Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] Atraktivna Ecija Ojdanić otvorila Festival monodrame u Krapinskim Toplicama

Festival se nastavlja večeras predstavom '10 pjesama koje su označile kraj mog ljubavnog života', autora i izvođača Ivana Ožegovića


Šesti po redu Festival monodrame Monok@ sinoć je u Krapinskim Toplicama, izvedbom svoje predstave „Vla Vla Vlajland cabaret“,  otvorila popularna hrvatska glumica Ecija Ojdanić, koja je svojim maestralnim nastupom oduševila, nasmijala, ali zasigurno i 'zamislila' stotinjak gledatelja, koliko ih je zbog epidemioloških mjera bilo privilegirano jučer biti u topličkom Domu kulture.

Riječ je o svojevrsnom monodramskom cabaretu, za koju tekst i režiju potpisuje Ivan Leo Lemo, a produkcija je Kazališta Moruzgva. Kako je rekao sam autor, to je zapravo kolažna forma u kojoj se žanrovski kombiniraju story telling, stand up, burlesque i mnogi tipično cabaretski postupci kao što su liberalnost, fragmentarnost, apartnost, satiričnost i provokativnost u izboru tema. Ecija Ojdanić za ovu ulogu već je dobila nagrade na festivalima u Zaječaru, Zagrebu i Prištini, a u Prištini je nagrađen i Ivan Leo Lemo za režiju.

Inače, kako je napomenula moderatorica Karmelita Pavliša, Eciji Ojdanić ovo nije prvi nastup na Festivalu Monok@. Prije tri godine, na trećem festivalskom izdanju, nastupila je sa svojom monodramom “Bobočka ili drugih sto stranica Filipa Latinovicza”, napisanoj prema kultnom romanu Miroslava Krleže te je u tada jakoj konkurenciji, jednoglasnom odlukom stručnog žirija, proglašena pobjednicom festivala. No, posljednju festivalsku večer te 2018. godine, kada se proglašavao pobjednik i dodijeljivala nagrada, Ecija je bila spriječena doći u Krapinske Toplice, stoga je atraktivna pobjednička statua ostala 'na čuvanju' u prostorijama Turističke zajednice, čekajući svečanu primopredaju. I kako to obično biva, najprije zbog brojnih obaveza, a potom zbog epidemije, Ecija svoju nagradu nikad nije preuzela, no ta je 'nepravda' sinoć ispravljena, kada joj je, nakon predstave, izbornik festivalskog programa, Darko Putak, uručio atraktivnu statuu 'mačka' iz 2018. godine, a predsjednik Općinskog vijeća Krapinskih Toplica, Božo Ružak, Eciji je čestitao poklonivši joj buket cvijeća i butelju vrhunskog vina jednog od pokrovitelja Festivala.

-Meni je uistinu tako lijepa ta statua i nadala sam se da ću je kad tad dobiti i evo, konačno sam je dobila. Što se tiče same monodrame, ovo mi je druga, i stvarno se mogu pohvaliti da su obje iznimno uspješne. Bila je jedna pauza od pet, šest godina između njih, ali kad izaberem, odlučim se na to, onda se stvarno posvetim tome i izaberem temu koja je meni intrigantna i dam sve od sebe da i publici bude intrigantna i zanimljiva pa onda to poluči uspjeh. Mislim da je „Vlajland“ imao tu sreću u nesreći da smo je počeli raditi u vrijeme korone. Ona je baš dijete korone i probe smo počeli u doba lockdowna. Ta forma monodrame je bila nekako i najpogodnija u cijeloj ovoj situaciji tako da je ovo sad bila 81. izvedba u 15 mjeseci – rekla je Ojdanić.

Sam Festival u izvršnoj organizaciji Lutajućeg kazališta i Đure Roića, koji je uistinu posebnost ne samo u Hrvatskoj, već i u ovom dijelu regije, ove godine je zbog pandemijskih mjera ipak u nešto skromnijem izdanju te po prvi puta nije natjecateljskog karaktera. Za razliku od proteklih godina, kada je bilo uobičajeno da se izvodi šest predstava u šest dana, ove godine su se organizatori odlučili na tri predstave. Tako već večeras (petak, 29.10.) s početkom od 20 sati, zainteresirani imaju priliku pogledati predstavu '10 pjesama koje su označile kraj mog ljubavnog života', autora i izvođača Ivana Ožegovića, koja prati prolazak jednog mladića kroz različite životne situacije vežući glazbu koju sluša uz svoje ljubavne dogodovštine. Zadnju festivalsku večer, u subotu 30. listopada, također od 20 sati, legendarni Pero Juričić predstavit će se najnovijim autorskim projektom 'Po istinitom događaju' u produkciji Max teatra. Tu toplu i duhovitu priču o sebi, svojem životu i glumačkoj karijeri Juričić je posvetio Ivi Serdaru.

Kako doznajemo od organizatora, koji je, ponavljamo, zbog epidemioloških mjera bio prisiljen ograničiti broj posjetitelja, ponešto ulaznica za obje preostale predstave još uvijek ima, a mogu se i unaprijed rezervirati na broj telefona 091 248 4465.

Još članaka iz "Turizam"

Facebook