Prethodni članak
Sljedeći članak

Srećko Martinić - Srele zbog ozljede prekida svoju natjecateljsku karijeru

Poznati bench presser nakon mnogih uspjeha zbog ozljede na PH u Zadru morao prekinuti s aktivnim natjecanjem


Nakon jedanaest godina zbog ozljede je svoju karijeru morao prekinuti najbolji zagorski i jedan od najboljih hrvatskih natjecatelja u bench pressu, Srećko Martinić-Srele. Jedan pokušaj na težini od 192,5 kg na Prvenstvu Hrvatske u Zadru početkom lipnja bio je koban za Sreleta. Tri se mjeseca marljivo spremao, očekivao je da će premašiti težinu od 200 kg, a onda šok i nevjerica. Prilikom podizanja težine od 192,5 kg čuo se zvuk poput pucanja daska. Srele je hitno prevezen u zadarsku bolnicu, gdje su mu vratili rame u ležište, ali ultrazvuk je bio nemilosrdan. Pukle su sve tetive ramena i biceps tetiva. Superspinatus tetiva se rasprsnula do te mjere da operacija nije moguća. Srele još uvijek hoda na fizikalne terapije u Krapinske Toplice, a uskoro ga čeka operacija humerusa da mu rame ne bi iskakalo.

-Toliko sam se trudio i trenirao za PH u Zadru, a na kraju sam doživio veliko razočarenje i nažalost moram prekinuti svoju natjecateljsku karijeru. Trenirat ću rekreativno i pomagati mladim powerlifterima. Iako sam ja u svojim treninzima često išao preko granice, prema svojim kolegama iz Srele brutal teama imao sam drugačiji pristup, pa tako nitko od njih nije imao ozbiljniju ozljedu jer slušaju i rade ispravno. Mene nažalost nitko nije mogao educirati, učio sam na svojim greškama- govori nam Srele.

2012. osnovao Srele brutal team

Srele je s bench presom počeo 2009. godine kada je kao anonimac pobijedio u open kategoriji do 110 kg s podignutih 187,5 kg. Nakon što je 2012. osnovan Hrvatski powerlifting savez Srele je htio osnovati klub pod imenom Oroslavje, no kako nam kaže u njegovom gradu nije bilo sluha za ovaj sport, pa je osnovao klub pod imenom Srele brutal team, u kojem je bio najbojli natjecatelj, predsjednik i trener.
Prvi veći uspjeh stigao je 2013. godine kada je u kategoriji open do 110 kg podigao težinu od 191 kg i tako za jedan kg nadmašio rekord Pere Tomasa, prvaka Europe u body buildingu. U lipnju 2013. prvi puta je podigao težinu od 200 kg, što mu je otvorilo put na Svjetsko prvenstvo u Eger, a zajendo s njim kao natjecateljica putovala je i njegova supruga Ružica, koja je u kategoriji do 52 podignuula 57,5 kg i postala svjetska prvakinja, dok je Srele u kategoriji do 120 kg podigao 202,5 kg i tako postao viceprvak svijeta.


-Vijest o uspjehu moje supruge Ružice i mene odjeknuo je poput bombe. Mediji su se raspisali, čestitke su stizale sa svih strana. Bio je to početak "zlatne ere" Srele brutal teama. Ružica i ja trenirali smo 3-4 sata dnevno i na temperaturama od +40 u prostoriji bez klime. Nismo te godine išli ni na more, ali isplatilo se. Ruku nam je tada pružio i Grad Oroslavje koji nam je pokrio neke troškove, no nisam više htio mijenjati ime svog kluba koji je postao brand - otkriva nam Srele.

Petogodišnja dominacija Srele brutal teama

Nakon te 2013. slijedila je petogodišnja dominacija Srele brutal teama u Hrvatskoj. Od 2014.-2018. pet puta su Srele i njegovi puleni bili najbolji u Hrvatskoj, dok su prošle 2019. bili viceprvaci Hrvatske. Oroslavje je bench pressu bilo ispred Zagreba, Zadra, Šibenika, Osijeka, Vukovara, Virovitice i ostalih hrvatskih gradova. Samo Srele je u tom periodu osvojio 43 zlata i 3 srebra, a drži i dva rekorda u IPF organizaciji je podigao 200 kg u kategorijio preko 120 kg, a u GPC organizaciji 202,5 kg u kategoriji do 120 kg. Posebno je ponosan i na suprugu Ružicu koja je pet puta rušila rekorde. Srele i Ružica bili su najbolji sportaši Oroslavja, Srele brutal team proglašen je najboljim klubom u Oroslavju, a od Sportske zajednice KZŽ stigla je i nagrada za promociju zagorskog sporta. Godine 2018. Srele je diplomirao za trenera powerliftinga na Sportskom učilištu u Zagrebu.
Sve vrijeme aktivnog natjecanja Sreleta su pratile ozljede. Liječnici su mu često branili nastupe, ali on ih baš nije previše slušao. Bol mu je uzrokovala mnoge neprospavane noći, uspio ju je pobjeđivati sve do PH u Zadru, ali tijelo, odnosno rame rame nije više izdržalo. Posebno ističe prijateljstvo s doktorom Johanom Nemravom koji je vodio brigu o njegovom zdravlju, ali i trenirao zajedno s njim.
Neki ga vole, neki ga ne vole, ali rezultate, upornost i predanost treningu nitko mu ne može oduzeti.

Prijateljstvo s Mirkom Filipovićem

A jedan od njegovih prijatelja i štovatelja njegovog lika i djela je i legendarni Cro cop - Mirko Filipović.
-Odličan sam prijatelj s Mirkom koji cijeni moj rad, a ja isto tako iznad svega poštujem kako njega, tako i njegove sjajne rezultate. Godine 2016. ušao sam u njegov tim i pomogao sam mu u sklopu priprema za Rizin turnir koji je osvojio. Utorkom i subotom išao sam na treningu u njegovu dvoranu, a posebno sam ponosan što sam ga doveo u našu bazu tadašnju bazu Oro Gym gdje smo na oduševljene svih odradili jedan zanimljiv trening - prisjeća se Srele.
Njegovim odlaskom osim što će izgubiti vrhunskog natjecatelja, hrvatski bench press izgubit će i čovjeka koji je na sebe privlačio pozornost medija i društvenih mreža i svakako bio veliki promotor ovog sporta.
-Zahvalio bi se svima koji podržavaju Srele brutal team koji je dominantan na hrvatskoj bench press sceni. Trenutno u klubu imamo devet natjecatelja koji vrijedno treniraju. Bench press je težak i vrlo surov sport koji zahtjeva puno truda, snage i odricanja i u njemu mogu opstati samo mentalno snažni ljudi. Kao trener i predsjednik kluba potrudit ću se da svojim natjecateljima dam sve od sebe da se Srele brutal team održi u hrvatskoj bench press eliti, gdje mu je i mjesto - završio je Srećko Martinić - Srele čijim odlaskom hrvatska natjecateljska scena više neće biti ista.

Još članaka iz "Sport"

Facebook