Prethodni članak
Sljedeći članak

Valentina Pereglin pobjednica Svjetskog kupa, Mihaela Oborovečki najbolja seniorka u Match-playu

U Velikom Trgovišću održano 27. izdanje "Croatia cupa" u samostrelu field koje se ujedno bodovalo i za Svjetski kup


Pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije, a u organizaciji Streljačkog društva Veliko Trgovišće i općine Veliko Trgovišće, na igralištu Zagorca VT održan je 27. Croatia cup, kojeg je Svjetska samostrelska organizacija (IAU) izabrala za prvi Svjetski kup ove sezone. U konkurenciji 41 natjecatelja i natjecateljica iz Hrvatske, Češke, Njemačke, Mađarske i SAD-a, Svjetski kup osvojila je reprezentativka Hrvatske, samostrelka Dubrave 1094 iz Dubrave i aktalna svjetska prvakinja, Valentina Pereglin. Ona je nakon 90 ispaljenih strelica na distancama od 65, 50 i 35 metara ostvarila rezultat od 874 krugova.

Drugi je bio njen brat i klupski kolega reprezentativac Hrvaske Domagoj Pereglin s 868 krugova, a treće mjesto pripalo je aktualnom svjetskom prvaku Andreju Krstniću koji se zaustavio na 867 krugova. Domaći as, Martin Oborovečki, osvajač zadnja dva Croatia cupa, natjecanje je s 860 krugova završio na četvrtom mjestu i tako je propustio priliku da po treći puta osvoji ovaj kup i stavi pehar trajno u svoje vitrine.

Njegova sestra Mihaela Oborovečki s 854 krugova natjecanje ja završila na ukupno šestom mjestu u generalnom poretku. U konkurenciji seniorki prvo mjesto naravno osvojila je Valentina Pereglin, druga je bila Mihaela Oborovečki, a treća Čehinja Irena Hynkova. Kod seniora najbolji je bio Domagoj Pereglin, drugo mjesto pripalo je Andreju Krstniću, a treće Martinu Oborovečkom.

Svakako je vrijedan spomena i nastup domaće nade Karle Bartolović koja je slavila u konkurenciji juniorki, dok je u generalnom poretku osvojila visoko osmo mjesto. Ema Penezić bila je druga u konkurenciji kadeta, odmah iza pobjednice Francuskinje Zoe Dewicki, dok je treće mjesto pripalo još jednoj domaćoj natjecateljici Steli Ćuk.

U ekipnoj konkurencijii Hrvaska je "na krilima" Valentine i Domagoja Pereglina i Karle Bartolović stigla do prvog mjesta, druga je bila Češka A, a treće mjesto pripalo je "združenim snagama" Švicarske i Njemačke.

Drugog natjecateljskog dana održani su dvoboji u disciplini Match-play. Tu je najviše uspjeha kao i na Prvenstvu Hrvatske imala domaća natjecateljica iz SD Veliko Trgovišće, Mihaela Oborovečki. Ona je u finalu sa čistih 6:0 nadmašila Valentinu Pereglin kojoj je pripalo drugo mjesto, dok je u dvoboju za treće mjesto Petra Petak bila bolje od Francuskinje Zoe Dewicki rezultatom 5:3.

U muškoj konkurenciji Domagoj Pereglin je u uzbudljivom finalu slavio s 5:3 protiv Martina Oborovečkog. Prva tri seta završila su bez pobjednika, a onda je u petom Domagoj s 28:26 bio bolji od Martina i osvojio prvo mjesto. U borbi za treće mjesto Andrej Krstnić je također s 5:3 slavio protiv Francuza Nicolasa Mutina.

