Prethodni članak
Sljedeći članak

'Lovac na pizze' uvrstio jednu zagorsku pizzeriju u TOP 20 najboljih u Hrvatskoj


Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga smatraju ga stručnjakom za ovu temu i već godinama za Index piše o pizzama, odnosno, o pizzerijama koje je posjetio.

Tako je za portal Index.hr ovih dana napravio i novu top listu 35 najboljih pizzerija u Hrvatskoj, a po kojim kriterijima je Indexov 'Lovac na pizze' ocijenjivao pizzerije, pojasnio je on sam u uvodnom dijelu.

„Nakon trideset napisanih osvrta i nekoliko zasebnih TOP lista koje sam objavio, odlučio sam se prihvatiti vrlo nezahvalnog zadatka i napraviti TOP listu hrvatskih pizzerija. TOP liste su vrlo nezahvalne, bez obzira na to što se na njima nalazi, a nakon objave u pravilu je dosta onih koji će zbog nečega biti ljuti ili razočarani.

Uvijek sam se pitao kako se određena pizzerija pojavi na europskim TOP 50 listama i koji su to kriteriji kojima se vode sastavljači takvih popisa. Siguran sam kako autori europske TOP 50 liste ne posjete u godinu dana dvadeset do trideset tisuća europskih pizzerija.

Budući da već godinama pratim i proučavam takve liste, došao sam do zaključka da ih prave na jedan jedini mogući način koji se bazira na povratnoj informaciji, odnosno preporuci. Pretpostavljam da prate recenzije, ocjene i osvrte na društvenim mrežama pa onda ciljano posjete neku europsku državu ili grad i dvije, tri tamošnje pizzerije koje imaju potencijal za uvrštavanje na listu.

U pravilu na listi uvijek završi samo jedna pizzerija iz jednog grada i dvije do tri iz jedne države. Do sada su na tim listama od hrvatskih pizzerija svoje mjesto u prvih 50 zaslužile splitska Bokamorra i zagrebački Franko´s. Iako, složit ćete se, Zagreb ima barem desetak jednako kvalitetnih pizzerija, ako ne i boljih.

Dakle, preporuka, dobre ocjene, osvrti i recenzije te dobar marketing ključ su uspjeha. Odavno već naglašavam kako su mi najdraže one pizzerije koje su angažirane i aktivne na društvenim mrežama, imaju dobar marketing i stalno komuniciraju s vlastitim korisnicima.

Budući da ni ja ne mogu obići više od tisuću hrvatskih pizzerija godišnje, na ovoj listi neće biti nekih koje definitivno to zaslužuju, ali ih jednostavno nisam stigao posjetiti. Učinit ću to do kraja ove godine, a tu prvenstveno mislim na labinski Napoli, pulske Gušte, tarski Capri, zadarski Il Pomodoro i nekoliko zagrebačkih pizzerija poput Veže, Terrazza Mihite i Pizza Bara Fratelli.

Pokušao sam biti maksimalno korektan pa sam koristio devet parametara (pizza, tijesto, nadjev, lokacija, ambijent, usluga, cijena, ocjene na Google Mapsu i osobni dojam). Neki su od navedenih parametara, za razliku od osobnog dojma, poprilično objektivni i upravo su zbog njih pizzerije s vrhunskim pizzama, ali s izuzetno visokim cijenama zauzele nešto niže mjesto od očekivanog.

Danas je cijena itekako bitan čimbenik pa je sasvim logično da će od dvije pizzerije s podjednako kvalitetnom pizzom ona s nižim i pristupačnijim cijenama biti bolje rangirana. Ocjene i osvrti na Google Mapsu nemaju apsolutno nikakve veze s mojim stavom pa su dale popriličan doprinos u izradi ove liste.

Budući da ima dosta pizzerija, a ne želim od ove liste napraviti beskonačno dugačak tekst, uz mjesto na listi, ocjenu i adresu napisat ću samo dvije ili tri kratke rečenice s informacijama koje smatram korisnima. Ovu listu doživljavam kao popis i korisnu informaciju, a ne kao klasičnu TOP listu. Sve su pizzerije koje sam naveo uistinu dobre, a o poretku su odlučivale doslovno nijanse.“, napisao je Maloševac.

Ono što je nama zapelo za oko da se na Maloševčevoj listi najboljih hrvatskih pizzerija našla i jedna iz Hrvatskog zagorja i to čak na 18. mjestu, dakle, ne samo da je u TOP 35, nego među TOP 20.

Riječ je o pizzeriji Zagyland, u istoimenom turističko-ugostiteljskom objektu, a ukratko, 'Lovac na pizze' je napisao sljedeće:

„Napoletana u Zagorju!? Da, jako dobra napoletana može se pojesti u Konjščini. Zagyland je velik i ambiciozan turističko-ugostiteljski projekt koji su mnogi ljubitelji dobre pizze već prepoznali. Ova pizzerija sigurno ima dobru budućnost.“, napisao je za Index.

Inače, uz tu objavu Index donosi i link na tekst kojeg je isti autor napisao krajem prosinca prošle godine, nakon što je, između Božića i Nove godine, prvi put posjetio Zagyland.

Evo što je tada napisao:

"Put me je tijekom ovih blagdanskih dana sasvim neplanirano odveo u Konjščinu. U Zagyland. Dok sam birao u koju bih pizzeriju odveo ekipu na dobru pizzu, stigla mi je preporuka za dobru napoletansku pizzu.

U prvi sam tren pomislio da se netko zabunio ili se samo šali. Prava tradicionalna napoletanska pizza usred Zagorja!? Nešto poput dobrih zagorskih štrukli u Napulju. Odlučili, rezervirali i otišli u Zagyland.

Priznajem, nisam očekivao nekakvu veliku drvenu zagorsku klet, ali sam se ipak ugodno iznenadio cijelim Zagylandom, pogotovo lijepo i skladno uređenim restoranom. Na preporuku samog vlasnika, koji je ujedno i picajol, naručili smo šest različitih pizza. I sve su bile odlične!

Tijesto je tradicionalno napoletansko s malom debljim, prozračnim i hrskavim rubovima. Nije preslano, nije teško i zasitno. Nadjevi su ukusni i složeni od kvalitetnih sastojaka. Veličina pizze isto zadovoljava propisani standard za napoletanu. Taman za jednu odraslu osobu koja se nije došla ubiti hranom.

Izbor pizza je dobar, a vlasnik je definitivno odlučio igrati na sigurno. Margherita, Vesuvio, dvije morske, jedna vege, Zagorska... Jedina malo drugačija pizza je Zagyland, pizza s mozzarellom, šunkom, čipsom od pancete, slatkim čili umakom i ljubičastim lukom.

Vrhunska kombinacija okusa. S malom dozom straha nakon neugodnog iskustva i opasno preslane pizze koju sam nedavno pojeo u Pečuhu, naručio sam pizzu s inćunima. Jedna od boljih koje sam probao.

Sve u svemu, Zagyland je odlična pizzerija s jako dobrom napoletanskom pizzom. Cijene su primjerene", napisao je tada Indexov 'Lovac na pizze'.

Čitavu TOP listu pogledajte OVDJE.

Još članaka iz "Turizam"

Facebook