Prethodni članak
Sljedeći članak

Radionice o mogućnostima razvoja ruralnog turizma

U sklopu izrade Strategije ruralnog razvoja Krapinsko–zagorske županije, Zagorska razvojna agencija i Županija org


U sklopu izrade Strategije ruralnog razvoja Krapinsko–zagorske županije, Zagorska razvojna agencija i Županija organiziraju radionice pod nazivom Mišljenja i prijedlozi o mogućnostima i ograničenjima razvitka ruralnog prostora .

Glavni cilj izrade ovog strateškog dokumenta je definiranje konkurentskih prednosti Županije kao i identifikacija poljoprivrednih resursa. Na temelju prikupljenih podataka, definirat će se mjere, ciljevi i prioriteti ruralnog razvoja.

Prva radionica održana je u četvrtak u Zlatar Bistrici. Uvodne riječi održao je dr.sc. Damir Kovačić, profesor na Agronomskom fakultetu i stručni konzultant u izradi strategije, objasnio je pojam i koncept ruralnog razvoja te pozvao prisutne stakeholdere ruralnog razvoja da izraze svoja mišljenja, prijedloge i viziju razvoja ruralnog sektora u Krapinsko - zagorskoj županiji.

Rasprava je moderirana sukladno SWOT pristupu koji se koristi u pripremi strateških dokumenata. SWOT analiza obuhvaća i integrira segmente neophodne u svakom strategijskom istraživanju okoline: analizu vanjske okoline i strategijskih prilika ili šansi i prijetnji , odnosno konkurentskog položaja i analizu organizacijskih sposobnosti, odnosno strategijskih snaga i slabosti, tj. konkurentske sposobnosti.

Sudionici radionice složili su se da je prometna i komunalna infrastruktura najveći problem Županije te da bi sustav trebao pružati veću potporu prvenstveno poljoprivrednim proizvođačima. Najvećom prijetnjom smatraju niske otkupne cijene poljoprivrednih proizvoda te nezatvoren proizvodno - prodajni ciklus. Kao mogućnost ističu ekološku proizvodnju te proizvodnju proizvoda s dodanom vrijednosti na malim gospodarstvima.

Zaključi radionice te iznesena mišljenja i prijedlozi bit će ukorporirani u Strategiju ruralnog razvoja pomoću definiranja snaga, slabosti, prilika i prijetnji unutar SWOT analize iz koje će se strukturirati razvojni prioriteti, ciljevi i mjere ruralnog razvo

Sljedeća radionica će se održati 17. rujna u Muzeju Žitnica u Svetom Križu Začretju. Na radionice su pozvani svi zainteresirani poljoprivredni proizvođači i druge osobe koje su aktivno uključene u ruralni razvoj, a svoj dolazak u Zagorskoj razvojnoj agenciji mogu potvrditi najkasnije do srijede.

Z. Ž..

Još članaka iz "Turizam"

Facebook