Prethodni članak
Sljedeći članak

Kako otvoriti Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo

KAKO OTVORITI OPG? Koje papire treba prikupiti, tko uopće može otvoriti OPG i mogu li se primati poticaji, saznali smo od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju


U posljednjih se nekoliko godina u Krapinsko-zagorskoj županiji povećao trend otvaranja OPG-a, tj. obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Čini se da poljoprivredna proizvodnja počinje dobivati veći značaj u našem području koje je još uvijek u velikoj mjeri neiskorišten potencijal što se proizvodnje tiče.
 
Valja se upisati u Upisnik i izabrati nositelja OPG-a

Mnogi proizvođači s procesom otvaranja OPG-a nisu upoznati ili o tome premalo znaju pa svoje proizvode i usluge prodaju 'na crno'. Od Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju doznali smo na koji se način može otvoriti OPG. Kada ga otvorite, ulazite u Upisnik. -Pravo na upis u Upisnik imaju pravne osobe sa sjedištem u Republici Hrvatskoj i fizičke osobe državljani Republike Hrvatske s prebivalištem u Republici Hrvatskoj. Uvjet upisa u Upisnik je posjedovanje poljoprivrednih resursa (poljoprivrednog zemljišta i/ili stoke) i obavljanje poljoprivredne djelatnosti koja obuhvaća bilinogojstvo, stočarstvo i s njima povezane uslužne djelatnosti - rekli su nam iz Agencije.

Naravno, ono što sve plaši jest birokracija i papirologija. Niti otvaranje Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva nije lišeno prikupljanja brojnih papira i dozvola. Dakle, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva podnosi u najbližem regionalnom uredu Agencije za plaćanja u županiji zahtjev za upis u Upisnik na propisanom obrascu.

Potrebna dokumentacija za upis u Upisnik je obrazac zahtjeva za upis, obrasci s osnovnim podacima o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, podaci o gospodarskim objektima, članovima OPG-a, posjedu poljoprivrednog zemljišta, popis priložene obavezne dokumentacije te izjave članova OPG-a o odabiru nositelja te zahtjev za dodjelu matičnog broj poljoprivrednika i pregled obavezne dokumentacije za upis u Upisnik po tipovima poljoprivrednih gospodarstava.

Poticaj se može dobiti

Dakle, Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, tj. regionalni uredi u županijama, provode postupak upisa i izdaje rješenje o upisu u Upisnik. Tamo se mogu dobiti i dodatne informacije i pomoć - naglasili su iz Agencije. Naravno da je važno spomenuti koliko se otvaranje OPG-a plaća.

Prema riječima službenice iz Agencije za plaćanja , kod podnošenja zahtjeva za upis u Upisnik, kod zahtjeva za prijavu promjena u Upisniku i zahtjeva za ispis iz Upisnika plaća se upravna pristojba koja iznosi 70 kuna. Zanimljiv je podatak da je u Krapinsko-zagorskoj županiji registrirano 9006 Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a najviše su zastupljeni sektori proizvodnje žitarica, plemenite vinove loze, voća, povrća i krmnog bilja.

Nakon što registrirate OPG svoje proizvode možete plasirati na sajmove, izložbe i ostale organizirane manifestacije. Što se pak poticaja tiče, samo ona OPG koja imaju ukupni obujam poslovanja jednak ili veći od tri proizvodne jedinice, stječu pravo na podnošenje zahtjeva za neki od oblika državne potpore kao što su potpora dohotku, poticanje proizvodnje ili kapitalna ulaganja.

Da objasnimo, proizvodne jedinice su vrijednost proizvodnje umanjena za varijabilne troškove. Zahtjeve za državnu potporu može podnositi i OPG kojeg su neki od članova u radnom odnosu ili u mirovini, ako je upisano u upisnik i zadovoljava propisane uvjete.

Još članaka iz "Turizam"

Facebook