Prethodni članak
Sljedeći članak

Završen fantastično organiziran Prvi glas Zagorja. Kos: 'Da nema Svetokrišćana, ne bi bilo ni Festivala'


Foto: Prvi glas Zagorja/Facebook

Koncertom legendarne 'vokalne institucije' Zorice Kondže, u subotu 27. kolovoza, (točnije, u nedjelju u jutarnjim satima), završen je 54. po redu Festival Prvi glas Zagorja u Svetom Križu Začretju, kojeg je, prema nekim procjenama, u tjedan dana posjetilo dvadesetak tisuća gostiju iz čitavog Zagorja, ali i Zagreba te okolice.

 

Tijekom osam večeri popularnog Tjedna kulture, zabave i sporta, Svetokrišćane i njihove goste u glazbenom su dijelu najviše privukli popularni glazbenici, najprije pjevači The Voicea i popularne A strane, koje je pratio maestralni Ante Gelo sa svojim bandom, a potom i Opća opasnost, Najbolji hrvatski tamburaši te, kao šećer na kraju, već spomenuta Zorica Kondža. No, kao što je to u Svetom Križu Začretju i običaj, svakog dana Festivala publika je imala prilike uživati i u brojnim drugim koncertima i nastupima raznih domaćih glazbenika, a uz predstave i nastupe amaterskih KUD-ova i dramskih grupa, svakako treba izdvojiti i predstavu 'Svoga tela gospodar', koju je na svetokriškoj pozornici odigrala Glumačka družina Histrion.

 

Ipak, središnji glazbeni dio čitavog tjedna i ove je godine bio upravo 'Prvi glas Zagorja', festival pjevača amatera, koji je ove godine privukao sedamnaest natjecatelja iz čitave Hrvatske, a koji su uistinu pokazali da nisu bez razloga 'prošli' na audiciji. Natjecateljski dio festivala održan je u dvije večeri. U prvoj, održanoj u petak, natjecatelji su izvodili kajkavske popevke i to uz pratnju tamburaškog orkestra kojim je ravnao maestro Robert Mihovilić, koji je također autor svih aranžmana izvedenih popevki. Stručni ocjenjivački žiri u sastavu Ana Lacković Varga, Radovan Novina, Ksenija Erker i Toni Eterović, ocjenjivali su u petak 'kajkavske izvedbe', no natjecatelji su proglašenje pobjednika u toj kategoriji morali sačekati do subote.

 

U subotu su, naime, izvodili zabavne pjesme, a ravnanje festivalskim orkestrom preuzeo je stručni voditelj festivala, maestro Franjo Mraz, dok je u žiriju Tonija Eterovića zamijenio Joško Banov, ravnatelj orkestra 'Splitskog festivala'. Nakon što su odslušali svih sedamnaest izvedbi, članovi žirija odlučili su da je ukupna pobjednica obje večeri, odnosno, ovogodišnji 'Prvi glas Zagorja', dvadesetdvogodišnja Ivona Bunčić iz Volodera, kojoj je prvu nagradu uručio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

 

Također, u kategoriji za najbolju izvedbu kajkavske popevke dodijeljene su nagrade za troje najbolje ocijenjenih izvođača. Tako je treća nagrada pripala Anji Štefančić iz Rijeke, druga nagrada Antoniju Hraniću iz Zaboka, dok je prvu nagradu i to uz apsolutno odobravanje publike osvojila mlada, 17-godišnja Svetokrišćanka Lana Turčec, koja je u obje večeri pokazala ne samo zavidne vokalne sposobnosti, već i scenski nastup na kojoj bi joj pozavidjele i mnoge estradne dive.

 

Dakako, Tjedan zabave, kulture i sporta, kako mu i samo ime govori, obilovao je i ove godine brojnim sportskim i kulturnim događanjima, od nogometnih i malonogometnih turnira, teniskih turnira, ribičkog kupa, paintball turnira i utrke quadova, no nisu izostajali ni mnogi drugi zabavni sadržaji, poput jahanja, zip linea i ostalih sportsko – rekerativnih sadržaja. Kad je kultura u pitanju, osim glazbenog dijela i koncerata klasične i jazz glazbe, tradicionalnog koncerta Puhačkog orkestra Ivo Tijardović te rođendanskog koncerta svetokriškog ženskog vokalnog sastava 'Kirjales' i njihovih gostiju, otvoreno je i nekoliko vrlo zanimljivih izložbi, koje su posjetitelji mogli posjećivati tijekom čitavog tjedna.

 

Ono što nikako ne bismo smjeli izostaviti jest i uistinu bogata svakodnevna gastro – enološka ponuda koja je ove godine u Svetom Križu Začretju bila uistinu impozantna i ne bi je se posramili ni organizatori raznih događanja na glavnom zagrebačkom trgu. Od tradicionalnih i uobičajenih jela s roštilja, kobasica, čevapa, burgera, preko odojka do lepinja, tortilja i nekoliko vrsta azijskih noodlesa iz woka, koje su u ponudi bila svakodnevno, valja izdvojiti dvije gastro-enološke manifestacije od koji je svaka ciljano privukla iznenađujući broj posjetitelja. Naime, prvi dan festivala, na prekrasnom  prostoru ispred svetokriške Žitnice, održano je pripremanje kotlovine, a oko par desetaka velikih tanjura okupilo se više do tisuću posjetitelja koji su degustirali razne varijante ovog tradicionalnog zagorskog jela. Još više pažnje gostiju iz čitave sjeverozapadne Hrvatske, a pogotovo iz Zagreba, okupila je nedjeljna, druga po redu manifestacija Dan purice i vina, tijekom koje su svetokriški ugostitelji, predvođeni najpoznatijim zagorskim chefom, Tomislavom Špičekom, besplatno podijelili mnoštvo obroka od preko 300 kilograma autohtone zagorske purice, odnosno, purana.

 

Sve u svemu, razgovarajući s nekolicinom različitih posjetitelja, koji redovito, već godinama,  posjećuju svetokriški Festival, uvjerili smo da nije riječ samo o našem subjektivnom dojmu kada kažemo da je ovogodišnje izdanje Festivala fantastično, gotovo besprijekorno organizirano, već je to dojam mnogih posjetitelja. Naime, ne možemo ne istaknuti činjenicu da svetokriški Tjedan zabave, kulture i sporta, iako se održava već više od pola stoljeća, posljednjih nekoliko godina vidno napreduje u svakom mogućem smislu, a mnogi se slažu kako je to rezultat činjenice da je mladi načelnik Općine Marko Kos privatno iskusni i vrlo poduzetni turističko-ugostiteljski djelatnik, koji u vrlo posvećenima Danijelu Likaru i Franji Kučku, predsjedniku i članu Izvršnog odbora Festivala, ima odlične 'desnu i lijevu ruku'. No, kako je na završnoj večeri rekao načelnik Kos u svojoj zahvali, sve ovo ne bi bilo moguće bez brojnih ljudi i sponzora koji su sudjelovali i pomogli u organizaciji. – Zahvaljujem svima. I onima koji su nam pomogli s velikim iznosima, kao i svim onim ljudima dobre volje koji su se svojim zalaganjem i nekim većim ili manjim ulogama uključili u naš svetokriški Festival. Da nema Svetokrišćana, ne bi bilo ni Festivala – rekao je načelnik Kos na zatvaranju 54. po redu Festivala Prvi glas Zagorja.

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Turizam"

Facebook