Prethodni članak
Sljedeći članak

POST COVID turizam: 'Traži se turizam na distanci, individualni odmor, visoka kvaliteta usluge i sigurnost, sve ono za što imamo prostora i potencijala'

Može li hrvatski turizam 365? prva je konferencija nakon ovogodišnje sezone pod nazivom Post Covid turizam i nove prilike koja se odvija uživo i on-line danas u Termama Tuhelj


Vrhunski stručnjaci domaćeg i EU turizma analiziraju ovogodišnje turističke rezultate i raspravljaju o izazovima i prilikama u vrijeme i nakon Covid19, „novom normalnom“ te cjelogodišnjem održivom turističkom poslovanju.
Po prvi puta konferencija donosi i Ministarski forum, odnosno raspravu četiri  EU ministra/ica iz područja turizma turizma. Po prvi puta okupljaju se ministrica turizma i sporta Republike Hrvatske Nikolina Brnjac, ministar za gospodarstvo i razvoj tehnologije Republike Slovenije Zdravko Počivalšek, auzvanicima će se obratiti i ministrica poljoprivrede, regija i turizma Republike Austrije Elisabeth Köstingeri državni tajnik za turizam Ministarstva za industriju, trgovinu i turizam Kraljevine Španjolske Fernando Valdés Verelst.

'Kriza je prilika za promjene i nove poteze'

Organizator konferencije je konzultantska tvrtka u turizmu, Julius Rose, a partneri u organizaciji su SLO CRO poslovni klub, Terme Tuhelj i Poslovni klub Skup za Zagorje. Direktorica Ivana Kolar istaknula je kako je Može li hrvatski turizam 365 prva konferencija nakon ljetne sezone prepune neizvjesnosti i  problematičnog poslovanja s puno pitanja. 

 

-  Organizirali smo ovaj event da dobijemo neke odgovore kako krenuti dalje, kako organizirati poslovanje i što planirati u  budućnosti. Konferenciji se odazvao veliki broj odličnih stručnjaka iz turizma Hrvatske, Europe, pa i šire i vjerujem da će danas ponuditi svoja očekivanja, pozitivne  prakse, ideje i malo nas inspirirati kako dalje s  obzirom na ovu tešku situaciju koja nas je snašla – istaknula je Ivana Kolar.  Rekla je kako je novo normalno počelo onog trenutka kada  su zatvorene granice i kada su prestala  putovanja.  Duboko vjerujem da je kriza uvijek pravo vrijeme i prava prilika za nove poteze i promjene. Tako mislim da je i ovdje u turističkoj branši moguće pokrenuti neke promjene možda prema cjelogodišnjem poslovanju, raspršiti naš turizam na duži dio perioda u godini i na sve destinacije  u Hrvatskoj,  da i to može biti siguran odgovor na ovu COVID krizu.  Jako je važno da se ova konferencija događa u turističkoj branši, da komuniciramo, da učimo jedni od drugih i samo tako možemo doći do novih rješenja,prijedloga i novih turističkih pobjeda – rekla je Kolar, naglasivši da novo normalno traži turizam na distanci, individualni odmor, visoku kvalitetu usluge i sigurnost,sve ono što hrvatski turizam ima prostora i potencijala.

Žilavost i dobra komunikacija


 

Kristjan Staničić, direktor HTZ istaknuo je da je hrvatski turizam u posezoni trenutno na 30 % ostvarenja u odnosu na prošlu godinu, a što se tiče kumulativnih rezultata za cijelu godinu, na 50 %. - To je još uvijek bitno više nego što smo predviđali i znatno više nego što je ostvarila naša konkurencija. Međutim, u ovim uvjetima pandemije kada postoje restrikcije od strane nadležnih institucija, prije svega  u stranim zemljama iz kojih dolazi najveći broj turista, nezahvalno je govoriti o turizmu cijele godine i toga moramo biti svjesni. Zato je važno da i turistički, realni i javni sektor koji je zadužen za turističku strategiju zajedno dobrom sinergijom i komunikacijom promišljaju budući razvoj turizma u Hrvatskoj. To znači da ćemo morati razmišljati i raditi na održivom razvoju, da turizam ima svoje pretpostavke i da turizam kojeg ćemo u budućnosti razvijati bude otporan na ovakve situacije kao što je pandemija – istaknuo je Staničić. Dodao je da je ova godina pokazala da i u ovakvim neočekivanim okolnostima turizam ima svoju žilavost i da upravo dobrom komunikacijom i suradnjom sa svim dionicima može odoljeti svim izazovima. Što se tiče iduće godine, ovogodišnje iskustvo bit će dobra osnova za planiranje i realizaciju turističkog prometa.

