Prethodni članak
Sljedeći članak

Tristotinjak Zabočana pozdravilo sjajne sportske uspjehe svojih sportaša

Nakon dvije godine pauze održana „Večer Zabočana“


FOTO: Darko Dragčević

Nakon dvije godine pauze izazvane pandemijom korona virusa u atriju osnovne škole K. Š. Gjalski u Zabok održana je „Večer Zabočana“. Na samom početku tristotinjak nazočnih gostiju pozdravio je gradonačelnik Ivan Hanžek, koji se osvrnuo na ovogodišnje projekte Grada Zaboka, ujedno najavio i nove, a iskoristio je i priliku da se prisjeti na sve one koji nisu više s nama.

Nakon gradonačelnika riječi je dobio župan KZŽ, Željko Kolar, koji je posebno naznačio važnost Zaboka kako u gospodarskom, tako i u sportskom. Po običaju centralni dio „Večeri Zabočana“ je dodjela nagrada najboljim sportašima, sportskim kolektivima i zaslužnim sportskim djelatnicima.

Ovogodišnji laureati su plivači Olimpa, Vili Sivec i Jana Pavalić. Zbog obaveza na studiju u Americi Vili nažalost nije bio s nama, ali zato je tu bila nenadmašna Jana koja je nakon sjajne sezone operirala rame i trenutno je u fazi oporavka, a onda kreće u lov na normu za Olimpijske igre. Zbog obaveza treninga pred važnu utakmicu nije bio nazočan ni kapetan najbolje gradske momčadi, košarkaškog kluba Zabok, Antonio Črnjević, koji je ujedno proglašen i za najboljeg sportaša u ekipnim sportovima.

Nakon najboljih sportaša seniora slijedila je plejada perspektivnih sportaša, koje su predvodili Patrik Erceg i Leona Bartolin kod juniora, te Martin Gojšić i Helena Dinjar u konkurenciji perspektivnih sportaša od 10-14 godina.

PK Olimp Zabok odnio je najviše nagrada, među njima je bila i nagrada za najbolju žensku ekipu. U mlađim kategorijama u muškoj konkurenciji najbolja je ekipa Stolnoteniski klub Zabok, a u ženskoj Atletski klub Zabok iz čijih redova nam dolazi i najbolji trener, samozatajni, ali vrlo uspješni Matija Grabrovečki.

Najbolji sportaši van gradskih klubova su kuglačica najbolje svjetske ekipe, njemačke Victorie Bamberg, Klara Sedlar i bacač kladiva Matija Gregurić. Nagradu za razvoj sporta dobio je Robert Lončar, koji zbog obaveza na poslu nije mogao nazočiti ovom svečanom trenutku, a umjesto njega nagradu su primile njegova supruga i kćerkica, koje su dobile veliki pljesak.

Posebno je emotivan trenutak u kojem je nagradu za Životno djelo nažalost preminulog Mladena Kurečića primila njegova kćerka Maja, koja je na dodjelu stigla  s majkom Snježanom, omiljenom zabočkom učiteljicom engleskog jezika i suprugom pokojnog Mladena. Od 60 godina koliko je živio, Mladen je pedeset proveo uz šah. Ta je ljubav počela 1972. kada je na Prvenstvu Hrvatske u Splitu osvojio drugo mjesto i postao Majstorski kandidat u šahu. Cijeli svoj sportski život proveo je ŠK Polet Zabok, a čak je 20 godina bio njegov predsjednik. Svojim pristupom i znanjem privukao je brojne generacije mladih prema ovom sportu. Dugo je vremena bio najbolji zagorski šahist. Mladen nije bio samo sportaš, bio je i gospodarstvenik, jednom riječju kompletna osoba, koja je veliku većinu svog života darovala šahu.

U društvu predsjednika Športske zajednice Grada Zaboka, Nenada Borovčaka i predsjednika Gradskog vijeća, Dragutina Črnjevića, nagrade je dijelio i naš proslavljeni košarkaš, Marko Tomas, kojeg je gradonačelnik Hanžek posebno darivao.

