Prethodni članak
Sljedeći članak

Sjajni Florian Šalec ostvario svoju prvu pobjedu u brdskom automobilizmu

Odlične vijesti stigle su nam iz Ilirske Bistrice gdje je vožena utrka PH u brdskom automobilizmu


Odlične vijesti stigle su nam iz Ilirske Bistrice (Slovenija) gdje se vozila utrka Prvenstva Hrvatske u brdskom automobilizmu. Član AK Zagorje-Oroslavje, Florian Šalec, došao je do svoje prve pobjede u klasi 6b. Sa svojim Citroenom C2 R2 Florian je stazu dugu 5,01 km u dvije vožnje prošao u vremenu 6:06,226. Sekundu i 474 tisućinki je iza sebe ostavio drugoplasiranog Danijela Šimunovića (AKK Fly with Kolman) u Citroen Saxu, dok je trećeplasirani Marin Božičević (RI autosport) u Peugeotu 106 zaostao više od 11 sekundi. Florian se u svim utrkama ove sezone penjao na pobjedničko postolje, što je s obzirom na prvu pravu sezonu ogroman uspjeh. Dva puta mu je pobjeda izmaknula za nekoliko tisućinki, no ovo je bio njegov dan. Itekako je ovo zaslužio. Prvu je utrku imao najbolje vrijeme, dok je drugu utrku imao drugo vrijeme, ali savršena prva vožnja bila mu je dovoljna za ovaj veliki uspjeh.

- Ovo mi je prvi puta da vozim utrku u Ilirskoj Bistrici. Staza je savršena i sijela mi je od prve. Zapamtio sam ju napamet u nekoliko prolaza u otvorenom prometu. U subotu sam na treninzima dodatno utvrdio gradivo. Stigla je nedjelja, a nervoza nikada nije bila veća. Gledao sam snimke kamere s treninga da utvrdim gdje mogu dobiti dragocjene djeliće sekunde. Pred start sam se maksimalno smirio i krenuo punim gasom. Bilo je nekoliko situacija na rubu izlijetanja, ali uspio sam se izvući. Kad sam ulaskom u cilj vidio da imam 1 sekundu i 601 tisućinku prednosti osjetio sam veliko veselje, ali ostao sam smiren jer me čekala druga vožnja - otkriva nam detalje prve vožnje Florian.
Pred drugu vožnju zapala je kiša, pa je staza je proglašena "mokra utrka". Staza se brzo sušila i trebalo je donijeti odluku kakve gume koristiti.


- Odabrao sam kišne gume i shvatio sam da sam pogriješio. Odlučio sam se za mirnu i sigurniju vožnju pa što bude. Završio sam drugi sa zaostatkom od 127 tisućinki u toj vožnji što mi je bilo dovoljno za pobjedu. Bit ću iskren nakon što sam shvatio da sam pobijedio pala je i koja "suza radosnica". Ovo je veliki trenutak za mene, koji sam strpljivo čekao - govori nam Šalec.


Florian je tako povećao vodstvo u klasi 6b, ali i u grupi 6, no do kraja ga čeka žestoka borba s Marinom Božičevićem i Filipom Magdićem u klasi, te dodatno u grupi s Arminom Mujkanovićem. Do kraja prvenstva su još dvije utrke, a prvo iskušenje je već idućeg vikenda u Buzetu.


-Nakon prve pobjede sve će biti nekako lakše. S puno samopouzdanja krećem u Buzet, na stazu koju poznam i volim. I tamo svim snagama napadam prvo mjesto - završio je Florian Šalec, nova velika zvijezda zagorskog i hrvatskog automobilističkog sporta.

 

 

 

Video možete pogledati OVDJE

Još članaka iz "Sport"

Facebook