- Morat ćemo zajedno promišljati kako ostvariti i osigurati sve preduvjete da imamo turistički promet, morat ćemo uložiti jako puno u promociju jer  će konkurencija na tržištu biti neminovna, morat ćemo osigurati sigurnost svim našim turistima i dobro komunicirati međusobno, ali i prema javnosti – kaže direktor HTZ – a.

Režim putovanja na razini Europe


 

Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma, pohvalio je organizaciju konferencije i Ivanu Kolar, ističući da su ovakva događanja nešto što treba ne samo Hrvatska već i turizam Mediterana i Europe. – U ovim složenim okolnostima mislim da će konferencija dati određene odgovore na konkretna pitanja. Stanje je prilično jednostavno, treba kreirati motiv dolaska turista. To više nije samo sunce i more, moramo kreirati proizvode. Mora nam svima biti cilj da se turizam stalno vrti, da zaposlenost bude adekvatna i van ljetnih mjeseci te da budemo dovoljno pametni i kreativni da takve proizvode i kreiramo. Treba nam jasno definiranje režima putovanja na razini Europe, da se točno zna koja je naša domaća zadaća u epidemiološkom smislu i da to prije svega bude definirano na razini pojedinih regija odnosno hrvatskih županija – istaknuo je Ostojić.

Vaučeri u Sloveniji


 

Zdravko Počivalšek, slovenski ministar za gospodarstvo i razvoj tehnologije, napomenuo je da je Slovenija zemlja koja je povezana sa svim svojim susjedima. - U ovom momentu situacija je opet teža, došli smo do toga da su pogranične županije Istarska, Primorsko – goranska, Krapinsko – zagorska i Međimurska na narančastom spisku. Želimo potaknuti prekograničnu suradnju, ali situacija je teška i kod nas u Sloveniji. Moramo na neki način donijeti mjere kojima ćemo ozbiljno suzbiti porast novozaraženih, bez toga nećemo moći računati ni na razvoj u turizmu ni u ostalom dijelu gospodarstva – upozorio je Počivalšek, dodajući da su turizam u Sloveniji ove godine spasili potezom vaučera. – Između toga da damo turističkoj privredi novac da ne radi ili da damo te vaučere stanovništvu Slovenije pa se privreda mora potruditi da se ti vaučeri potroše kod njih, odlučili za to drugo i mislim da je to bila prava odluka. Svakom punoljetnom građaninu dali smo 200 eura, a maloljetnima 50 eura i došli smo do toga da će turističko gospodarstvo biti u stanju dobiti 350 milijuna direktno i još 170 dodatnih milijuna zbog dodatne potrošnje – objasnio je, dodajući da se u Sloveniji pripremaju i na zimsku sezonu. – Razvili smo kodeks postcovid turizma koji omogućava da svakom gostu osiguramo situaciju u smislu zdravlja na visokom nivou – zaključio je Počivalšek.

Kod nas se turisti osjećali sigurno


 

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac istaknula je da se hrvatski turizam  pokazao otporan, fleksibilan, da se zna nositi  i s ovakvim poteškoćama. S određenim mjerama osigurali smo ono što je bitno, a to je sigurnost Hrvatske.  I sami turisti  su izjavljivali  da se kod nas osjećaju sigurno u RH i to je  onaj moment koji moramo dalje graditi – rekla je ministrica.   Naglasila je i kako ih veseli povećanje turističkih proizvoda na kontinentu. Predstoji  nam izrada Strategije turizma  orijentirana na razvoj novih turističkih proizvoda koji će se fokusirati i na održivosti, ekološkom turizmu, zdravstvenom, kulturnom, ruralnom turizmu  - rekla je.

Konkretni prijedlozi i rješenja- Prema  sadašnjim statističkim podacima  za prvih  9 mjeseci imamo  55 posto dolazaka i 60 posto noćenja u odnosu na prošlu godinu. Kada pogledate druge, to je odličan  rezultat, ali je  pitanje s obzirom na epidemiološku situaciju što možemo očekivati od blagdana, kako će se puniti booking, to su stvari koje bi se  trebale dogovarati. Očekujem od Ministarstva turizma i HTZ konkretne prijedloge i rješenja i malo bolje uključivanje nas kao Turističke zajednice županije jer u operativnoj strani možemo biti puno bolji – rekao je župan Željko Kolar.

 

Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam istaknuo je  da u usporedbi s rekordnom 2019. pad u turizmu je oko 50 posto i što se tiče dolazaka i noćenja. - Upravo zbog činjenice da smo zdravstveno sigurna zemlja i je da Nacionalni stožer odradio sjajan posao  ostvarili smo  iznimno dobar rezultat u odnosu prema konkurenciji na Mediteranu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Turizam"

Facebook