Program je vodila Bojana Birač, a svoj su obol dali Trio klarineta pod vodstvom mentora Alena Kundiha, Ženski zbor Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok pod vodstvom mentorice Katarine Baotić Labaš i Limena glazba Prosenik. Po običaju nakon svečanog dijela, slijedio je domjenak.

IZJAVE

Jana Pavalić, najbolja sportašica Grada Zaboka:“Iza mene je odlična sezona, ali pred kraj godine me je poremetila operacija ramena. Nadam se da ću početkom godine krenuti s punim treninzima, a onda krećem u lov za normom za Olimpijske igre. Puno mi znači ova nagrada, iznimno sam počašćena što sam najbolja sportašica Grada Zabok“.

Maja Kurečić, kćer Mladena Kurečića:“Jako sam  ponosna što sam primila nagradu u ime svog pokojnog oca, ali istovremeno i jako tužna jer on nije sam primio tu nagradu, jer definitivno ju je zaslužio. Živio je sa šah, popularizirao ga je na svakom koraku, a to nije lako, jer šah je vrlo zahtjevan, ali nažalost ne i popularan sport. Znam da bi tata bio jako ponosan da je primio ovu nagradu. Volio je Zagorje, volio je Zabok i ova nagrada bi mu puno značila. Hvala sportskoj zajednici i Gradu Zaboku na prepoznavanju rada mog oca“.

Ivan Hanžek, gradonačelnik Grada Zaboka: “Večer Zabočana je trenutak kada građanima prezentiramo ono što Grad Zabok izdvaja u financijskom smislu, a sportaši, treneri, roditelji u sportskom smislu čine da bi se postigli ovako dobri rezultati. Na ovom eventu oni koji nisu dnevno u sportu mogu čuti rezultate, zapljeskati nagrađenima i prepoznati buduće zvijezde sporta. Ne samo one zvijezde koje će ostvarivati nacionalne i svjetske rekorde, već i one koji su zvijezde jer su jedan period svoje mladosti uložili u sport i svoje zdravlje, a ujedno i u promociju Grada Zaboka. Od 1993. godine kada je Grad Zabok formiran, u vodstvu grada imali smo ne samo bivše sportaše, nego i one koje su znali cijeniti i voljeti sport. Nikada u gradu nije bilo postavljeno pitanje da li treba dati sredstva za sport, već koliko to možemo. Iza Zaboka je već stoljetna sportska tradicija koja se nastavlja i na dobrim je nogama“.

Željko Kolar, župan KZŽ: “Mogu reći da sam stalni gost „Večeri Zabočana“ i uvijek je ispočetka lijepo uživati u sportskim uspjesima zabočkih sportašica i sportaša u svima kategorijama i usudio bi se reći u svim sportovima. I ove godine su postignuti impresivni rezultati od plivača, stolnotenisača, košarkaša, nogometaša. Nema sporta, koji nije prisutan u Gradu Zaboku. Velika čestitka zabočkim sportašima, sportskim djelatnicima, ali isto tako i roditeljima koji daju suport. Mi smo mala, ali sportska zemlja i nije lako biti u sportskom vrhu“.

Marko Tomas: “Izuzetna mi je čast nazočiti dodjeli nagrada najboljim zabočkim sportašicama i sportašima Grada Zaboka. Ugodno sam iznenađen koliko raznovrstan sport ima Zabok, ali zato sam i ovdje da nešto naučim. Meni kao nekom koji je cijeli život u sportu i oko sporta, znam koliko je teško ostvariti vrijedan sportski rezultat. Čestitam svim nagrađenima i svim sportskim entuzijastima, jer bez njih ne bi bilo amaterskog sporta. Želim im svima da ustraju u svom radu, da ostvare svoje ciljeve, ali prije svega da ostanu dobri i čestiti ljudi i da budi primjer mladim naraštajima zabočkog sporta“.

Još članaka iz "Sport"

Facebook