Otvaranje su svojim prisutvom uveličali zamjenica župana Jasna Petek, načelnik općine Veliko Trgovišće Robert Greblički, Pero Stojnić predsjednik Svjetske samostrelske unije, Ivan Jelenčić izaslanik predsjednika HOO-a Zlatka Mateše, Branko Piljek glavni tajnik Športske zajednice KZŽ, Tatjana Capar-Petranović predsjednica TZ "Biser Zagorja", Bojan Đurković tjanik Hrvatskog streljačkog saveza, Robert Špoljar predsjednik Sportske zajednice Velikog Trgovišća i naravno alfa i omega SD Veliko Trgovišće Damir Oborovečki. Čast da otvori natjecanje pripala je Jasni Petek. Lijepa gesta domaćina je bila što su na otvorenje pozvali osnivače SD Veliko Trgovišće, a isto tako što je glavni spiker, već legendarni Nikola Capar, pozdravio sve zemlje učesnice Svjetskog kupa na njihovim jezicima.

U nedjelju je Svjetski kup posjetio i predsjednik HOO-a Zlatko Mateša, koji je u društvu počasnog konzula Hrvatske u Mongoliji, Purevdagve Bat-Erdena dijelio priznanja najboljim natjecateljima i natjecateljima. Ovaj dvojac preletom jedrilicom i manevrom zvani "ljena osmica" kao i sve priustne pozdravili su pilot-instruktor Dragutin Bakliža, kojem je društvo pravio tajnik ŠZ KZŽ Branko Piljek. Ova gesta dirnula je predsjednika HOO-a, jer je i sam amaterski pilot.

SD Veliko Trgovišće i Općina Veliko Trgovišće pokazali su se kao sjajni organizatori.

-Prezadovoljni smo. Od 2019. godine i Europskog prvenstva u Estoniiji nije bilo ovako jakog europskog kupa. Zadovoljstvo je još veće što smo imali natjecatelja s dva kontinenta. Ovo natjecanje je bilo kvalifikacijko za Svjetski kup u Čekoj koji će se za dva tjedna održati u Češkoj, i za Svjetsko prvenstvo koje će se vrlo brzo održati u Mađarskoj. Ponosni smo što će članovi našeg kluba, Martin i Mihaela Oborovečki branitin boje seniorske reprezentacije na oba natjecanja, Karla Bartolović član je juniorske reprezentacije, a kadetska reprezentacija Hrvatske u potpunosti je na "zagorski pogon". U njoj će nastupiti naši članovi Stela Ćuk i Petra Petak, kao i Ema Penezić iz Predionice Klanjec - riječi su Damira Oborovečkog.

Rezultati

Generalni poredak: 1. Valetnina Pereglin 874, 2. Domagoj Pereglin 868, 3. Andrej Krstnić 867, 4. Martin Oborovečki 860, 5. Marijan Kajfeš 857, 6. Mihaela Oborovečki 854, . 8. Karla Bartolović 832, ... 14. Ema Penezić 819, 15. Stela Ćuk 815, 22. Dorotea Antolić 802, ... 26. Petra Petak 794,  ... 32. Afridita Hoti 742, ...

Seniori: 1. Domagoj Pereglin 868, 2. Andrej Krstnić 867, 3. Martin Oborovečki 860, .

Seniorke: 1. Valentina Pereglin 874, 2. Mihaela Oborovečki 854, 3. Irena Hynkova 785, .

Juniori: 1. Karla Bartolović 832, 2. Andre Hugo 825, 3. Denis Vyskočil 824, ... 7. Dorotea Antolić 802, ...

Kadeti: 1. Zoe Dewicki 828, 2. Ema Penezić 819, 3. Stela Ćuk 815, . 5. Petra Petak 794, .. 8. Afridita Hoti 742, ...

Ekipno: 1. Hrvatska 2574, 2. Češka A 2453, 3. Švicarska-Njemačka 244, 4. Francuska A 2435, 5. Francuska B 2369, 6. Češka B 2293.

Match play

Seniori: 1. Domagoj Pereglin, 2. Martin Oborovečki, 3. Andrej Krstnić, 4. Nicolas Mutin

Seniorke: 1. Mihaela Oborovečki, 2. Valentina Pereglin, 3. Petra Petak, 4. Zoe Dewicki

Još članaka iz "Sport"

Facebook