Prethodni članak
Sljedeći članak

Stephan Macchi pripremao catering u vatrogasnom domu

ZAGORSKA SAPUNICA Dvorac Bežanec i njegov vlasnik Siniša Križanec već tjedan dana plijene veliku medijsku pažnju koja je počela nakon što je ovaj osebujni poduzetnik izjavio da ga je reality kuhar francuskih korijena Stephan Macchi koju mu je bio poslovni partner pokrao, prevario i ostavio velike dugove.


Poslovna suradnja reality kuhara Stephana Macchija i vlasnika dvorca Bežanec Siniše Križanca počela je potkraj prošle godine kada je Križanec najavljivao veliki boom u zagorskoj gastronomiji dolaskom Stephana u restoran dvorca za kojeg je tada imao samo riječi hvale. Svečano otvorenje bilo je najavljeno za 1. studenoga prošle godine, a začetak poslovne suradnje popratio je tada i Zagorski list.

Danas više nema hvale i planova, već se cijela priča pretvorila u međusobne optužbe s jedne i druge strane. Navodno da je 'rat' počeo krajem siječnja jer posao nije išao kako su si dvojica suradnika zamislila. Križanec je tražio novac za najam, a Macchi se pravdao da nema prometa, te da je svoju ušteđevinu uložio u restauraciju. 'Prljavo rublje' na vidjelo je izašlo tek sada.

Križanec: Pravio se važan

- Macchi je prevarant, a to što je u Hrvatskoj predstavljen kao veliki gastronom, čista je izmišljotina. Predstavlja se za ono što nije. On je bio UNPROFOR-ov vozač u Bosni koji je kuhao grah za svoje prijatelje.  O ovome posla ne zna ništa. Gladan je publiciteta, a dolaskom u moj dvorac mislio je da će doći do još veće slave. Ekspert sam u gastronomiji već 40 godina, no njega nisam trebao ocjenjivati ja, njega su ocijenili gosti. Bio je arogantan, pravio se važan, sve druge podcjenjivao. Kad bi gosti tražili gibanicu i štrukle, rekao bi da je to prostačka hrana. Pa štrukli su nacionalni identitet Zagorja! Upozorio sam ga da to ne radi. Htio je posluživati i pastrvu zamotanu u špek što se nutricionistički kosi. To je najobičniji tutlek – nije štedio riječi, ni epitete Križanec za svog bivšeg poslovnog partnera za kojeg kaže da mu je ostavio 400.000 kuna dugova.
 
- Macchi i ja ugovor o organizaciji rada i o vođenju menadžmenta sklopili smo u rujnu prošle godine. Macchi se obvezao da će u naredne četiri godine voditi menadžment u cijelom dvorcu Bežanec. Nije plaćao režije, struju, vodu, plin. Svaki mjesec fakturirao sam mu račun za najam prostora koje također nije plaćao. Jako sam oštećen – govori Križanec.

Ostao dužan domaćim ljudima?

Kaže kako je Macchi pobjegao iz dvorca 1. veljače, no nakon toga obećao da će platiti dug i potpisao sporazum o namirenju duga, ali novaca nigdje. 

Križanec dodaje i kako je Stephan imao zaposleno 15 ljudi, što iz Pregrade, Krapinskih Toplica, te iz Zagreba. Mislio je, kaže, da je fair play čovjek,  no prošlo je pet mjeseci, a novaca nema. U ovom trenutku Križanec ne razmišlja o tužbi, dovoljno je da Stephan podmiri dugove i plaće domaćim  ljudima kojima je ostao dužan.

 - Neka plati majstore kojima je ostao dužan, ljude koje je bacio na cestu, dućanima, vinariji i ja ću mu oprostiti dug – poručio je Križanec. Poručio nam je da slavnog kuhara možemo pronaći u vatrogasnom domu u Špičkovini gdje radi catering za svadbe, te da mu je firma u blokadi i da bi ga trebalo kazneno prijaviti.

Da li Macchi zbilja boravi u Špičkovini, provjerili smo u tamošnjem DVD-u.

- Macchi je kod nas boravio 14., 15., i 16. lipnja. Pripremao je hranu za poslovne partnere iz Francuske, iz tvrtke Renault koji su bili njegovi gosti u Zagrebu. To je bilo jedini put da je bio kod nas. Da je pripremao kakvu svadbu za to stvarno ne znam – ljubazno je pojasnio Josip Kolar, predsjednik DVD-a Špičkovina. Pitali smo i otkud suradnja između DVD-a iz Špičkovine i Macchija.

