Prethodni članak
Sljedeći članak

[PREDIVNO] Pogledajte zagorske orhideje koje rastu na obroncima Ivanščice

Na brdskoj livadi Vučikovec iznad Starog Golubovca procvale su orhideje u žutoj, crvenoj i ružičastoj boji, a da ova autohtona zaštićena biljka opstane brinu i iz Loborskog ekološkog društva


Povodom Dana planeta Zemlje, 22. travnja nekolicina članova Loborskog ekološkog društva (LED) proveli su čitav dan na obroncima Ivanščice, iznad Starog Golubovca. Posjetili su svoje omiljeno odredište livadu Vučikovec koja se prostire s južne strane, podno samog brdskog sljemena. Livada je zanimljiva zbog činjenice da se proteklih godina na njenoj površini uspjela sačuvati autohtona ugrožena biljna vrsta bazgov kaćunak, popularno nazvana zagorskom orhidejom. Na samom početku svoga rada na zaštiti ove lijepe i rijetke biljke članovi LED-a susreli su se s ozbiljnimm problemom kako od svega nekoliko preostalih jedinki, i narušenog ekosustava livade, sačuvati i u konačnici povečati njihovu populaciju.

- Krčenjem površine i kosidbom u kasnijim ljetnim mjesecima, kad je biljka ostavila svoje sjeme, uspjelo se njihov broj povečati do gotovo 200 jedinki rasutih po čitavoj livadi. U toj brizi najveće zasluge, uz pomoć nekolicine drugih članova, ima današnji predsjednik Udruge gospodin Božidar Labaš iz Starog Golubovca. Kolika je zaljubljenost u ljepote Vučikovca dovoljno govori činjenica da je nekolicina članova Udruge, sa svojim prijateljima iz ovog kraja, izgradila drvenu kučicu, nazvavši je „Orhideja“, koja se lijepo uklapa u vizuru livade i čini njen logičan završetak na prelazu u okolnu staru bukovu šumu. To je okupljalište svih ljubitelja prirode koji u prirodnom okružju žele provesti slobodno vrijeme. Primaljiva je i mogućnost obilaska okolinih vidikovaca s kojih se pruža predivan pogled na Ivanec i u daljini Varaždin (a preko njega ponekad su vidljivi i dijelovi Mađarske) ili na drugu stranu na Lepoglavu, Ravnu goru i po njoj rasuta mjesta, te dalje na Alpe u Sloveniji i Austriji – ističe potpredsjednik LED-a prof.dr.sc. Darko Ropac.

Jedan od zadataka LED-a je moniteriranje livade uz prebrojavanje jedinki. Rašireni po prostoru livade Vučikovec članovi su vrlo pažljivo porebrojali sve procvale orhideje. Poznato je da ovdje biljka uspjeva u sve tri osnovne boje: žutoj, crvenoj i ružičastoj. Uspjeli su prebrojati, i dobrim dijelom snimkama dokumentirati, ukupno 139 procvalih biljaka, od čega žutih 81, crvenih 57 i svega jedna ružičasta. Veliki broj postojećih jedinki ukazuje na uspješnost u radu Udruge na očuvanju ove autohtone i zaštićene biljke u ovom dijelu Zagorja.  Pred članovima LED-a i ove godine je veliki zadatak da u pravo vrijeme pokose čitavu livadu i dodatno sprijeće širenje neželjenih drvnih vrsta. Velik posao za mali broj entuzijsta. Srećom uz malu ali značajnu financijsku podršku lokalne zajednice koja pokriva troškove kosidbe. Do koje mjere je livada zanimljiva i u edukativne svrhe dovoljno govori činjenica da je Javna ustanova i ove godine, po šesti put za redom, provela edukativno monitoriranje s učenicima završnih razreda OŠ Franje Horvata Kiša iz Lobora.

Još članaka iz "Turizam"

Facebook