Prethodni članak
Sljedeći članak

Hrvatske ceste: 'Ništa od zatvaranja spojne ceste. Ima uporabnu'


Nakon što se na jednom od spornih raskršća na koja su upozoravali prosvjednici na spojnoj cesti od Svetog Križa Začretja do Lepajci, jutros dogodila prva prometna nesreća, građani su izvršili pritisak na Hrvatske ceste.

Stoga je direktor sektora održavanja Hrvatskih cesta Dubravko Kos stigao u Začretje, na sporno raskršće, gdje su ga dočekali prosvjednici, ali i načelnik Općine Sveti Križ Začretje Marko Kos.

-Jedino prihvatljivo i sigurno rješenje je da zatvorite cestu dok ne postavite semafor. Sad klinci imaju sreće, jer su praznici i to jedino kaj ih spašava, no 9. siječnja kreću u školu – rekla je Belanović.

Iako su mu prosvjednici ukazali na probleme koje donosi ovo raskršće i istaknuli kako traže da se cesta zatvori, direktor sektora održavanja jasno im je dao do znanja kako se to neće dogoditi. Upozorio je kako se cesta ne može zatvoriti, jer ima uporabnu dozvolu. Na to je Belanović replicirala da, da bi se cesta zatvorila, treba volja direktora Hrvatskih cesta. - Ne, nije tako. Potrebno je  rješenje prometne inspekcije da se cesta zatvori – ponovio je Kos, dodavši da će inspekcija doći, ako je građani pozovu.

Na to se nadovezao načelnik Marko Kos. – Što je za nas drugo rješenje? Jer, prometna inspekcija je u nadležnosti Ministarstva prometa i utvrdit će da je cesta napravljena po pravilima struke. Oni će utvrditi da je sve ok, a za nas nije ok. Možda ona tehnički je ok, ali u skladu s vremenom nije ok – rekao je Kos. Također, istaknuo je kako Općina nije dobila nikakvu obavijest o puštanju ceste u promet, kao ni oko toga da će se postavljati semafor i graditi kružni tok. – Za to čitam na zagorje.com, umjesto da domicilna općina dobije takve obavijesti od vas – dodao je načelnik Kos.

Direktor sektora održavanja rekao je kako je potrebno naći rješenje za sigurnost te da će se izgraditi i kružni tok i postaviti semafor, no to se ne može, kako je rekao, napraviti u 6 minuta. – Ne, ali se moglo u osam mjeseci. A mi sad moramo čekati da prođe proces nabave, pa proces sklapanja ugovora i postavljanje semafora? Godina dana! Tko će od vas mirno spavati kad se nekome nešto ovdje dogodi? Osam mjeseci prošlo je od potpisivanja peticije, da se onda krenulo u raspisivanje javne nabave, semafor bi tu već bio – rekla je Belanović.

Nakon poduže rasprave, dogovoreno je kako će se danas i sutra postaviti treptajuće oznake, koje bi trebale skrenuti pažnju vozačima na oprez. Načelnik Marko Kos i prosvjednici najavili su kako će poslati prijavu prometnoj inspekciji, a jedini zaključak koji za sada možemo donijeti iz svega ovog jest da vozači, dok čekaju postavljanje semafora i drugih sigurnosnih mjera na ovome mjestu, moraju biti izuzetno pažljivi i oprezni.

 

 

 

Još članaka iz "Sv. Križ Začretje"

Facebook