Prethodni članak
Sljedeći članak

Riječani oduševljeni zagorskom tradicijom i proizvodima

Na riječkom Korzu u četvrtak i petak održana je manifestacija „100% zagorsko


Svečano otvorenje manifestacije „100% zagorsko“ održano je u srcu Rijeke, na Korzu, koji je na dva dana druge godine zaredom postao domaćinom zagorskog zvuka, mirisa i okusa. Prilikom pozdravnih govora dobrodošlicu Zagorkama i Zagorcima poželjeli su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i zamjenik župana Primorsko-goranske županije Marko Boras Mandić.

Po završetku svečanog otvorenja, gradonačelnik Obersnel i župan Kolar na obližnjem su štandu podijelili petsto zagorskih štrukli građanima. Istovremeno, na Korzu se održavao i bogat kulturno-zabavni program kojeg je predvodio KUD Zabok, u kojem je nastupilo oko šezdesetak izvođača iz Krapinsko-zagorske županije s kombinacijom programa tradicionalnog i suvremenog izričaja. Prethodno otvorenju manifestacije, na Gatu Karoline riječke podignut je i „Zagorec“, balon na vrući zrak, čija je pojava bila velika atrakcija za prolaznike, koji su se željeli slikati kraj njega.

Drugog dana manifestacije održan je prodajno-izložbeni sajam na kojem su se na 46 izložbenih i prodajnih štandova našli najbolji i najkvalitetniji proizvodi sa zagorskih polja i pitomih brežuljaka uzgojeni na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način. Za posjetitelje je pripremljen i bogat animacijski program, pa su se tako za glazbeni ugođaj brinuo tamburaški sastav Vinski brati, Muzej krapinskih neandertalaca imao je prezentaciju  života  krapinskih  neandertalaca,  Družba vitezova  zlatnog  kaleža  organizirala je prikaz  borbi  mačevanja  i ratovanja  vitezova, Matija  Gubec  s puntarskom je pratnjom uprizorio Seljačku bunu 1573. godine, dok je Oroslavska plemićka mladež imala prikaz plemićkog života, uz Tri purgerice i notara. Velika atrakcija na riječkom Korzu istoga je dana bila i plemićka kočija sa konjima, u kojoj je sve one koji su to željeli, provozao vlasnik Mirko Majsec iz Krapine. Na Korzu je u petak, 03. srpnja održana i degustacija zagorske purice s mlincima, koju su građanima podijelili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Još članaka iz "Turizam"

Facebook