Prethodni članak
Sljedeći članak

Sajam županija – mjesto za cijelu obitelj

Sajam županija novi je sajam u sklopa Jesenskih sajmova na Zagrebačkom velesajmu u terminu od 19. – 23. rujna 2012.

Županije će predstaviti svu svoju raznolikost ponude, od starih zanata do turističkih ljepota na atraktivno uređenim izložbenim prostorima.

Praznik za oči i dušu bit će sažet u programu „SVI zaJEDNO-HRVATSKO NAJ“, uspješnim projektom koji sublimira sve hrvatske kulturne vrednote. Bogatstvo i raznolikost hrvatske kulturne baštine, posebice nematerijalne ili žive baštine, čuvano je i prenošeno tijekom mnogih stoljeća zahvaljujući brojnim generacijama pojedinaca, društvima za prenošenje tradicije, brojnim muzejima, itd.

U današnje vrijeme informatičke umreženosti i komunikacija neograničenih mogućnosti, kad zatvorene i izolirane lokalne zajednice ubrzo nestaju, uvrštenje 12 nematerijalnih dobara (što Hrvatsku svrstava 1. u Europi ili 3. u svijetu!) RH na UNESCO- ovu listu svakako znači potvrdu vrijednosti i značaja ne samo kao lokalne i nacionalne već i kao djela svjetske baštine. Dođite i pogledajte izložbu naših vrednota.

Osim izložbenog prostora na kojem će županije predstaviti svoje gospodarske potencijale, prodavat će se i autohtoni proizvodi tog podneblja, domaće proizvodnje i po povoljnoj cijeni. Tu će se naći naši omiljeni proizvodi, domaći pekmezi, likeri, sokovi, rakije, med, suveniri, itd.

Od štanda do štanda, putovat ćete kroz cijelu Hrvatsku, a osim onog što ste kupili, kući ćete ponijeti i nova saznanja o tradicijskim starim zanatima, kako se pletu ribarske mreže, košare od pruća ili ćete se poželjeti udati na stari tradicijski način kada saznate svadbene običaje nekog podneblja. Možda ćete jednostavno ubaciti u vjenčanu ceremoniju običaj ili detalj koji vam se sviđa, a koji bi vaš dan učinio još posebnijim.

Tijekom 5 dana, posjetitelji će imati jedinstvenu prigodu doživjeti dio atmosfere najatraktivnijih manifestacija, vidjeti kako se nekada živjelo i radilo, što su jeli naši stari, vidjeti i sudjelovati u starim sportovima – igrama, te možete sudjelovati u posebnim tradicijskim radionicama, itd.

Uživo ćete vidjeti atraktivne turističke manifestacije Picokijadu, Kaj su jeli naši stari iz Vrbovca, Bučijadu iz Ivanić grada, Sretno Selce iz Crikveničkog kraja, Zvončare i karneval iz Rijeke, Plodovigorja, Saljske užance, Renesansni festival iz Koprivnice, Podravski motivi, i mnoge druge.

Važnost ovog sajma prepoznalo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije koji je njegov pokrovitelj.

Uz Sajam županija posjetite i ostale sajmove koji se održavaju u ovom terminu; Mystic, Sajam energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, Kolektivne izložbe stranih zemalja i Široku potrošnju. Sajmove će, na svečanom otvorenju otvoriti dr. Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske.

Povedite obitelj, djecu prijatelje na Sajam županija i iskoristite vrijeme u zabavi, učenju i plesu! Obećajemo pregršt događanja i dobar provod!

Više o sajmu potražite na: www.zv.hr

Još članaka iz "Turizam"

Facebook