

https://www.zagorje.com/fotogalerija/100-zagorsko-u-zagrebu-2019/9

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook