Prethodni članak
Sljedeći članak

SPEKTAKL U ZAGORJU: Britanac osvojio Croatia Rally! Pobjedu posvetio poginulom Ircu


Britanac Elfyn Evans u Toyoti GR Yaris Rally1 pobjednik je trećeg izdanja WRC Croatia Rallyja koji se boduje u poretku za Svjetsko prvenstvo.

Nakon Francuza Sebastiena Ogiera i Finca Kalle Rovanpere dobili smo i trećeg pobjednika Croatia Rallyja, a to je 34-godišnji Velšanin Evans.

To je njegova šesta pobjeda u WRC karijeri, a posljednji je put slavio 2021. u Finskoj. Pobjedu je posvetio poginulom kolegi Craigu Breenu koji je stradao prošli tjedan u testiranju kraj Lobora. Na postolje je stao sa zastavom Irske, pišu 24 sata.

Nakon 20 brzinskih ispita raspoređenih na različitim terenima u pet hrvatskih županija ukupne dužine od 301.26 kilometara, Evans je slavio s rezultatom 2:50.543.

Velšanin je uoči nedjeljna posljednja četiri brzinska ispita imao 25.4 sekunde prednosti ispred Estonca Otta Tanaka u Ford Pumi Rally1. Na koncu je ta prednost iznosila 27 sekundi.

Treći je bio Finac Esapekka Lappi (Hyundai i20 N Rally1) sa 58,6 sekundi zaostatka.

Do hrvatskog relija vodeći u ukupnom poretku Svjetskog prvenstva Francuz Sebastien Ogier u Toyoti Yaris Rally1 na koncu je bio peti sa minutu i 28 sekundi sporijim vremenom.

Osmerostruki svjetski prvak je najbolje startao na trećem izdanju Croatia WRC Rallyja, bio je u vodstvu nakon prvog brzinskog ispita, no u drugom je probušio gumu izgubivši dragocjeno vrijeme. Međutim u nastavku relija uspio se probiti do pete pozicije.

Gumu je u drugom brzincu prvog dana relija probušio i aktualni svjetski prvak i prošlogodišnji pobjednik hrvatskog relija, Finac Kalle Rovanpera koji je na koncu bio četvrti (+1,18).

Nakon prva četiri relija sezone Evans i Ogier su izjednačeni na prvom mjestu u ukupnom poretku sa 69 bodova, treći je Tanak sa 65, Rovanpera je četvrti sa sa 64, a Neuville peti sa 58.

Iduća WRC stanica je Portugal gdje će se najbolji relijaši svijeta nadmetati od 11. do 14. svibnja. U kalendaru ove sezone ukupno je 13 relija, a sezona završava sredinom studenog u Japanu, pišu 24 sata.

Još članaka iz "Sport"

Facebook