Prethodni članak
Sljedeći članak

500 metara čekali sat vremena

Jedna od dviju osoba teško ozlijeđenih u sudaru u centru zagorskog mjesta Bedekovčina sat je vremena čekala na liječničk


Jedna od dviju osoba teško ozlijeđenih u sudaru u centru zagorskog mjesta Bedekovčina sat je vremena čekala na liječničku pomoć iako je zdravstvena ustanova od mjesta nesreće udaljena samo oko 500 metara.

Kako u Zagorju ne postoji služba Hitne medicinske pomoći, često dolazi do potpune zbrke prilikom pomaganja unesrećenima, a takva je situacija jučer umalo koštala života Zagrepčanina Ramu Adžiju (66) i njegovu suputnicu Mariju Gorički (79) iz Bedekovčine, koji su se Suzukijem Swiftom zabili u teretnjak u Ulici Antuna Mihanovića. Ubrzo su stigli vatrogasci i policajci, dok se na dolazak liječnika čekalo gotovo pola sata.

Premalo stanovnika za Hitnu

Međutim, vozač Hitne pomoći, koji je stigao iz Zaboka, tek je tada morao otići po liječnicu u Bedekovčinu, a s obzirom na to da nije mogao proći Ulicom Antuna Mihanovića nego je morao ići obilazno, unesrećeni su čekali još petnaestak minuta na dolazak liječnika, što je izazvalo zgražanje okupljenih.

Dr. Ivica Balagović, ravnatelj Opće bolnice Zabok, rekao je kako je osnovni problem to što Zagorje nema pravo na ustanovu Hitne medicinske pomoći, jer ima manje od 200.000 stanovnika, koliko je država limitirala za osnivanje takve službe. Hitna pomoć je u ingerenciji županijskog Doma zdravlja, a ravnateljica Srebrenka Belec je na godišnjem i nitko se ne usuđuje dati izjavu umjesto nje. Liječnica bedekovčanske ambulante dr. Biserka Topolovec-Galic, koja je izašla na mjesto nesreće, jučer se nije javljala na telefon.

- Ovo je nevjerojatno. Treba ih sve kazniti. Zdravstvena ustanova u koju je vozač otišao po liječnicu udaljena je samo 500 metara, pa je liječnica mogla doći i sama, umjesto da je vozač morao ići po nju - dovikivali su šokirani mještani.

U vozilo Hitne pomoći odmah je prebačena Marija Gorički, dok nesretnog Ramu Adžiju nisu mogli izvaditi iz vozila bez rezanja automobila, jer je bio prikliješten za upravljačkim mjestom.

Jednosatna drama

Ponovno, na zaprepaštenje okupljenih, vozilo Hitne je s liječnicom i medicinskom sestrom napustilo mjesto nesreće te unesrećenog ostavilo u autu, iako se gušio u krvi. Prvo mu je priskočio u pomoć zaštitar Sokol Marića brišući mu krv s lica, prerezavši pojas i otvorivši usta kako se ne bi ugušio. Rama je zbrinut tek nakon podužeg čekanja drugog vozila Hitne te dramatičnog rezanja i trganja dijelova vozila i izvlačenja u kojem su sudjelovali vatrogasci. Nakon jednosatne drame, unesrećeni su zbrinuti u bolnici Sestara milosrdnica u Zagrebu.

Inače, Suzuki Swift registarskih oznaka ZG 3429-G, koji je vozio iz smjera Zaboka prema Bedekovčini, podletio je pod teretni kamion Građevinarstva Tarac, registracije ZG 9379-BJ, kojim je upravljao Ivan Ivančić (49). - Vidio sam da mi taj auto dolazi ususret i da vozi sredinom ceste. Blicao sam mu i trubio, međutim, izgledalo mi je kao da čovjek uopće ne reagira. Pomaknuo sam se skroz udesno, preko bankina, ali nažalost, nisam uspio izbjeći udarac - ispričao je potreseni vozač kamiona.

Dr. Golem: Organizacija Hitne je loša

ZAGREB - Prometna nesreća kod Bedekovčine tko zna koji put pokazala je da način organizacije Hitne medicinske pomoći nije učinkovit, kaže državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi dr. Ante Zvonimir Golem.

Naglašava da je organizacija Hitne u rukama lokalne samouprave, zbog čega se ona nerijetko predugo čeka. Najavljuje da će se Hitna medicinska pomoć u Hrvatskoj vrlo brzo morati reorganizirati tako da sve dojave dolaze u jedan centar iz kojeg će se na teren upućivati najbliža ekipa bez obzira na županijske ili općinske granice.

Dakako, dr. Golem naglašava da su po hrvatskim zakonima svi sudionici u prometu, a ako su liječnici i po Hipokratovoj zakletvi, dužni pomoći unesrećenima bez obzira na to jesu li trenutno u službi ili nisu. Što se tiče prometne nesreće kod Bedekovčine, dr. Golem najavljuje preispitivanje odgovornosti za kašnjenje u pružanju pomoći.

Koliko se čekala pomoć:

* 12.20 teška prometna nesreća u Bedekovčini
* 12.25 dojava o nesreći
* 12.50 dolazi sanitetsko vozilo samo s vozačem bez liječnika
* 13.05 vozač otišao po liječnika i vratio se na mjesto nesreće
* 13.20 drugo sanitetsko vozilo dolazi po teško ozlijeđenog Ramu Adžiju

Vezana vijest: Županija premala da bi imala Hitnu pomoć

Izvor: Jutarnji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook