Prethodni članak
Sljedeći članak

Zapošljavanje na sezonskim poslovima u turizmu

Za narednu turističku sezonu pripreme su počele još potkraj prošle godine, najtraženiji su radnici za poslove vezane uz smještaj gostiju, pripremu i usluživanje hrane te trgovinu na veliko i na malo.....


Zanimanje za sezonskim radnicima umjereno raste već nekoliko godina, potvrđuju i statistike Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ).

Za narednu turističku sezonu pripreme su počele još potkraj prošle godine, najtraženiji su radnici za poslove vezane uz smještaj gostiju, pripremu i usluživanje hrane te trgovinu na veliko i na malo.

Na sezonskim poslovima angažirano je 11.149 radnika oba spola, i to uglavnom konobara, sobara, prodavača, kuhara, čistača, kuhinjskih radnika, radnik u održavanju, recepcionara, pomoćnih konobara,vrtlarskih radnika, pomoćnih kuhara i dr.

U djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane i trgovini na veliko i na malo hrane zaposleno je 8.375 osoba s evidencije HZZ-a, i to uglavnom konobara/konobarica, kuhara/kuharica, prodavača/prodavačica, sobara/sobarica, pomoćnih kuhara/pomoćnih kuharica čistača/čistačica, kuhinjskih radnika/kuhinjskih radnica, recepcionar/recepcionarka, hotelijersko-turistički službenik/službenica, administrativnih službenika/administrativnih službenica, ekonomskih službenika/ekonomskih službenica, i dr.

Od ostalih, najviše sezonaca zaposlilo se u administrativno i pomoćno uslužnoj djelatnosti – 907, poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu – 747 i prerađivačkoj industriji – 452. U ovim djelatnostima sezonski u 2014. godini radi 3.582 osoba.

Kao što je i očekivano, po broju sezonaca prednjače jadranske županije: Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko – neretvanska, Istarska, Primorsko – goranska, Šibensko – kninska, Zadarska i Osječko – baranjska.

Dva od tri sezonska radnika nemaju prebivalište u mjestima gdje rade. Udio “domaćih” je 3.296 radnika i to uglavnom u djelatnostima pružanja smještaja, hrane te trgovine na veliko i na malo (2.476 osoba). Sezonski radnici koji su posao potražili izvan svoga prebivališta najčešće iz Osječko-baranjske, Vukovarsko – srijemske, Brodsko – posavske, Sisačko moslavačke županije i Bjelovarsko- bilogorske županije.

Ako je suditi po prošlogodišnjim podacima kada je na sezonskim poslovima ukupno bilo zaposleno oko 40.000 radnika s evidencije HZZ može se zaključiti da angažmani za mnoge tek slijede.  Više informacija može se dobiti u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.

Još članaka iz "Turizam"

Facebook