Prethodni članak
Sljedeći članak

[VIDEO] Zagorci prosvjeduju i blokiraju cestu: ''Tražimo zatvaranje spojne ceste Zabok – Lepajci''

Cilj prosvjednika je da se cesta odmah zatvori, sve dok ne bude sigurna na svim kritičnim točkamaU Svetom Križu Začretju, na križanju spojne ceste Sveti Križ Začretje - Lepajci i glavne svetokriške ulice Marije Jurić Zagorke, na jednom od ''spornih'' raskršća, lokalnom stanovništvu poznatom pod nazivom kod ''Šoštarića'', počeo je veliki prosvjed za zatvaranje spomenute dionice zbog nekoliko kritičnih mjesta. Okupilo se oko 200-injak građana, a policija kontrolira da sve bude sukladno zakonu.

Kako je već u najavi istaknula glavna organizatorica Tatjana Belanović ovo je prosvjed mirne naravi, a traži se zatvaranje spojne ceste dok god ne bude sigurna na svim kritičnim točkama.

''Ovo je prosvjed svih nas. Malih i velikih. Mlađih i starijih. Religioznih i onih koji to nisu. Stranačkih i nestranačkih. Pješaka i vozača. Arhitektima, policajcima, prometnim stručnjacima, ali ni nikome od nas nije jasno kako se je ovo dozvolilo'' – istaknula je najavi prosvjeda na svom Facebook profilu Belanović.

Organizatori podsjećaju da su Hrvatske ceste zapravo priznale pogreške i zatražile analizu i najavile postavljanje semafora na jednom spornom raskršću, a kružni tok na drugom, no usprkos tome cesta je otvorena.

Cilj prosvjednika je da se cesta odmah zatvori, dok se kritični dijelovi ne promijene.

Četiri kritične točke

Belanović je prije početka prosvjeda ponovila da se radi o četiri kritične točke: skretanje za Štrucljevo, raskrižje spojne ceste i ulice Matije Gupca, spojne ceste i ulice Marije Jurić Zagorke te prijelaz u Dukovcu. S obzirom da se spominje i skretanje za Štrucljevo, Belanović je potvrdila da je cilj izboriti zatvaranje cijele dionice Zabok – Lepajci, a ne samo ovog dijela, koji je pušten u promet nedavno. ''Pokazalo se da su na spomenutom skretanju počele nesreće i to nam je prva kritična točka. Na ostalima srećom još nije bilo nesreće, no sad su praznici što spašava djecu, no vidjet ćemo što će biti za dva tjedan kada krene nastava.'' rekla je Belanović i podsjetila da u Dukovcu nema obilježenog pješačkog prijelaza, a raskrižje sa ulicom M. J. Zagorke nesigurno je jer je to cesta koja vidi do škole i djeca se ne osude prelaziti. ''Tu tražimo kružni tok, a u Štrucljevu nedostaje dodatna traka koja bi omogućila sigurno skretanje'' – rekla je Belanović i dodala da ne vjeruje u obećanja Hrvatskih cesta. ''Da vjerujemo u obećanja ne bi bili tu'' – zaključila je.

Načelnik Općine Sveti Križ Začretje Marko Kos rekao je pred sam početak prosvjeda da je njegova želja dati potporu volji građana. ''Nakon otvorenja prve faze mi smo iznijeli sve probleme, ukazali na nelogičnosti, možda i zastarjelih prometnih rješenja i nadali se poboljšanju. No, cirkulacija prometa se povećala i mislim da treba pristupiti boljim, kvalitetnijim i modernijim rješenjima.'' – rekao je načelnik i naglasio da ga se očekuje ne samo mrtvo slovo na papiru, nego i realizacija. ''Nadam se da će sve biti riješeno na najbolji mogući način'' – zaključio je kos.

Prosvjednici su nakon govora počeli i blokirati cestu neprekidnim hodanjem po zebrama.

Još članaka iz "Sv. Križ Začretje"

Facebook