Pripremao catering u vatrogasnom domu u Špičkovini

 - Macchi naručuje meso iz mesnice Lasić, a kako gazda mesnice dolazi k nama, tako mu je nas i preporučio – otkrio nam je Kolar. Danas je restaurant dvorca zatvoren, što je vidljivo i na tabli pri samom ulazu u dvorac, a Križanec se posvetio svom dugogodišnjem hobiju. Kaže da je kupio brodogradilište u Rijeci i gradi luksuzne katamarane, pa ga i nismo susreli u selu Valentinovo gdje se i luksuzni dvorac nalazi.

Ova francusko-zagorska sapunica svaki dan ima novi nastavak. I dok je Križanec raspoložen za izjave, reality kuhar koji se proslavio u RTL-ovom showu Jezikova juha gdje je bez pardona dijelio packe i uvredljive riječi vlasnicima restorana i kuharima na mobitel nam se nije javljao, iako bi bilo vrlo zanimljivo čuti njegovu stranu ove kuharske priče. 

Za Jutarnji list izjavio je kako on i njegova partnerica Angelika Kolarić ne rade više u dvorcu, te da su 'nasamareni' u ugovoru kojeg čini se nisu dobro pročitali, a u kojem između ostalog stoji da ulaganje u tekuće održavanje i zahvate u interesu Stephana su njegov trošak i da nema pravo na naknadu čak i u slučaju raskida ugovora.  Vjerujemo i kako će ova priča, s obzirom kako je krenulo, imati još nastavaka s tko zna kakvim sočnim detaljima. 

Vlasnik Pajdaša o Stephanu: Naše gablece naručivao je za radnike, ali ih nije nudio kao specijalitet kuće

Osim glavnih protagonista Križanca i kuhara Macchija, u 'kuharsku' priču godine uključeni su i bistro Pajdaš i Restoran As iz Pregrade kod kojih je poznati kuhar naručivao gablece, a nije ih navodno platio. U restoranu As vlasnika nismo našli, a od djelatnica nismo uspjeli ništa doznati osim samozatajnog smiješka, što nas upućuje na onu staru poslovicu da gdje ima dima ima i vatre.

Iako se po medijima pojavljuju izjave vlasnika bistroa Pajdaš Dragutina Bračuna da je Stephan kod njih naručivao gablece i nudio ih kao svoj specijalitet kuće, vlasnik Bračun za Zagorski je izjavio kako on te izjave za novine uopće nije davao.

- Ma kakvi, on je naručivao gablece za svoje ljude.  Mi smo imali nekakvih problema koje smo riješili i Stephan je meni platio što mi je dugovao. Ne bi želio više ništa komentirati za novine. Ja s time nemam ništa – bio je kratak Bračun. Na pitanje da li ga je spljuskao, rekao je, uz smijeh, da nije.

Dobil batina jer nije platio gablece?

- Gostiju i nije bilo. Koliko sam čula Stephan nije htio pripremati zagorsku hranu, već samo nešto po svojem. A, gosti su tražili purice, mlince… Viđala ga baš i nisam, osim u automobilu. Žena se znala šetati kraj nas. Imala je dugu crnu kosu. Ona je iz Samobora i tamo ima kuću. Mislim i da su živjeli u dvorcu – ispričala nam je jedna mještanka koja se sjeća i prijašnjih vremena kada je dvorac radio punom parom.

- Tu su se organizirale svadbe, fešte, razne večeri, tu su se odmarali Dinamovci. Tu je bilo svijeta i svijeta. Ne znam zašto više nije tako. A, ljudi više valjda nemaju penez, kriza je… - sliježe ramenima susjeda kojoj je žao što dvorac više nije toliko aktivan.  Mještani su čuli da Stephan više ne radi u dvorcu. Doznali su to preko novina.

 - Navodno se priča po Pregradi i da je dobio batina jer nije platio gablece i da je bio u bolnici, sad dal je to istina... Dopeljal je i jednog mladog kuhara s Paga koji je tražio u selu smještaj. Čujte,  teško je strajnskog čoveka primiti u kuću, nikad ne znate. Taj mladić nikad uživo nije vidio kravu ni pajceka, tak se tome čudil - ispričala nam je jedna susjeda.

Križanca nisu kritizirali, osim rekli da je lukav i sposoban čovjek. Stephana i nisu viđali, tako da ga ne mogu ocijeniti, ali to što nije htio pripremati zagorsku hranu im se i nije dopalo, jer gosti su upravo domaću hranu i tražili.

Još članaka iz "Turizam"

Facebook